ΑΧΕ: ”Κλειδί” τα τρίμηνα και οι όγκοι συναλλαγών

”θετική, αλλά και καθοριστική για τις επόμενες συνεδριάσεις” χαρακτηρίζει την άνοδο στον όγκο συναλλαγών η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ, ενώ η Magna Trust εκτιμά ότι, ελλείψει τεχνικής ώθησης, η αγορά θα αναζητήσει θετικές ειδήσεις στα τρίμηνα των εταιριών.

ΑΧΕ: ”Κλειδί” τα τρίμηνα και οι όγκοι συναλλαγών
Στα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να εστιάσουν οι επενδυτές, ερχόμενοι, όπως αναφέρει η Marfin Hellenic στο πρωινό της report, ”από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο και οδεύοντας προς ένα άλλο”. Σημαντική χαρακτηρίζεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας που είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξάλλου αναμένεται να βρεθεί ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ως αποτέλεσμα δημοσιευμάτων που θέλουν το τρίτο πακέτο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού να συντελείται στο επόμενο τετράμηνο.

Εξάλλου, την πορεία των διεθνώων αγορών και τις εντολές των αλλοδαπών θεσμικών θεωρεί το πρωινό report της Εθνικής ΑΧΕ ”καταλύτη” για την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της αγοράς.

Το report αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην επικείμενη γενική συνέλευση της Τιτάν, η οποία, όπως αναφέρει, ορίστηκε για τις 21 Μαΐου. Εκεί, αναμένεται να εγκριθεί μέρισμα 0,85 ευρώ ανά μετοχή.

Την αισθητή βελτίωση του όγκου συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδας επισημαίνει ως κύριο χαρακτηριστικό των προηγούμενων συνεδριάσεων το εβδομαδιαίο report της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ (17/4), εντοπίζοντας ως πρωταγωνιστές τις μετοχές εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι ρευστοποιήσεις που καταγράφηκαν μετά την Τρίτη, επισημαίνει το report, οδήγησαν πολλούς τίτλους της περιφέρειας σε μεγάλες απώλειες, ”αποκαλύπτοντας έτσι ότι η άνοδός τους ήταν συνυφασμένη με συμπεριφορές κερδοσκοπικού χαρακτήρα και βραχυχρόνιου χρονικού ορίζοντα”.

Οι μεγαλύτερες ανοδικές μεταβολές σημειώθηκαν στις μετοχές των Stabilton (41,67%), ΟΛΘ, (38,42%), ΚOΡΦΙΛ (33,90%) και Plias (32%), ενώ οι σημαντικότερες πτωτικές σε αυτές των Ξιφίας (24,24%), Αλυσίδα (23,03%), FΑΝCΟ (21,98%), ΚΛΩΝΑΤΕΞ Κοινό (21,29%) και ΚΛΩΝΑΤΕΞ Προνόμιο (20,78%).

Για τις επόμενες συνεδριάσεις, αναφέρει η Ωμέγα, θα πρέπει να μελετηθεί η κίνηση του Γ.Δ. σε σχέση με την πορεία του όγκου συναλλαγών.

Η βραχυχόνια τάση επισημαίνεται ως ”ανοδική”, με την πρώτη αντίσταση να τίθεται στις 1.650 μονάδες και τη δεύτερη στις 1.705. Ως επίπεδο πρώτης στήριξης αναφέρονται οι 1.600 μονάδες, ενώ ως δεύτερης οι 1.540.

Από τη μεριά της, η Magna Trust, στο εβδομαδιαίο report της με ημερομηνία 17 Απριλίου, επισημαίνει πως η αγορά ”φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανοδικής τεχνικής διόρθωσης και αναζητά ειδήσεις που θα αναζωπυρώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον”.

Ως πιθανή πηγή αναφοράς τέτοιων ειδήσεων εντοπίζονται τα τρίμηνα των επιχειρήσεων, όπου πλέον ο διαχωρισμός των εταιριών και ο χαρακτηρισμός τους θα είναι ακόμα πιο ευδιάκριτοι, γεγονός το οποίο σε σημαντικό βαθμό αποτυπώνεται καθημερινά και στους διακριθέντες των συνεδριάσεων.

Με μια πρώτη ματιά, αναφέρει η Magna Trust, οι μετοχές που αναμένεται να έχουν βελτιωμένα θεμελιώδη έχουν σαφώς αμυντικότερη συμπεριφορά από τις υπόλοιπες στη φάση της διόρθωσης, η δε ζήτησή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας διατηρεί ικανοποιητικό συναλλακτικό όγκο. Μεταξύ αυτών των μετοχών ξεχωρίζουν οι Intracom, ΟΠΑΠ, Ερμής, Ακτωρ, Hyatt, ΔΟΛ, Καλπίνης, KAE, Αθηνά, Ιntralot, ΕΛΠΕ.



Για την ερχόμενη εβδομάδα, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση της μεταβλητότητας των τιμών και των συναλλακτικών όγκων, καθώς ”παραδοσιακά στην περίοδο του Πάσχα δεν παρατηρούνται έντονες μεταβολές στη διακύμανση του Δείκτη”.

”Η αύξηση της ρευστότητας που βρίσκεται εκτός αγοράς από τις θετικές αποδόσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ενδεχομένως να επανατοποθετηθεί σε μετοχές που παρουσιάζουν υποαπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη ή διόρθωσαν σημαντικά κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις”, τονίζεται.

Η υποχώρηση των τιμών αναμένεται να βρει σημαντική στήριξη προς την περιοχή των 1.600-1.580 μονάδων, ενώ ο δεύτερος ανοδικός κύκλος πιθανόν να ξεκινήσει μετά το Πάσχα και αφού υπάρξει μια συνολικότερη διόρθωση της αγοράς με επίκεντρο δεικτοβαρείς τίτλους, χωρίς όμως αυτό να αναιρέσει την ανοδική δυναμική της αγοράς.

Αν, αντίθετα, παρατηρηθεί συσσώρευση τιμών στα επίπεδα των 1.640 μονάδων, αναφέρει η Magna Trust, τότε ο στόχος των 1.680 μονάδων για ολοκλήρωση της ανοδικής κίνησης θα πρέπει να αναθεωρηθεί υψηλότερα, ίσως πάνω από τις 1.700 μονάδες, διατηρώντας τον χρονικό ορίζοντα για ολοκλήρωση της κίνησης στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.



*Διαβάστε τα reports των ΑΧΕ στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v