Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Υπερτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες

”Ουδέτερη θέση” συνιστά για τις Εθνική (τιμή-στόχος στα 12,8 ευρώ), Eurobank (τιμή-στόχος στα 10,5 ευρώ) και Πειραιώς (5,5 ευρώ) έκθεση της UBS για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (7/2/03), ενώ ”πώληση” συνιστάται για Alpha (9,3 ευρώ) και Εμπορική (επίσης 9,3 ευρώ).

UBS: Υπερτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θέση που τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα καταλαμβάνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση της UBS για τον τραπεζικό κλάδο της ηπείρου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η στρατηγική για την απόδοση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου παραμένει εστιασμένη στα υλικά περιουσιακά στοιχεία, στις αγορές μετοχών και στους διαφορετικούς ρυθμούς πληθωρισμού μεταξύ των χωρών για το τρέχον οικονομικό έτος, όπως και στα έτη 2001 και 2002.

Σε έκθεσή τους στις 7 Φεβρουαρίου με τίτλο ”Αποτελούν οι παρελθούσες αποδόσεις καλό μέτρο πρόβλεψης;”, οι αναλυτές της UBS επικεντρώνουν την προσοχή τους σε εκείνες τις τράπεζες με ”ασφαλή” κερδοφορία σε τομείς εστιασμένους στα νοικοκυριά και που οι δραστηριότητές τους λαμβάνουν χώρα σε οικονομίες με πραγματικά χαμηλά επιτόκια.

Για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η UBS προβλέπει πορεία κατώτερη του μέσου όρου, ενώ εκτιμά ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι κατά 11% υπερτιμημένος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό σε όρους εκτιμώμενου σταθμισμένου P/E για το έτος 2003.

Στην έκθεση της UBS αναφέρεται ότι ο συνδυασμός της χαμηλής αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων με τους υψηλούς δείκτες διανομής μερισμάτων των ελληνικών τραπεζών περιορίζει τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες.

Συνεχίζοντας, οι αναλυτές της UBS τονίζουν ότι σε ένα περιβάλλον όπου τα έσοδα θα επιδείξουν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον, η ύπαρξη υψηλού ρυθμού πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την ισχυρή δύναμη των εργατικών σωματείων, δεν προσφέρει σημαντικές δυνατότητες διαχείρισης του κόστους.

Καταλήγοντας, οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι δυνητικό κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσει μια μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως σε όρους επιτοκιακών περιθωρίων από πλευράς διαχείρισης παθητικού.

Η UBS στην αξιολόγηση 42 ευρωπαϊκών τραπεζών τοποθετεί στην 27η θέση την Εθνική Τράπεζα, δίνοντας ”ουδέτερη σύσταση” και τιμή-στόχο τα 12,8 ευρώ, και στην αμέσως επόμενη θέση την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αξιολογείται ”ουδέτερα”, με τιμή-στόχο τα 5,5 ευρώ.

Στην 29η θέση κατατάσσεται η EFG Eurobank, για την οποία η σύσταση είναι επίσης ”ουδέτερη”, ενώ η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 10,5 ευρώ. Προς το τέλος της σχετικής σειράς αξιολογήσεων των αναλυτών της UBS βρίσκεται η Alpha Bank, η οποία αξιολογείται με σύσταση ”πώλησης” και τιμή-στόχο τα 9,3 ευρώ, ενώ τέλος, η Εμπορική Τράπεζα αξιολογείται επίσης με σύσταση ”πώλησης” και τιμή τα 9,3 ευρώ στην προτελευταία θέση της λίστας.

Το εκτιμώμενο για το 2003 P/E της Εθνικής αναφέρεται στο 9,6, της Eurobank στο 11,9, της Τράπεζας Πειραιώς στο 11,2, της Εμπορικής στο 13,5, ενώ της Alpha Bank στο 11,1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v