Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”βλέπουν” οι αναλυτές για το τρίμηνο της ΕΤΕ

Κάμψη 36% αναμένεται να παρουσιάσουν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της Εθνικής Τράπεζας το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ξένων αναλυτών, ενώ οι εκτιμήσεις της Marfin τοποθετούν την κάμψη στο 39%. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Τι ”βλέπουν” οι αναλυτές για το τρίμηνο της ΕΤΕ
Κάμψη της τάξεως του 36% αναμένεται να παρουσιάσουν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Reuters και Bloomberg, για το πρώτο τρίμηνο του 2003, διαμορφούμενα στα 87 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Marfin Hellenic εκτιμά πως η κάμψη στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων για τον όμιλο της Εθνικής είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς προβλέπει ότι θα είναι της τάξεως του 39% (στα 83 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρει η Marfin στο πρωινό της report, η προαναφερθείσα κάμψη στα κέρδη προ φόρων αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά το περυσινό πρώτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε ιδιαίτερα ενισχυμένα κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ύψους 68 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική απόδοση του ομίλου Τράπεζας, η Marfin εκτιμά πως, στο εξεταζόμενα διάστημα, θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 23% στα λειτουργικά κέρδη (μετά την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων κερδών) τα οποία αναμένεται να ανέλθουν στα 52 εκατ. ευρώ.

Η Marfin καταλήγει με σύσταση ”ουδέτερη” (neutral) για τη μετοχή της Τράπεζας, ενώ αναφέρει πως ο τίτλος αναμένεται να είναι στο επενδυτικό επίκεντρο ενόψει της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών του τριμήνου.

Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των εκτιμήσεων (που εκφράζονται τελικά με έναν μέσο όρο) είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, μία χρηματιστηριακή προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση (κατά 45%), ενώ κάποια άλλη την προσδιορίζει σε ”μόλις” -29%.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΤΕ θα κανει τελικά μια μικρή ”θετική έκπληξη” με τα κέρδη της να διαμορφώνονται στα 90-96 εκατ. ευρώ, ήτοι μειωμένα κατά 30-32% σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται, πως η Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα σήμερα, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v