Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο δείκτη ετοιμάζουν X.A., ISE, TASE

Την τρίτη τους συνάντηση είχαν εκπρόσωποι από τα Χρηματιστήρια των Αθηνών, Κωνσταντινούπολης και Τελ Αβίβ, στις 20- 22 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε η έναρξη ενός τριμερούς δείκτη μέχρι το τέλος του 2003, ο οποίος θα περιλαμβάνει μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και από τις τρεις χώρες.

Νέο δείκτη ετοιμάζουν X.A., ISE, TASE
Νέα -τρίτη- τριμερή συνάντηση είχαν στην Αθήνα στις 20-22 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι των Χρηματιστηρίων, των Κεντρικών Αποθετηρίων και των Συνδέσμων Μελών και ορισμένων μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών, Κωνσταντινούπολης και Τελ Αβίβ.

Οι εκπρόσωποι των τριών χρηματιστηρίων έχουν ήδη αποφασίσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ενέργειες σχετικές με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τριών αγορών, και ειδικότερα, την εγκαθίδρυση τεχνολογικής υποδομής για τη διαπραγμάτευση σταυροειδών συναλλαγών μεταξύ των μελών, την έναρξη λειτουργίας τριμερούς χρηματιστηριακού δείκτη και την ανάληψη προωθητικών ενεργειών.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα μέρη που συμμετέχουν στη συνεργασία αυτή στοχεύουν στο να αυξήσουν την εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση σταυροειδών-διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ των μελών και εφόσον η τεχνική λύση για τη διασύνδεση των μελών είναι διαθέσιμη, τα τρία Χρηματιστήρια τονίζουν στην κοινή ανακοίνωση πως ενθαρρύνουν τα μέλη τους να προβούν σε συμφωνίες μεταξύ τους και να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση σταυροειδών συναλλαγών.

Από την πλευρά των Χ.Α., ISE, TASE αποφασίστηκε η έναρξη ενός τριμερούς δείκτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και από τις τρεις χώρες. Η έναρξη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Επίσης, θα δημιουργηθεί ένας δείκτης που θα χρησιμοποιείται ως ”σημείο αναφοράς” και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σύστασης δεικτών.

Επίσης, στο πλαίσιο διευκόλυνσης διασυνοριακών συναλλαγών, αποφασίστηκε η προετοιμασία ενός πληροφοριακού εγχειριδίου σχετικού με τη λειτουργία (διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμός) και τα χαρακτηριστικά της κάθε αγοράς, όπως και η πραγματοποίηση παρουσιάσεων σε φορείς χρηματιστηριακών αγορών στις τρεις πόλεις – Κωνσταντινούπολη, Τελ Αβίβ και Αθήνα.

Προγραμματίζεται ακόμη η προώθηση του νέου δείκτη με road shows που θα παρουσιάζουν την κάθε αγορά, καθώς και τις εισηγμένες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον προαναφερόμενο δείκτη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην έγκαιρη και έγκυρη παροχή πληροφόρησης και δημοσιοποίησης στοιχείων στους συντελεστές-συμμετέχοντες της αγοράς και στην προστασία του επενδυτικού κοινού σε συνεργασία με παράγοντες των τριών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς.

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Αποθετηρίων (20-21/2/03), αποφασίσθηκε η εγκαθίδρυση ηλεκτρονικών διασυνδέσεων μεταξύ τους μέχρι τον Ιούνιο του 2004, μία λύση που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη διαπραγμάτευση των συναλλαγών στην περιοχή.

Τα Χρηματιστήρια προσκαλούν και τα άλλα χρηματιστήρια της περιοχής να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, σε αυτή τη συνεργασία των κεφαλαιαγορών και εκφράζουν την επιθυμία τους να συνεργασθούν από κοινού ούτως ώστε να διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση διασυνοριακών συναλλαγών, να βελτιώσουν την αναγνωρισιμότητα της περιοχής, να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια, να δραστηριοποιήσουν τα μέλη τους και να προβάλουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v