Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μarfin Hellenic: Εκτιμήσεις για τις 5 τράπεζες

Με ποσοστό της τάξεως του 7,6% (από 9% που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη)θα αυξηθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός χορήγησης δανείων από τις τράπεζες την περίοδο 2003-2006, τονίζει, μεταξύ άλλων, η Marfin Hellenic σε σχετική έκθεσή της (Greek Commercial Banks 13/02), στην οποία θέτει νέες τιμές-στόχους για Εθνική, Alpha, Eurobank, Eμπορική και Tράπεζα Πειραιώς.

Μarfin Hellenic: Εκτιμήσεις για τις 5 τράπεζες
”Βελτιούμενες” εκτιμά τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα σχετική έκθεση της Marfin Hellenic (13/02), αν και επισημαίνει ότι συνολικά οι τάσεις δεν είναι ”bullish”. Η έκθεση αναβαθμίζει την εκτίμησή της συνολικά για τον τομέα σε neutral, ενώ μειώνει τις τιμές- στόχους για τους πέντε σημαντιικότερους τίτλους.

Η Marfin Hellenic τονίζει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός χορήγησης δανείων από τις τράπεζες την περίοδο 2003-2006 θα αυξηθεί με ποσοστό της τάξεως του 7,6%, έναντι του 9%, που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη.

Ειδικότερα, η αναλύτρια Σοφία Σκούρτη προβλέπει ότι τα προ φόρων κέρδη των 5 ισχυρότερων εγχώριων τράπεζων (Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς) για το 2002 θα υποχωρήσουν κατά 37%, ενώ εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων στην εγχώρια αγορά θα διαμορφωθεί στο 17% το 2002, έναντι του 2001.

Η Marfin Hellenic προβλέπει επίσης ότι ο δανεισμός που σχετίζεται με την κατανάλωση και τις πιστωτικές κάρτες θα αυξηθεί με ρυθμό 24,9% για το 2002 και σε ετήσια βάση, ενώ θεωρεί ότι την υψηλότερη αύξηση θα σημειώσουν τα στεγαστικά δάνεια (37,3%).

Το 2003 η Marfin υπολογίζει ότι θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνικές τράπεζες (”τα χειρότερα φαίνεται ότι πέρασαν”), κυρίως λόγω του υγιούς growth των εσόδων από παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, αλλά και των προσπαθειών των 5 ιδρυμάτων για συρρίκνωση του κόστους.

Ωστόσο, για το 2004 οι ρυθμοί αύξησης του δανεισμού εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν και θα γίνουν μονοψήφιοι, κυρίως λόγω της κίνησης της Τραπέζης της Ελλάδας να θέσει αυστηρότερους κανόνες αναφορικά με τις προβλέψεις - κάτι που υποδεικνύει ανησυχία για το επίπεδο δανεισμού των φυσικών προσώπων και της δυνατότητας του να το καλύψουν.

Παράλληλα, υποβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις 5 τράπεζες, τονίζοντας όμως ότι αναμένει αύξηση κατά 15,8% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των παραπάνω ιδρυμάτων το τρέχον έτος.

Πιο συγκεκριμένα, τιμή-στόχο τα 14,8 ευρώ (υποβάθμιση 13%) θέτει για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ διατηρεί τη σύστασή της σε διακράτηση (hold), προβλέποντας παράλληλα προ φόρων κέρδη 253 εκατ. ευρώ (-49,2% έναντι του 2001), με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

Για τη μετοχή της Alpha Bank τίθεται τιμή-στόχος τα 11,30 ευρώ (υποβάθμιση κατά 3%), ενώ η Marfin Hellenic αναβαθμίζει τη σύστασή της σε διακράτηση (hold). Παράλληλα, προβλέπει ότι τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 244 εκατ. ευρώ (-32,8% σε σχέση με το 2001), με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

Εξάλλου, παραμένει διακράτηση (hold) η σύσταση της Marfin Hellenic για τη μετοχή της Eurobank, υποβαθμίζει όμως κατά 4% την τιμή-στόχο, στα 11,9 ευρώ, ενώ εκτιμά ότι τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 272 εκατ. ευρώ (-18,8% έναντι του 2001-IAS).

Νέα τιμή-στόχο τα 12,9 ευρώ θέτει για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας η Marfin Hellenic (υποβάθμιση κατά 3%), ενώ συνεχίζει να συστήνει μείωση θέσεων (reduce). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Marfin Hellenic, η Εμπορική Τράπεζα θα σημειώσει την μεγαλύτερη μείωση στα προ φόρων κέρδη για το 2002 (-65%), τα οποία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 83 εκατ. ευρώ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα).

Για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συστήνει νέα τιμή-στόχο τα 5,94 ευρώ (υποβάθμιση 3%), ενώ αναβαθμίζει τη σύστασή της σε διακράτηση, επισημαίνοντας παράλληλα πως τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας θα ανέλθουν στα 113 εκατ. ευρώ, με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Για την Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την κερδοφορία της (EBT) κατά 14,3% το 2002.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank παραμένουν οι ”αγαπημένες επιλογές” της Marfin Hellenic, όπως αναφέρεται στην έκθεση χαρακτηριστικά.

Η Marfin Hellenic εξηγεί την παραπάνω θέση τονίζοντας για μεν την Εθνική ότι χαρακτηρίζεται από την πιο ελκυστική αποτίμηση, ενώ φαίνεται να αναλαμβάνει σοβαρές προσπάθειες συρρίκνωσης του κόστους, για δε την Eurobank ότι παρουσιάζει ”ανώτερη ποιότητα” στη διάρθρωση της κερδοφορίας της, περιορισμένη εξάρτηση αυτής από το ”σκέλος” των διαπραγματευτικών κερδών, αλλά και πολύ καλό management.

Παράλληλα, η Marfin Hellenic υποβαθμίζει μεταξύ 2 και 6 μονάδες βάσης τις εκτιμήσεις της για την απόδοση ενεργητικού των 5 τραπεζών, ενώ αναφέρει ότι, με την εξαίρεση της Εθνικής, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με premium της τάξεως του 32,5%, έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών και με βάση τα εκτιμώμενα για το 2003 κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v