Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Μείωση τιμών για 6 τράπεζες

Σε αλλαγές στις τιμές-στόχους και στις συστάσεις για επτά ελληνικές τράπεζες προχωρά με έκθεσή της στις 6/5 η HSBC. Top picks οι Eurobank, Τράπεζα Κύπρου και Εθνική Τράπεζα.

HSBC: Μείωση τιμών για 6 τράπεζες
Σε αλλαγές στις τιμές-στόχους και στις συστάσεις για επτά ελληνικές τράπεζες προχωρά με έκθεσή της στις 6/5 η HSBC, ξεχωρίζοντας ως κορυφαίες επιλογές της τις Eurobank, Τράπεζα Κύπρου και Εθνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, για την Εθνική μειώνεται η τιμή-στόχος στα 53,5 ευρώ από 58 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να διατηρείται σε “overweight”, ενώ για τη Eurobank, για την οποία επίσης διατηρείται η σύσταση “overweight”, η τιμή μειώνεται στα 30 ευρώ από 32 ευρώ προηγουμένως.

Για την Alpha Bank, η σύσταση αναβαθμίζεται σε “overweight” από “neutral”, με την τιμή-στόχο να διατηρείται στα 29 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή-στόχος μειώνεται στα 30,3 ευρώ ανά μετοχή, από 32,5 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "overweight", για την Τράπεζα Κύπρου η νέα τιμή ορίζεται στα 14,5 ευρώ από 15 ευρώ, με σύσταση "overweight", ενώ η τιμή-στόχος για τη Marfin Popular Bank μειώνεται στα 8 ευρώ ανά μετοχή, από 10,5 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να αναβαθμίζεται σε “overweight” από “neutral”.

Επίσης, η τιμή για την Εμπορική Τράπεζα μειώνεται στα 20 ευρώ ανά μετοχή, από 22 ευρώ προηγουμένως, ενώ η σύσταση παραμένει “neutral”.

Η χρηματιστηριακή προχωρά παράλληλα σε μείωση των εκτιμήσεών της για τα καθαρά κέρδη του κλάδου για την περίοδο 2008 - 2010 κατά 1% έως 7% κατά μέσο όρο, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιτύχουν υψηλό ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας τους, προβλέποντας ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή των τραπεζών για το διάστημα 2007 - 2010 θα ξεπερνά το 20%.

Σύμφωνα με την HSBC, με πολλαπλασιαστή 8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2009, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών φαίνονται να είναι πιο ελκυστικές από ποτέ.

Μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι οι βασικές προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν το 2008 οι ελληνικές τράπεζες είναι η φθίνουσα δυναμική του τομέα των καταθέσεων στην Ελλάδα καθώς και τα υψηλότερα ρίσκα σε ορισμένες από τις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης.

---Εθνική Τράπεζα

Για την Εθνική Τράπεζα, η HSBC θεωρεί ως βασικούς κινδύνους την μη ευνοϊκή δυναμική όσον αφορά την συγκέντρωση των καταθέσεων καθώς και τις πολιτικές και μακροοικονομικές ανησυχίες στην Τουρκία. Ωστόσο τονίζει πως τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν είναι αρκετά «ισχυρά» ώστε να «χαλάσουν» την εικόνα της Εθνικής ως επενδυτικής επιλογής.

Σύμφωνα με την HSBC, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται 8,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2008, πολλαπλασιαστής που βελτιώνεται στο 7,2 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009, υποδηλώνοντας discounts της τάξης του 12% και 25% σε σχέση με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αντίστοιχα.

Η χρηματιστηριακή προχωρά σε μείωση των προβλέψεών της για τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανά μετοχή της ΕΤΕ κατά 3%-5% για τις χρήσεις 2008 και 2009.

---Eurobank

Για την Eurobank αναφέρει ότι «βλέπει» περιορισμένο ρίσκο όσον αφορά τις προβλέψεις της για τα κέρδη της τράπεζας στην εγχώρια αγορά, ενώ θεωρεί ως βασικότερο «κίνδυνο» μια πιθανή αύξηση του πιστωτικού κόστους στην ΝΑ Ευρώπη.

Παράλληλα, προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2008-2010 κατά 2% έως 6%.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει μεταξύ άλλων ότι με βάση τις εκτιμήσεις της η Eurobank θα μπορέσει να επιτύχει ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέποντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή της που θα ξεπερνά το 18% την περίοδο 2007-2010, ενώ η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται μόλις 8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2009.

---Alpha Bank

Για την Alpha Bank, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2008 μειώνονται κατά 6%, ώστε να αντανακλάται ένα πιο αδύναμο βραχυπρόθεσμο outlook για την κερδοφορία στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται κατά 6% για το 2010, ώστε να αντανακλάται η ταχύτερη ανάπτυξη στην ΝΑ Ευρώπη.

Αναφέρει πως βρίσκει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Alpha Bank «υπεραισιόδοξο», ωστόσο, στα τρέχοντα επίπεδα, θεωρεί πως οι ενδεχόμενες απογοητεύσεις έχουν προεξοφληθεί.

Σύμφωνα με την HSBC, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται (σε επίπεδο ΡΕ) 10,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2008 και 8,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2009.

---Τράπεζα Πειραιώς

Για την Τράπεζα Πειραιώς, θεωρεί πως το επιχειρησιακό σχέδιο φαίνεται φιλόδοξο σε ένα αυξανόμενα «δύσκολο» περιβάλλον, σημειώνοντας πως τόσο οι δικές της εκτιμήσεις όσο και το consensus είναι χαμηλότερα των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας.

Προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της Πειραιώς κατά 1% έως 4% για το διάστημα 2008-2010, ενώ επισημαίνει πως, καθώς η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται 8,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2008 και 6,8 φορές αυτά του 2009.

---Τράπεζα Κύπρου

Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η χρηματιστηριακή θεωρεί πως η υιοθέτηση του ευρώ θα έχει μια βραχυπρόθεσμα αρνητική επίπτωση στο καθαρό περιθώριο εσόδων από τόκους, που θα δημιουργήσει μια αδυναμία στον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας το 2008.

Προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της για τα καθαρά κέρδη του 2008 κατά 5%, αυξάνοντας όμως τις προβλέψεις για τις χρήσης 2009-2010 κατά 1%-2%, αναμένοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των καθαρών κερδών της Κύπρου της τάξης του 18% για την περίοδο 2007-2010.

Στα τρέχοντα επίπεδα, αναφέρει η HSBC, η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει μια από τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με την μετοχή να διαπραγματεύεται 9,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2008 και 7,4 φορές αυτά του 2009, που αντιπροσωπεύουν discounts της τάξης του 14% και 9,5% αντίστοιχα έναντι των ελληνικών τραπεζών.

---Marfin Popular Bank

Για την Marfin Popular Bank, εκτιμά πως οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση είναι υπεραισιόδοξοι, ενώ προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας κατά 11%-14% για το διάστημα 2008-2010.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, η ΜΡΒ διαπραγματεύεται 8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2008 και 6,3 φορές αυτά του 2009, που αντιπροσωπεύει discounts της τάξης του 24% και 27% έναντι των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών αντίστοιχα.

---Εμπορική Τράπεζα

Για την Εμπορική Τράπεζα αναφέρει ότι η αναδιάρθρωσή της προχωρά με αργό ρυθμό, ενώ μειώνει τις προβλέψεις της για τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη κατά 13%-35% για το διάστημα 2008-2010, ώστε να αντανακλάται η απογοήτευση από τα αποτελέσματα του 2007, η «χαμηλή ορατότητα» και ένα πιο «δύσκολο» περιβάλλον.

Με βάση τις εκτιμήσεις της HSBC, η Εμπορική διαπραγματεύεται (σε επίπεδο ΡΕ) 21,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2008 και 11,8 φορές αυτά του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v