Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Π&Κ για τον τραπεζικό κλάδο

Αναβαθμίζεται σε overweight η Alpha Bank, ενώ παραμένει underweight o τραπεζικός κλάδος, σε τελευταία έκθεση του τμήματος ανάλυσης της Π&Κ Χρηματιστηριακής. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το α’ τρίμηνο, τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή, ποιες οι τιμές στόχοι που θέτει.

Εκθεση της Π&Κ για τον τραπεζικό κλάδο
”Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά το μέλλον παραμένει... θολό” είναι ο τίτλος εκτενούς έκθεσης (42 σελίδων) του τμήματος ανάλυσης της Π & Κ Χρηματιστηριακής για τον κλάδο των τραπεζών, στην οποία περιλαμβάνεται αναβάθμιση της Alpha Bank σε overweight, με τιμή στόχο τα 11,40 ευρώ.

Ετσι η Alpha γίνεται η δεύτερη ελληνική τράπεζα που αποσπά τη συγκεκριμένη σύσταση μαζί με την EFG – Eurobank για την οποία η τιμή στόχος είναι 10,40 ευρώ, ενώ ο κλάδος στο σύνολο του εξακολουθεί να έχει το χαρακτηρισμό underweight.

Άλλωστε, οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Εμπορική και Πειραιώς διατηρούνται με σύσταση underweight και τιμές στόχους 10,30 ευρώ για την Εθνική και 4,90 ευρώ για την Πειραιώς. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, που έχει ημερομηνία 19 Μαρτίου, η τιμή στόχος για την Εμπορική είναι ”υπό αναθεώρηση”.

Στο κείμενο της έκθεσης γίνεται αναφορά στη σημαντική μείωση κερδοφορίας που παρουσίασε ο κλάδος το 2002, μείωση που αποδίδεται στην πτώση των εσόδων από trading κατά 75%, ενώ τα οργανικά κέρδη αυξήθηκαν μόλις κατά 8,7%.

Κατά την άποψη του αναλυτή Μάνου Γιακουμή, η πιο σημαντική εξέλιξη του 2002 ήταν η απόφαση της Alpha Bank να διαγράψει goodwill συνολικού ύψους 611 εκατ. ευρώ, αποφεύγοντας έτσι στο εξής ετήσιες αποσβέσεις ύψους 33,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που απάλειψε σε σημαντικό βαθμό τις παρατηρούμενες διαφοροποιήσεις μεταξύ ανακοινωθέντων (reported) και προσαρμοσμένων (adjusted) αποτελεσμάτων, βελτιώνοντας την αποτίμησή της σε σχέση με τα reported αποτελέσματα, που είναι αυτά στα οποία η ελληνική αγορά δίνει μεγαλύτερη έμφαση.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται γενικότερα για τον κλάδο ότι τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει, ωστόσο οι προοπτικές για το 2003 παραμένουν θολές. Κι αυτό καθώς υπάρχουν αυξημένοι πιστωτικοί κίνδυνοι, αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομική συγκυρία και τις αγορές.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ”καταλύτης” για ευνοϊκές εξελίξεις στον κλάδο, ενώ ανοικτά παραμένουν και θέματα υποχρεώσεων των τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, καθώς επίσης και το θέμα των επιπτώσεων από την προσαρμογή στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Για τους λόγους αυτούς αναφέρει υπαινικτικά ο συντάκτης, προς το παρόν δεν θεωρείται σκόπιμη η αναβάθμιση συνολικά του κλάδου, για τον οποίο η σύσταση παραμένει underweight.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2003 των μεγαλυτέρων τραπεζών, εκτιμάται ότι η Εθνική θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση κερδοφορίας σε σχέση με πέρυσι, η οποία όμως παρουσιάζεται συγκυριακά, λόγω υψηλών κερδών από trading στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 και μάλλον θα έχει αναστραφεί στα αποτελέσματα 9μήνου.

Σημαντική αύξηση κερδοφορίας στο α’ τρίμηνο αναμένεται για την Αlpha Bank, η οποία όμως είναι επίσης συγκυριακή. Τα αποτελέσματα έτους δεν θα είναι δυνατόν να κριθούν συνολικά έως ότου διαπιστωθούν τα κέρδη 9μήνου.

Στη περίπτωση της EFG Eurobank (που επηρεάζεται άμεσα από την πτώση του χρηματιστηρίου λόγω ΔΛΠ) αναμένεται μείωση της κερδοφορίας στο τρίμηνο, η οποία όμως αναμένεται να έχει εξελιχθεί σε αύξηση, σταδιακά έως το τέλος του 2003.

Ενδεικτικά αναφέρεται στην ανάλυση ότι τα κέρδη ανά μετοχή του 2003 θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2002 κατά 16,3% για την Εθνική, κατά 9,6% για την Alpha, κατά 13,3% για την EFG , κατά 23,4% για την Εμπορική και κατά 13% για την Πειραιώς.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες, μετά την πρόσφατη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών τους, δεν είναι πλέον πιο ακριβές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, ενώ εμφανίζουν μεγαλύτερη μερισματική απόδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v