Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Παρελθόν η εποχή των αλμάτων;

Στις τράπεζες είναι εστιασμένη η προσοχή των επενδυτών με την Πειραιώς να παίρνει στις 13/05 τη σκυτάλη των τριμήνων. Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα που γεννά η διεθνής κρίση. Τα πρώτα δείγματα, οι εκτιμήσεις, οι τιμές.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Τράπεζες: Παρελθόν η εποχή των αλμάτων;
** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις προβλέψεις για το α' τρίμηνο, τις νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματα Eurobank και Εμπορικής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Το βλέμμα των επενδυτών, αλλά και των αναλυτών πέφτει αναπόφευκτα στις τράπεζες και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, αφού όχι μόνο αποτελούν τη δύναμη πυρός της Σοφοκλέους, αλλά και γιατί στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης τα αποτελέσματα των χρηματοοικονομικών ομίλων αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρει το πρώτο τρίμηνο αφού το αρχικό δείγμα γραφής που έχουμε από πλευράς EFG Eurobank και Εμπορικής Τράπεζας δεν φαίνεται το ιδανικότερο.
Ειδικά για τη Eurobank, οι ξένοι αναλυτές φάνηκαν ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στους ετήσιους στόχους, περισσότερο μάλιστα από τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Η ουσιαστική σύγκριση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η οποία εγείρει και αμφισβητήσεις, δεν πραγματοποιείται σε ετήσια βάση αλλά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή με το τελευταίο του 2007.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τις εκθέσεις των αναλυτών, τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα συνολικά του πρώτου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007, ενώ τα καθαρά κέρδη θα είναι μεγαλύτερα αφού στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι υπήρξε έκτακτη φορολόγηση και η συνεισφορά προς τους πυρόπληκτους, αλλιώς σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν και αυτά μειωμένα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις υπόλοιπες δυνάμεις του κλάδου των τραπεζών, η Εθνική - P&K εκτιμά ότι θα υπάρξει ήπια ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το περυσινό, ενώ και η Marfin Analysis υιοθετεί συντηρητική ματιά στο preview της για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η Citigroup, από την πλευρά της, είναι πιο αισιόδοξη από τις άλλες δύο και παραμένει θετική για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, η Alpha Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 191,8 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική - P&K τα τοποθετεί στα 191 εκατ. ευρώ, με τη Citigroup να κινείται στα 202 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2007 ή χαμηλότερα, ενώ τα συνολικά έσοδα θα είναι μειωμένα έως 4%, αν και τα κέρδη θα είναι αυξημένα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2007.

Για την Εθνική Τράπεζα, τόσο η Citigroup όσο και η Marfin Analysis εκτιμούν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ τα συνολικά έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 3%. Τα καθαρά κέρδη, ωστόσο, θα είναι σημαντικά αυξημένα από τρίμηνο σε τρίμηνο, περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη Marfin Popular Bank, οι εκτιμήσεις της Citigroup και της Εθνικής - P&K τοποθετούν τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 164 - 171 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% - 6% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ τα συνολικά έσοδα τοποθετούνται στα 281 - 303 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6% - 12%. Τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν από 94 έως 103 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα κατά 19% - 26%.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, από τρίμηνο σε τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται να είναι μειωμένα από 6% - 10%, στα 248 - 258 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται στα 375 - 391 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 14% - 17%. Τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να κυμανθούν από 126 έως 130 εκατ. ευρώ, αυξημένα από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται στα 178 - 194 εκατ. ευρώ, μειωμένα από 2% έως 10% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007, ενώ τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα από 4% έως 10%, με το απόλυτο μέγεθος να προβλέπεται στα 257 - 282 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας υπολογίζονται από 98 έως 121 εκατ. ευρώ και θα είναι οριακά αυξημένα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007, βάσει του άνω ορίου των προβλέψεων.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι προβλέψεις της Marfin Analysis και της Εθνικής - P&K κινούνται σε παρόμοια επίπεδα, ωστόσο οι εκτιμήσεις της Citigroup εμφανίζονται αρκετά πιο συντηρητικές στο bottom line των αποτελεσμάτων. Στο μέτωπο των καθαρών εσόδων από τόκους τα μέγεθος εκτιμάται από 72 - 80 εκατ. ευρώ, ήτοι μεταβολή από -9% έως +2%, ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα για τα συνολικά έσοδα, ωστόσο στα καθαρά κέρδη οι εκτιμήσεις κινούνται από 5,4 εκατ. ευρώ έως 26,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έπειτα από τις ζημίες του τελευταίου τριμήνου του 2007.

Τέλος, για την ATEbank, τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται στα 147 - 155 εκατ. ευρώ, ήτοι με μεταβολή από -1% έως +10% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007, ενώ τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα από -13% ή αυξημένα έως +3%, με το απόλυτο μέγεθος να προβλέπεται από 182 έως 218 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της ΑΤΕ bank εκτιμώνται από 24 έως 44,5 εκατ. ευρώ και θα είναι αυξημένα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007 από 7% έως 104%.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ EFG EUROBANK ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ξεκίνησαν με την EFG Eurobank να ανακοινώνει καθαρά κέρδη σε παρόμοια επίπεδα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει. Πιο συγκεκριμένα, στα 215 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εμφανίζοντας αύξηση 5,7% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 20,9% στα 786 εκατ. ευρώ.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η τράπεζα δεν αναθεωρεί αρνητικά τους οικονομικούς στόχους του 2008, ωστόσο η διοίκησή της παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες είναι δυσκολότερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ξένοι αναλυτές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις εκτιμήσεις της και η γενικότερη υποδοχή στα αποτελέσματα ήταν μικτή έως επιφυλακτική, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκφράζει την ανησυχία της για τα καθαρά κέρδη, αλλά κυρίως για τη δυνατότητα της τράπεζας να επιτύχει τους στόχους της στο τρέχον και στο επόμενο έτος.
 
Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,9%, τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 1,1%, ενώ τα συνολικά δάνεια παρουσίασαν άνοδο σε ποσοστό 7,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007. Τα κέρδη από τη νοτιανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 14,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2004.

Η Lehman Brothers προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου από τα 34 στα 32 ευρώ, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση της «υπεραπόδοσης», ενώ παρόλο που εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές διατηρούνται θετικές, εντούτοις οι επιδόσεις είναι πιθανό να είναι περιορισμένες και το β΄ τρίμηνο.

Η Dresdner Kleinwort προχώρησε σε μείωση τόσο της τιμής-στόχου, από 27,50 ευρώ σε 24 ευρώ, όσο και της σύστασης από «αγοράς» σε «διακράτησης», ενώ και η UBS «έκοψε» την τιμή-στόχο στα 25 ευρώ από 26 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «αγοράς» και επισημαίνοντας αδυναμία των κερδών.

Η Credit Suisse, παρότι δεν μείωσε την τιμή-στόχο ή τη σύσταση, εντούτοις θεωρεί ότι η τράπεζα μπορεί να μην επιτύχει τους στόχους της, ενώ η Merrill Lynch, αν και διατηρεί τη σύσταση, πιστεύει ότι η τράπεζα δεν θα μπορέσει να επιτύχει την πρόβλεψή της για το 2008.

Τέλος, ο γερμανικός οίκος Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση «πώλησης», ως αποτέλεσμα της αυξημένης έκθεσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού στις εγχώριες προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία παραμένουν κατά 5% χαμηλότερες της ίδιας της τράπεζας.

Στον αντίποδα, η Citigroup χαρακτήρισε τα αποτελέσματα αντίστοιχα των εκτιμήσεων και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές τις χαρακτηρίζει ρεαλιστικές, με την τιμή-στόχο να διατηρείται στα 28 ευρώ και τη σύσταση «buy».

Από την ελληνική πλευρά, η HSBC χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα καθησυχαστικά και επισημαίνει πως επιβεβαιώνουν το ότι ο όμιλος διαθέτει συνολικά ρεαλιστικό business plan και πολύ χαμηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά αρνητικές εκπλήξεις, ενώ ικανοποιημένη με την αύξηση των καταθέσεων δηλώνει η Marfin Analysis.

Παράλληλα, η Εθνική - P&K χαρακτήρισε «καλά» τα αποτελέσματα της Eurobank, επισημαίνοντας την αντιστοιχία με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι αν οι αγορές εξακολουθήσουν να είναι αδύναμες, ίσως ο όμιλος προχωρήσει σε μικρή αναθεώρηση των προβλέψεών του για τα κέρδη.

Τέλος, «απογοητευτικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα η Alpha Finance και συνολικά θεωρεί ότι υπό τις τρέχουσες περιστάσεις η Eurobank είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επίτευξη των χρηματοοικονομικών της στόχων για τα έτη 2008 και 2009.

Παράλληλα, χαμηλότερα των εκτιμήσεων (λόγω κυρίως συγκυριακών παραγόντων) ήταν τα αποτελέσματα της Εμπορικής, με το α΄ τρίμηνο να ξεκινάει με ζημίες 15,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 18,3 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του 2007 και ζημιών 4,1 εκατ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Η Εθνική - P&K προέβλεπε καθαρά κέρδη 15 εκατ. ευρώ, ενώ η Citigroup 43,4 εκατ. Ταυτόχρονα, αρκετά πίσω σε σχέση με τις προβλέψεις κινήθηκαν και τα καθαρά έσοδα από τόκους, στα 170,1 εκατ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για 185 - 190 εκατ., και, τέλος, σημαντική μείωση υπήρξε στα συνολικά έσοδα, με το απόλυτο μέγεθος να προσεγγίζει τα 192,7 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 20,6% σε σχέση με πέρυσι και κατά 15% εν συγκρίσει με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η τράπεζα επηρεάστηκε από τις ζημίες χαρτοφυλακίου συναλλαγών αξίας 24 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να σχετίζεται με αναπροσαρμογές στην τρέχουσα αξία ομολόγων, αλλά και από πίεση στα επιτοκιακά περιθώρια, κυρίως λόγω αύξησης του ανταγωνισμού για προσέλκυση καταθετικών κεφαλαίων. Θετικό στοιχείο επίσης ήταν η υποχώρηση του λειτουργικού κόστους, λόγω των παρεμβατικών κινήσεων της τελευταίας διετίας.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ

Πέραν των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα του τριμήνου, οι αναλυτές προέβησαν και σε αναθεωρήσεις στις τιμές-στόχους και στις συστάσεις για τις τραπεζικές μετοχές.

Η Marfin Analysis μείωσε στα 25,2 από τα 26,4 ευρώ προηγουμένως την τιμή-στόχο για την Alpha Bank («αγορά»), στα 2,6 από τα 2,8 ευρώ για την ΑΤΕbank («πώληση») και στα 37,2 ευρώ από τα 50 ευρώ για την Εθνική («συσσώρευση»).

Επίσης, περικόπτει την τιμή-στόχο για την Πειραιώς («αγορά»), στα 25,8 ευρώ από 28 ευρώ πριν, για τη Eurobank («αγορά») στα 25,2 ευρώ από τα 26,3 ευρώ και τέλος για την Κύπρου («διακράτηση») στα 10 ευρώ από τα 12 ευρώ.

Η Εθνική - P&K δίνει σύσταση «υπεραπόδοσης» για τις μετοχές των Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Πειραιώς και Marfin P.B., με τιμές-στόχους τα 24,80, 11,10, 25,50 και 7,60 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ σύσταση «ίσης απόδοσης» δίνει για τις μετοχές της Εμπορικής και του Ταχ. Ταμιευτηρίου, με τιμές-στόχους τα 20,60 ευρώ και τα 13,40 ευρώ.

Για την ATEbank η σύσταση είναι «υποαπόδοση» και η τιμή-στόχος τα 2,90 ευρώ. Η HSBC δίνει σύσταση «υπεραπόδοσης» για τους τίτλους των Εθνικής (τιμή-στόχος στα 53,5 ευρώ από 58 ευρώ), Eurobank (τιμή-στόχος στα 30 ευρώ από 32 ευρώ), Τράπεζας Πειραιώς (τιμή-στόχος στα 30,3 από 32,5 ευρώ) και Τράπεζας Κύπρου (τιμή-στόχος στα 14,5 ευρώ από 15 ευρώ).

Για την Alpha Bank, η σύσταση αναβαθμίζεται σε «υπεραπόδοσης» από «ουδέτερη», με την τιμή-στόχο να διατηρείται στα 29 ευρώ, ενώ για τη Marfin P.B. η τιμή-στόχος μειώνεται στα 8 ευρώ από 10,5 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να αναβαθμίζεται σε «υπεραπόδοσης» από «ουδέτερη».

Τέλος, η τιμή-στόχος για την Εμπορική Τράπεζα μειώνεται στα 20 ευρώ από 22 ευρώ προηγουμένως, ενώ η σύσταση παραμένει «ουδέτερη». Επίσης, η Citigroup προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων για την Alpha Bank (στα 27 ευρώ από 28 ευρώ), για τη Marfin Popular Bank (στα 10,50 ευρώ από 11 ευρώ), για την Εθνική Τράπεζα (στα 50 ευρώ από 52 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς (στα 29 ευρώ από 30 ευρώ), ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις συστάσεις «αγοράς».

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 529 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 09 - 13/05/2008.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις προβλέψεις για το α' τρίμηνο, τις νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματα Eurobank και Εμπορικής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v