Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: 7 ευρωπαϊκά αποθετήρια ενώνουν δυνάμεις

Η ΕΧΑΕ συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην Link Up Capital Markets, μια νέα κοινοπραξία 7 Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στον τομέα υπηρεσιών διακανονισμού διασυνοριακών συναλλαγών.

ΕΧΑΕ: 7 ευρωπαϊκά αποθετήρια ενώνουν δυνάμεις
Η ΕΧΑΕ συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην Link Up Capital Markets, μια νέα κοινοπραξία 7 Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στον τομέα υπηρεσιών διακανονισμού διασυνοριακών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, τα αποθετήρια: Clearstream Banking AG Frankfurt (Γερμανία), IBERCLEAR (Ισπανία), Oesterreichische Kontrollbank AG (Αυστρία), SIS SegaInterSettle AG (Ελβετία), VP Securities Services (Δανία), Verdipapirsentralen ASA (Νορβηγία) και η ΕΧΑΕ προχώρησαν στη δημιουργία μιας εταιρίας με το όνομα Link Up Capital Markets S.L. (Link Up).

Σκοπός της νέας εταιρίας είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος που θα διευκολύνει την παροχή από τα συμμετέχοντα Αποθετήρια υπηρεσιών διασυνοριακού διακανονισμού, θεματοφυλακής και διαφύλαξης αλλοδαπών αξιών, διευκολύνοντας κατά τον τρόπο αυτό και καθιστώντας φθηνότερες τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για την ΕΧΑΕ από τη συμμετοχή της στη νέα αυτή εταιρία είναι πολλαπλά και αφορούν κυρίως την παροχή της δυνατότητας στα μέλη της να διακανονίζουν τις διασυνοριακές συναλλαγές και να διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια αξιών των πελατών τους αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές της ΕΧΑΕ και την διασύνδεσή της, μέσω του κεντρικού συστήματος της Link Up, με τα υπόλοιπα συμμετέχοντα Αποθετήρια.

Η βελτιωμένη διασυνδεσιμότητα των 7 Αποθετηρίων που συμμετέχουν στη Link Up παρέχει στα μέλη των αποθετηρίων ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης των πελατών τους σε όλες τις αγορές των συμμετεχόντων Αποθετηρίων με χαμηλότερο κόστος.

Κατά τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η πρόσβαση και βελτιώνεται η ποιότητα εξυπηρέτησης των αλλοδαπών επενδυτών στην Ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα αυξάνεται το εύρος και γίνεται ελκυστικότερο το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών προς Έλληνες επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν σε αξίες που διαπραγματεύονται σε Χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Η λειτουργία της Link Up αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2009 και τα οφέλη από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα είναι άμεσα. Η συνεργασία των 7 Αποθετήριων στο πλαίσιο της Link Up συμπληρώνει την Οδηγία MIFID, δίνει ρεαλιστική λύση στα θέματα διασυνδέσεων που αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας για την Εκκαθάριση και τον Διακανονισμό που έχει υπογραφεί από Χρηματιστήρια, Αποθετήρια και Οίκους Εκκαθάρισης της Ευρώπης και δρα συμπληρωματικά και επικουρικά προς την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία της πλατφόρμας Target 2 Securities.

Συμβάλλει στην δημιουργία μίας αποτελεσματικότερης Ευρωπαϊκής αγοράς κινητών αξιών παρέχοντας ενιαία και αποδοτική πρόσβαση και διασυνδεσιμότητα, ενώνοντας επεξεργασίες και εναρμονίζοντας διαδικασίες μεταξύ των συμμετεχουσών αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v