Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εκτιμά η Eurobank για Εθνική, Alpha, Εμπορική

Ήπια αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών το 2003 αναμένει σε έκθεσή της η EFG Eurobank Securuties (10/4), διατηρώντας τη σύσταση ”neutral”. Τι βλέπει για Εθνική, Alpha και Εμπορική. Ποιες οι πηγές ανάκαμψης των εσόδων.

Τι εκτιμά η Eurobank για Εθνική, Alpha, Εμπορική
Ήπια αύξηση της κερδοφορίας στο σύνολο της οικονομικής χρήσης του 2003 αναμένει έκθεση της EFG Eurobank Securities για τον κλάδο των ελληνικών τραπεζών.

Στην έκθεση, με ημερομηνία 10 Απριλίου, η EFG επισημαίνει ότι αν και δεν πρέπει να αναμένεται σημαντική βελτίωση των κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν περαιτέρω στην εκμετάλλευση του κλάδου των χορηγήσεων, του οποίου η μεγέθυνση είναι υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στην αναμενόμενη ήπια επίδοση στα έσοδα, η οποία αποδίδεται στο ”στένεμα των περιθωρίων κέρδους” της (επιβραδυνόμενης) πιστωτικής ανάπτυξης, αλλά και στη χαμηλή εμπορευσιμότητα στο πλαίσιο του χρηματιστηρίου.

Για τις Εθνική, Εμπορική και Alpha Bank η σύσταση παραμένει κοινή (”market perform” - απόδοση ανάλογη της αγοράς), ενώ για το σύνολο του κλάδου συστήνεται ”ουδέτερη θέση” (”neutral”).

Σε όρους P/E, ο μέσος όρος του ελληνικού τραπεζικού κλάδου εκτιμάται στο 12,40 για το 2003 (από 13,35 το 2002), έναντι του 10,78 που είναι η εκτίμηση του τρέχοντος έτους για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης συνέχισε την υποαπόδοσή του σε σχέση με τον ευρωπαϊκό, εμφανίζοντας πτώση κατά 24%, έναντι του -13% που κατέγραψε ο δείκτης DJ Eurostoxx Bank, λόγω κυρίως της ανησυχίας αναφορικά με την κερδοφορία των ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, η EFG Securities αναμένει τα κέρδη προ φόρων της Alpha να εμφανίσουν έναντι του περσινού α΄ τριμήνου, αύξηση 18% και να διαμορφωθούν στα 60,922 εκατ. ευρώ.

Για το α΄ τρίμηνο της Εθνικής, τα ΚΠΦ αναμένεται να καταγράψουν μείωση της τάξης του 37% και να διαμορφωθούν στα 86,376 εκατ. ευρώ, ενώ πτώση κατά 21% εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τα ΚΠΦ και της Εμπορικής Τράπεζας, που αναμένονται, πάντα για το α΄ τρίμηνο, στα 27,968 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για την Εθνική, η EFG Securities, τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας αναμένεται για το 2003 να αυξηθούν κατά 10% (στο 1,03 από 0,94 ευρώ το 2002). Παρά το ότι αναγνωρίζεται τόσο η προσπάθεια της τράπεζας για περικοπή κόστους όσο και η βελτίωση στα λειτουργικά αποτελέσματα, η μετάβαση από τα GAAP στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα αναφέρεται ως το σημαντικότερο ρίσκο σχετικά με τη μετοχή.

Για την Alpha Bank αναμένεται να διατηρήσει και για το 2003 τη θετική δυναμική στην κερδοφορία της, ενώ η ετήσια αύξηση των κερδών της ανά μετοχή εκτιμάται στο 11%.

Για την Εμπορική αναφέρεται η προσπάθεια αναδιάρθρωσης, ενώ εντοπίζεται και η τάση δημιουργίας joint ventures με την Credit Agricole. ”Οι επενδυτές πιστεύουμε ότι θα καλωσορίσουν μια αύξηση της συμμετοχής της γαλλικής τράπεζας στην Εμπορική, μέσω της απόκτησης του 9,4% που κατέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε αυτήν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v