Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Προβληματισμός αναλυτών για τα κέρδη '07

Κατώτερα των προσδοκιών εμφανίστηκαν τα κέρδη της Cosmote το 2007, επισημαίνουν οι αναλυτές, τονίζοντας τα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα, τις δαπάνες για το marketing αλλά και τη θετική συμβολή του Γερμανού.

Cosmote: Προβληματισμός αναλυτών για τα κέρδη 07
Κατώτερα των προσδοκιών εμφανίστηκαν τα κέρδη της Cosmote το 2007, επισημαίνουν οι αναλυτές, τονίζοντας τα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα, τις δαπάνες για το marketing αλλά και τη θετική συμβολή του Γερμανού.

Η Dresdner Kleinwort σε έκθεση (20/3) διατηρεί την τιμή-στόχο των  26,25 ευρώ και τη σύσταση "hold" για τη μετοχή της Cosmote και στέκεται στις εκτιμήσεις της διοίκησης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Σε ετήσια βάση τα EBITDA υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν κατά περίπου 15% την περίοδο έως το 2010, ενώ οι κεφαλαιακές δαπάνες θα υποχωρήσουν κατά 10%.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα 2007 της Cosmote η National Sec. – P&K σε ξεχωριστή έκθεση (19/3), στην οποία διατηρεί τη σύσταση "equalweight", αλλά θέτει υπό αναθεώρηση την τιμή-στόχο.

Η χρηματιστηριακή εκφράζει τον προβληματισμό της για την αδυναμία περιορισμού των δαπανών, οι οποίες πιέζουν τα περιθώρια, αλλά και για τον αυξημένο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η Cosmote.

Σε ό,τι αφορά τον Γερμανό, επισημαίνει ότι συνεισφέρει σημαντικά στην προσέλκυση νέων πελατών.

Από την πλευρά της, η Alpha Finance τονίζει ότι τα αποτελέσματα της Cosmote «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και άσχημα» αν και κινήθηκαν κάτω των εκτιμήσεων σε όρους κερδοφορίας.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ως αιτίες τα έξοδα για marketing όπως επίσης και τις έκτακτες δαπάνες.

Η Eurobank Sec. επισημαίνει ότι τα περιθώρια συμπιέστηκαν από την επιθετική εμπορική πολιτική που ακολουθεί η Cosmote, ενώ τονίζει ότι η εταιρία δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, χαρακτηρίζει εντυπωσιακό τον αριθμό αύξησης των νέων συνδρομητών, ενώ για τη Βουλγαρία υπογραμμίζει πως συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του ομίλου.

Επιφυλακτική εμφανίζεται και η ΑΤΕ Sec. η οποία χαρακτηρίζει τα μεγέθη της Cosmote κατώτερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, που επικαλείται δηλώσεις της διοίκησης, οι υψηλές χρηματοοικονομικές δαπάνες αλλά και τα κόστη απόσβεσης έπληξαν την κερδοφορία της εταιρίας.

Η Cheuvreux σε ξεχωριστή έκθεση χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα χειρότερα των προβλέψεων θεωρώντας ως κύριο αρνητικό παράγοντα την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 26,2 ευρώ και τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή της Cosmote, ενώ δεν μεταβάλλει τις εκτιμήσεις της για το 2008 και το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v