Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις ξένων οίκων για 4 ελληνικά blue chips

Αρνητικές συστάσεις περιέχονται σε εκθέσεις των διεθνών οίκων HSBC για την Εμπορική και Deutsche Bank για Εθνική Τράπεζα, ενώ θετικές είναι οι συστάσεις για Intralot και ΔΕΗ από SSSB και ABN Amro αντίστοιχα.

Εκτιμήσεις ξένων οίκων για 4 ελληνικά blue chips
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων οίκων παραμένουν τα ελληνικά ”blue chips”, με αφορμή μάλιστα και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2001.

Ετσι, στις αρνητικές θέσεις των ξένων οίκων για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, έρχονται να προστεθούν τόσο η HSBC που προτείνει μείωση θέσεων για την Εμπορική Τράπεζα, όσο και η Deutsche Bank που μειώνει την τιμή -στόχο για την Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, έκθεση της SSSB εκτιμά θετικά τα αποτελέσματα της Intralot, ενώ η ABN Amro προτείνει αγορά για την μετοχή της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο οίκος SSSB, σε έκθεσή του για την Intralot με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της εταιρίας θετικά, υποβαθμισμένα ωστόσο από την ”κακή δημοσιότητα” των ημερών. Θεωρεί ότι οι επιδόσεις της θα κυμανθούν υψηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς, χαρακτηρίζει τη μετοχή ”υψηλού ρίσκου” και θέτει τιμή-στόχο τα 23,50 ευρώ.

Η SSSB αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Intralot κατά περίπου 5%, ώστε να συμπεριλάβει τα έσοδα από την επένδυση της επιχείρησης στη Βουλγαρία. Η SSSB εκτιμά ότι παρά τη δυσμενή πορεία που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι μετοχές της εταιρίας συμφερόντων Κόκκαλη μέσα στο 2002, ”αργά ή γρήγορα η προσοχή θα εστιαστεί στα θετικά αποτελέσματα”. Θυμίζουμε, ότι η Intralot εμφάνισε για το 2001 αύξηση προ φόρων κερδών κατά 50% και άνοδο πωλήσεων κατά 15%.

”Μείωση θέσεων” προτείνει αντίθετα έκθεση της HSBC για την Εμπορική Τράπεζα, σε έκθεσή της με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2002. Ο οίκος εκτιμά ότι η επίδοση της μετοχής θα είναι κατώτερη του επιπέδου της αγοράς και διατηρεί τιμή-στόχο τα 31 ευρώ.

Η έκθεση κάνει λόγο για τις απώλειες κερδών της τράπεζας (26%), ενώ αναφέρει ότι η τιμή-στόχος της μετοχής θα μειωθεί μετά την ανακοίνωση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων της (σ.σ. η ημερομηνία της έκθεσης είναι προγενέστερη εκείνης της ανακοίνωσης των ενοποιημένων αποτελεσμάτων του ομίλου της τράπεζας). Οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η Εμπορική κατέγραψε ζημίες της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

Εκθεση της ABN AMRO, με ημερομηνία 1η Μαρτίου, προτείνει ”αγορά” για τη μετοχή της ΔΕΗ, ανεβάζει την τιμή-στόχο από τα 16,3 στα 17,6 ευρώ και τροποποιεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το EBITDA των ετών 2002, 2003 και 2004, κατά 5%, 7% και 3%, αντίστοιχα. Η αύξηση στα τιμολόγια αλλά και στην κατανάλωση, παραδέχεται η έκθεση, ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών της ABN AMRO.

Πέραν της παρατήρησης ότι το 2002 αναμένεται να είναι άλλη μια κερδοφόρος χρονιά για τη ΔΕΗ, η έκθεση επισημαίνει ότι το πρώτο μέρισμα της τάξης των 0,38 ευρώ αναμένεται να δοθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Τέλος, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire, η Deutsche Bank μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας από 29 σε 28 ευρώ. Θεωρεί τη θέση της τράπεζας ισχυρή στη λιανική τραπεζική, πλην όμως δεν προβλέπει κέρδη από αυτόν τον τομέα πριν από το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v