Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις από Deutsche Bank για ΟΠΑΠ

Σε μείωση της τιμής-στόχου στα 10,1 ευρώ, από 10,9 ευρώ, με παράλληλη διατήρηση της σύστασης για ”αγορά” προβαίνει η Deutsche Bank σε σχετικό report της (13/5/2003), όπου μεταξύ άλλων εκτιμάται πως τα έσοδα του Οργανισμού στο α’ τρίμηνο θα ενισχυθούν κατά 18,7% και τα καθαρά κέρδη κατά 6%.

Εκτιμήσεις από Deutsche Bank για ΟΠΑΠ
Σε μείωση της τιμής-στόχου στα 10,1 ευρώ, από 10,9 ευρώ, με παράλληλη διατήρηση της σύστασης για ”αγορά” προβαίνει η Deutsche Bank σε σχετικό report της με ημερομηνία 13 Μαΐου για τον ΟΠΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι ο οργανισμός για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα ανακοινώσει συνολικά έσοδα αυξημένα κατά 18,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, καθώς θα διαμορφωθούν στα 555,3 εκατ. ευρώ, έναντι 467,8 για το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2002, ενώ η κερδοφορία σε επίπεδο προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), μετά την αφαίρεση των προβλέψεων για την Intralot, θα επιδείξει μια αύξηση της τάξεως του 14,5% από έτος σε έτος.

Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 64,7 εκατ. ευρώ, έναντι 61,0 για το πρώτο τρίμηνο του 2002, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 6%.

Τέλος, τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη του οργανισμού (net earnings ordinary adjusted for exceptional items and the Intralot provision), σταθμισμένα για την πρόβλεψη αποζημίωσης της Intralot αλλά και των λοιπών έκτακτων αποτελεσμάτων, θα διαμορφωθούν στα 70,7 εκατ. ευρώ, έναντι 61,9 για το α΄ τρίμηνο του 2002, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 14,2%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους δεν παρατηρήθηκε καμία επιβράδυνση στην κατανάλωση των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, το οποίο υποστηρίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% για το 2003.

Οι λόγοι για την υψηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση τυχερών παιχνιδιών (ποσοστό 3% του ΑΕΠ) είναι πολιτιστικοί, καθώς τα τυχερά παιχνίδια στη χώρα γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή ως επιλογή ελεύθερου χρόνου.

Η στρατηγική του Οργανισμού οδηγεί σε υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, οι οποίες υποστηρίζονται και από το γεγονός ότι οι πωλήσεις είναι σχεδόν πλήρως πωλήσεις μετρητών.

Οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου τονίζουν ότι η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ παραμένει το ισχυρότερο θετικό χαρακτηριστικό της μετοχής, ενώ το μόνο αρνητικό σημείο στην ιστορία του ΟΠΑΠ είναι η αρνητική μεταβολή των πωλήσεων των ώριμων πλέον παιχνιδιών Lotto και Joker.

Τέλος, με βάση τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, ακόμα και εάν χάσει ο ΟΠΑΠ και υποχρεωθεί να πληρώσει τα ποσά που έχουν προβλεφθεί στην Intralot, η μερισματική πολιτική του θα μείνει ανεπηρέαστη.

Η μερισματική απόδοση της μετοχής για το 2003 υπολογίζεται σε 8,3%. Η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι ο pay-out ratio (βαθμός διανομής μερισμάτων σε σχέση με τα καθαρά κέρδη) του Οργανισμού θα μπορούσε να επηρεαστεί μόνο εάν το ελληνικό κράτος επιβάλει στον ΟΠΑΠ τη συμμετοχή του στο Στιγμιαίο Λαχείο.

Δεδομένου όμως ότι το ελληνικό κράτος έλαβε την απόφαση να πωλήσει ένα περαιτέρω μερίδιο του ΟΠΑΠ, είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του στο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να επιβάλει μια τέτοια απόφαση, εκτός αν παρέχει με σαφή τρόπο τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την επιχείρηση.

Επιμέλεια: Γιώργος Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v