Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Μειώνουν τιμές στόχους Lehman- UBS (update)

Αρνητική υποδοχή για το 3μηνο της Eurobank από τους ξένους, εν μέσω ανησυχιών για κέρδη και στόχους του 2008 και 2009. Μειώνουν τιμή στόχο Lehman Brothers, UBS και KBW. Διαλλακτικότεροι οι Έλληνες.   

EFG: Μειώνουν τιμές στόχους Lehman- UBS (update)
Αρνητική είναι σε γενικές γραμμές η υποδοχή που επιφυλάσσουν οι ξένοι αναλυτές στα αποτελέσματα τριμήνου της Eurobank, με τους περισσότερους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την καθαρή κερδοφορία, όσο και- κυρίως- για τη δυνατότητα της τράπεζας να επιτύχει τους εξαγγελθέντες στόχους της για το τρέχον και το επόμενο έτος.    

Στα 32 από 34 ευρώ
μειώνει η Lehman Brothers την τιμή στόχο για τη μετοχή της Eurobank, διατηρώντας τη σύσταση Overweight σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Μαΐου.

Αν και τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα με τις συγκλίνουσες προβλέψεις, ήταν κατώτερα των αισιόδοξων εκτιμήσεων του οίκου, ενώ η επίτευξη της κερδοφορίας φαίνεται πλέον αβέβαιη, λένε οι αναλυτές του οίκου.

Όπως αναφέρει η Lehman Brothers, ενώ μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές και το προφίλ της Eurobank ως επένδυσης παραμένουν θετικά, είναι πιθανόν οι επιδόσεις να είναι περιορισμένες έως ότου το β΄ τρίμηνο μπορέσει να επιβεβαιώσει κάποιες από τις θετικές τάσεις που εμφανίστηκαν στο τρίμηνο που μόλις τελείωσε.

Ο οίκος μειώνει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη του 2008 κατά περίπου 3%, παραμένοντας ωστόσο υπεράνω των συγκλινουσών εκτιμήσεων.

Εν τω μεταξύ, σε “hold” από “buy” υποβαθμίζει την σύστασή της για την Eurobank η Dresdner Kleinwort (7/5), μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο για την μετοχή της τράπεζας στα 24 ευρώ ανά μετοχή, από 27,50 ευρώ προηγουμένως.

Εξάλλου και η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Μαΐου μειώνει την τιμή στόχο στα 25 από 26 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας τη σύσταση “buy”, επισημαίνοντας αδυναμία των κερδών σε ό,τι αφορά την τελική κερδοφορία.

Λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού, αλλά και της σχετικής έλλειψης ρευστού λόγω και της απεργίας της ΤτΕ, ο οίκος μειώνει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή και αυξάνει τις προβλέψεις του για τις προμήθειες.

Σε περιορισμένη μείωση της τιμής στόχου προχωρά και η KBW από τα 24,2 στα 24 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση “market perform”. Ο οικος περικόπτει τις προβλέψεις του όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία κατά 1% για το 2008 και κατά 3% το 2009.

Κατά την Credit Suisse, υπάρχει κίνδυνος η Eurobank να μην καταφέρει να επιτύχει τους στόχους αν οι χρηματαγορές και οι πιστωτικές αγορές μείνουν ανήσυχες για παρατεταμένη περίοδο. Κατά τον οίκο, η Eurobank προσφέρει ελκυστικό συνδυασμό ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης, διεθνώς διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου και σχετικά υψηλής ορατότητας κερδοφορίας. Ο οίκος διατηρεί την τιμή στόχο των 26 ευρώ και τη σύσταση outperform.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου η Citi (6/5), που εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτική έναντι των επιδόσεων της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, αυτές χαρακτηρίζονται «ρεαλιστικές», ενώ για το ROE που κυμάνθηκε στο 20% αναφέρει πως φαίνεται «πολύ αξιόπιστο σε ένα σκληρό περιβάλλον». Η τιμή στόχος είναι στα 28 ευρώ και η σύσταση “buy”.

Σύσταση «neutral» και τιμή στόχο οριακά μόνο πάνω από την τρέχουσα στα 20,3 ευρώ διατηρεί η Merrill Lynch που δηλώνει ότι προτιμά την Εθνική Τράπεζα και ότι δεν βλέπει πως η Eurobank θα μπορέσει να επιτύχει την προηγούμενη πρόβλεψή της για το 2008.

Σύσταση “Sell” και τιμή στόχο τα 19 ευρώ διατηρεί η Deutsche Bank (6/5) για τη Eurobank, δικαιολογώντας τη σύσταση από την αυξημένη έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και από τον οξύ ανταγωνισμό στις εγχώριες προθεσμιακές καταθέσεις. Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη 2008 της Eurobank, οι οποίες ωστόσο είναι κατά 5% χαμηλότερες της ίδιας της τράπεζας.

Σύσταση overweight θέτει η JP Morgan (6/5), αναφέροντας ότι η Eurobank διαπραγματεύεται με P/E 10,5, σε αντιστοιχία με το PE των πολλαπλασιαστών του 2008 των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά το ότι προσφέρει καλύτερες μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές.

Οι Έλληνες αναλυτές

Ιδιαίτερα καθησυχαστικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η HSBC που επισημαίνει ότι επιβεβαιώνουν ότι ο όμιλος έχει συνολικά ένα ρεαλιστικό business plan και πολύ χαμηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά αρνητικές εκπλήξεις. Εκτίμηση της HSBC είναι ότι ο όμιλος δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης στην επίτευξη του επιθετικού σχεδίου του επέκτασης ακόμα και υπό τις τρέχουσες «σφιχτές» συνθήκες ρευστότητας. Η δανειακή επέκταση και η κερδοφορία στη Νποτιοανατολική Ευρώπη θα πρέπει να καθησυχάσει κάποιες από τις ανησυχίες που σχετίζονται με τις προοπτικές κάποιων χωρών (ιδιαίτερα της Ρουμανίας), επισημαίνει ο οίκος.

Ικανοποιημένη με την αύξηση των καταθέσεων δηλώνει η Marfin Analysis. Οι δραστηριότητες της τράπεζες φαίνεται να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, μειώνοντας την ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

«Καλά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Eurobank η Εθνική P&K, επισημαίνοντας την αντιστοιχία με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι αν οι αγορές εξακολουθήσουν να είναι αδύναμες, ο όμιλος θα προχωρήσει σε μικρή αναθεώρηση των προβλέψεών του για τα κέρδη.

«Απογοητευτικά» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η Alpha Finance, «αν ρίξει κανείς μια πιο κοντινή ματιά». Στα θετικά η Alpha Finance περιλαμβάνει το ότι τόσο τα δάνεια όσο και οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν με γρήγορο ρυθμό, το γεγονός της εξακολουθητικά καλής εικόνας των κερδών από συναλλαγές, όπως και το ότι η ρευστότητα δεν αποτελεί πρόβλημα.

Στα αρνητικά, μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή αναφέρει το ότι η αύξηση των εσόδων από τόκους σε τριμηνιαία βάση ήταν χαμηλή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά, η Alpha Finance θεωρεί ότι υπό τις τρέχουσες περιστάσεις η Eurobank είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επίτευξη των χρηματοοικονομικών της στόχων για τα έτη 2008 και 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v