Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Παράταση στη διαπραγμάτευση βάσει του spread

Παράταση παίρνει η εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ. του Χ.Α. για τη διαπραγμάτευση των μετοχών με βάση το spead. Η αξιολόγηση θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χ.Α. τον Μάιο, ενώ η ένταξη στους χρονισμούς θα γίνει την 2α Ιουνίου. Λεπτομέρειες με... σημασία στο πλήρες κείμενο της απόφασης, που μπορείτε να διαβάσετε στο euro2day.gr.

Χ.Α.: Παράταση στη διαπραγμάτευση βάσει του spread
Παράταση παίρνει η εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ. του Χ.Α. για τη διαπραγμάτευση των μετοχών με βάση το spead.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Χ.Α., η πρώτη αξιολόγηση θα διενεργηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χ.Α. του μηνός Μαΐου 2003, ενώ η ένταξη στους χρονισμούς θα λάβει χώρα την 2α Ιουνίου 2003.

Ως περίοδος για την πρώτη αξιολόγηση των μετοχών λαμβάνεται το διάστημα από 2-1-2003 έως 30-4-2003, ενώ για τη δεύτερη αξιολόγηση το αντίστοιχο διάστημα θα είναι από 1-5-2003 έως 30-9-2003.

Οι μετοχές για τις οποίες εγκρίνει το Δ.Σ. του Χ.Α. έναρξη ειδικής διαπραγμάτευσης στο μεταβατικό στάδιο του Μαΐου 2003, θα ενταχθούν στη συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών ανεξάρτητα από το spread συνεδρίασης.

* Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Χ.Α.

[Διαβάστε και το πλήρες κείμενο της Απόφασης στο ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, καθώς ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για διαδικαστικά θέματα καθορισμού του spread, αλλά και για την εφαρμογή του σε μετοχές που εξέρχονται από αναστολή ή επιτήρηση, οι οποίες ΔΕΝ περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση, παρατίθενται στο πλήρες κείμενο της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του Χ.Α.]

ΧΡΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Χ.Α. ΜΕΤΟΧΩΝ

Όπως είναι γνωστό από τη σχετική ανακοίνωση του Χ.Α. την 23η Δεκεμβρίου 2002, με βάση τον κανόνα του μέσου ημερησίου εύρους τιμών αξίας ανά συνεδρίαση (spread συνεδρίασης):



1. Συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών, 11 π.μ. έως 4 μ.μ., θα έχουν οι μετοχές με spread συνεδρίασης μικρότερο των δύο ποσοστιαίων μονάδων, το οποίο είναι το ετήσιο καθοριζόμενο όριο για το 2003, ενώ

2. Συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών σε δύο περιόδους, από 11 π.μ. έως 11:30 π.μ. και από 1:30 μ.μ. έως 4 μ.μ., θα έχουν οι μετοχές με spread συνεδρίασης μεγαλύτερο των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Μεταξύ των δύο αυτών περιόδων, στο σύστημα θα συγκεντρώνονται εντολές αγοράς και πώλησης προκειμένου με την έναρξη της δεύτερης περιόδου να προσδιορίζεται η τιμή εκκίνησης ανά μετοχή (διαδικασία preopening).

Σημειώνεται ότι:

1. Η πρώτη αξιολόγηση θα διενεργηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χ.Α. του μηνός Μαΐου 2003, ενώ η ένταξη στους χρονισμούς θα λάβει χώρα την 2α Ιουνίου 2003. Ως περίοδος για την πρώτη αξιολόγηση των μετοχών λαμβάνεται το διάστημα από 2-1-2003 έως 30-4-2003, ενώ για τη δεύτερη αξιολόγηση το αντίστοιχο διάστημα θα είναι από 1-5-2003 έως 30-9-2003. Οι μετοχές για τις οποίες εγκρίνει το Δ.Σ. του Χ.Α. έναρξη ειδικής διαπραγμάτευσης στο μεταβατικό στάδιο του Μαΐου 2003, θα ενταχθούν στη συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών ανεξάρτητα από το spread συνεδρίασης.

2. Μετοχές που θα διαπραγματεύονται ήδη στη συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών θα μεταφέρονται στην πεντάωρη συνεχή διαπραγμάτευση εφόσον συναφθεί σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεξαρτήτως του μέσου ημερησίου ανοίγματος τιμών τους (spread).

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ημερομηνία ένταξης της μετοχής στον χρονισμό μακράς διάρκειας θα είναι η ημερομηνία από την οποία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., θα ξεκινήσει η ειδική διαπραγμάτευση επί της μετοχής.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στον Γενικό Δείκτη της Κύριας & Παράλληλης Αγοράς, στους κλαδικούς δείκτες και στους δείκτες FTSE/ASE θα συμμετάσχουν οι μετοχές που θα διαπραγματεύονται στην πεντάωρη συνεχή διαπραγμάτευση.

* Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό κείμενο της απόφασης 95/2002 παραπλεύρως στο ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v