Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πώς κρίνουν 4 ΑΧΕ τη χρήση 2002 (update)

Επιφυλακτική στάση αναφορικά με το μειωμένο μέρισμα κρατούν στο σύνολό τους οι χρηματιστηριακές εταιρίες στα σχόλιά τους για τα αποτελέσματα 2002 της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζουν ”ανάλογα των εκτιμήσεων”.

Εθνική: Πώς κρίνουν 4 ΑΧΕ τη χρήση 2002 (update)
Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2002 της Εθνικής Τράπεζας ”μονοπωλούν” τα ημερησία report των χρηματιστηριακών εταιριών. Η πλειονότητα εξ αυτών τηρούν ”επιφυλακτική στάση” αναφορικά με τη μείωση του προτεινόμενου μερίσματος από την Εθνική, ενώ χαρακτηρίζουν τα μεγέθη της τράπεζας περίπου ανάλογα των εκτιμήσεών τους.

Ξεχωρίζει ωστόσο η Marfin Hellenic, η οποία επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη ήταν χαμηλότερα κατά 15,8% των εκτιμήσεών της και 10,8% των εκτιμήσεων της αγοράς.

Ειδικότερα, η Marfin Hellenic σε flash note της (20/2/2003) διατηρεί αμετάβλητες τόσο τη σύσταση ”διακράτηση” (hold) όσο και την τιμή-στόχο στα 14,8 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Για τα λειτουργικά αποτελέσματα της Εθνικής τονίζει όμως ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις, ενώ χαρακτηρίζει θετική την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας στο 10,4%.

Η Marfin Hellenic εκτιμά επίσης ότι η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη λιανική τραπεζική, ενώ αναφορικά με την πιθανή μείωση των επιτοκίων η χρηματιστηριακή εταιρία επικαλείται τις δηλώσεις στελεχών της τράπεζας, που τόνιζαν ότι η Εθνική θα τηρήσει στάση αναμονής.

Εν τούτοις η Marfin Hellenic, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, θεωρεί αρνητική τη μείωση στο ύψος του προτεινόμενου μερίσματος (0,45 ευρώ) της Εθνικής, αφού η αγορά ανέμενε μέρισμα μεταξύ 0,6 - 0,65 ευρώ.

Αναφορά πράττει η Marfin Hellenic και για τον δείκτη Tier I, κρίνοντας ικανοποιητικό το ύψος του για το 2002 (7,4%).

Η ίδια χρηματιστηριακή εταιρία σε πρωινό report της (21/2/2003) αναφέρεται στον δείκτη αποδόσεως ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος μειώθηκε στο 8,6% το 2002, έναντι 18,7% το 2001.

Παράλληλα, η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, σε ημερήσιο report της (21/2/2003) τονίζει ότι τα αποτελέσματα της αγοράς διαμορφώθηκαν σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ θεωρεί από τους βασικότερους παράγοντες της μείωσης στην κερδοφορία της τράπεζας την έκτακτη δαπάνη σχετικά με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και τη σημαντική, όπως τη χαρακτηρίζει, συρρίκνωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Η Fortius ΑΧΕΠΕΥ στο ημερήσιο report της (21/2/2003) στέκεται κυρίως στη μείωση του προτεινόμενου μερίσματος.

Τέλος, η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει την πτώση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις, αλλά και την αύξηση των έκτακτων δαπανών λόγω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, ενώ αναφορά κάνει για τις δαπάνες προσωπικού και τις συνολικές δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v