Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merill: Εκθέσεις για Εθνική – Εμπορική

Σε σύγκριση των αποτελεσμάτων Εθνικής και Εμπορικής με τις προβλέψεις της για αυτά, προχωρά ο επενδυτικός οίκος Merril Lynch, σε δύο σύντομες εκθέσεις του, με ημερομηνία 26 και 28 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. ”Ουδέτερη στάση” είναι η σύστασή του και για τις δύο μετοχές.

Merill: Εκθέσεις για  Εθνική – Εμπορική
Τα σχόλιά του για τα αποτελέσματα της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας κοινοποίησε με σύντομες εκθέσεις, ο επενδυτικός οίκος Merril Lynch.

Η ανακοίνωση για την Εθνική, έχει ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2002 και περιέχει τη σύσταση ”ουδέτερη στάση” (ενώ μακροπρόθεσμα προτείνει ”ισχυρή αγορά”) για τη μετοχή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ενώ δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τη ρίσκο διακύμανσής της ως ”υψηλό”. Η Merril επισημαίνει, ότι η πτώση των κερδών της Εθνικής κατά 33% για το 2001 ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις της, με απόκλιση 1%, την οποία αποδίδει σε ψηλότερους των προβλεπομένων από αυτήν, φόρους.

Κάνοντας λόγο για το κόστος, η έκθεση επισημαίνει, ότι οι προβλέψεις της για αύξηση του κόστους κατά 2% διαψεύστηκαν από το ρυθμό ανόδου κατά 7%, που κατέγραψε η ελληνική τράπεζα. Στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για τα έκτακτα έσοδα της τράπεζας, αναφέρει ότι αυτά κατέρρευσαν, ”όπως ανάμεναν” από 437 εκατ. ευρώ το 2000, σε 170 εκατ. ευρώ το 2001.

Η έκθεση, αναφερόμενη στις επιμέρους τραπεζικές υπηρεσίες της Εθνικής, παραδέχεται ”3% πάνω από τις προβλέψεις της” τα έσοδα της Εθνικής από τόκους, αλλά χαμηλότερο κατά 3% το ρυθμό δανειακής επέκτασής της.

Για την Εμπορική Τράπεζα, η σύντομη έκθεση της Merril με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2002, αφού θυμίσει ότι τα ενοποιημένα κέρδη θα ανακοινωθούν στις 2 Μαρτίου, περιέχει τη σύσταση ”ουδέτερη στάση” (ενώ μακροπρόθεσμα προτείνει ”ουδέτερη στάση) χαρακτηρίζοντας και εδώ, το ρίσκο διακύμανσης ως ”υψηλό”.

Ο επενδυτικός οίκος, επισημαίνει την αλλαγή του λογιστικού συστήματος υπολογισμού των αποτελεσμάτων (από GAAP σε IAS) και καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι δεν είναι δυνατή η απόλυτη σύγκρισή τους με τις προβλέψεις του, αφού το ”καινούριο” σύστημα δεν συνυπολογίζει τα ενδο-ομιλικά έσοδα (intra-group revenues).

Τα προ φόρων κέρδη του 2001, των εκτάκτων στοιχείων εξαιρουμένων, αναφέρεται από την Εμπορική τράπεζα, ότι θα κυμανθούν 3% χαμηλότερα από το 2000 (230 εκατ. ευρώ), ποσοστό που προσεγγίζει τις προβλέψεις, οι οποίες έκαναν λόγο για 217 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η τράπεζα τονίζει, ότι ο ρυθμός δανειακής επέκτασης της Εμπορικής (27%) ξεπέρασε αρκετά τις δικές προβλέψεις για 19%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v