Σημαντικά είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν από τη μέχρι τώρα δημοσίευση των περυσινών οικονομικών αποτελεσμάτων 66 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Πρώτον, σε αθροιστική βάση (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), παρατηρείται ένα μονοψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο σε επίπεδο EBITDA (+4,42%) όσο και σε ό,τι αφορά την καθαρή κερδοφορία (+3,79%). Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ικανοποιητική, με δεδομένο ότι συγκρίνεται με μία χρήση (αυτή του 2023) εξαιρετικών επιδόσεων.
Δεύτερον, σε αρκετές περιπτώσεις οι οικονομικές επιδόσεις δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμες με αυτές της προηγούμενης χρήσης, καθώς είτε πέρυσι είτε το 2023 είχαν επηρεαστεί από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, είτε θετικούς είτε αρνητικούς (π.χ. Hellenic Energy, Motor Oil, Attica Bank, Attica Group, Αεροπορία Αιγαίου, εταιρείες ακίνητης περιουσίας, Ideal Holdings, MIG, Lavipharm). Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη των λογιστικών καταστάσεων δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση της καθαρής κερδοφορίας των εταιρειών.
Τρίτον, μεγαλύτερη σημασία από την αύξηση των κερδών σε αθροιστική βάση έχει η «μέση εικόνα» που εμφανίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, από τις 66 εταιρείες:
α) Οι 50 εμφάνισαν βελτιωμένη την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους σε σχέση με το 2023 (είτε αύξηση κερδών είτε μείωση ζημιών) και οι 16 επιδείνωση στο καθαρό τους αποτέλεσμα (είτε πτώση κερδών είτε διεύρυνση ζημιών).
β) Μόλις έξι έχουν εμφανίσει ζημιογόνα αποτελέσματα και οι 60 κερδοφόρα. Όσο και αν προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη αναλογία θα επιδεινωθεί όταν δημοσιεύσουν και οι υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες τα αποτελέσματά τους, παραμένει πολύ πιο ευνοϊκή σε σύγκριση με την αντίστοιχη της προηγούμενης δεκαετίας.
Γενικότερα, η «μέση ποιότητα» των εισηγμένων εταιρειών έχει αναβαθμιστεί κατά πολύ μέσα στην τελευταία πενταετία, όχι μόνο επειδή τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης κάποιες προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά και γιατί παρατηρήθηκε ανάκαμψη αποτελεσμάτων στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Τέταρτον, σε αθροιστική βάση τα καθαρά κέρδη των 66 αυτών εταιρειών προσεγγίζουν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ (9,98 δισ.). Με δεδομένο ότι απομένει να δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αρκετές εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (π.χ. Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aktor Group, Άβαξ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, ΑΔΜΗΕ, Flexopack, Καρέλιας, Μοτοδυναμική, Ελινόιλ, Μύλοι Λούλη), όλα δείχνουν πως θα μπορούσε να προκύψει μια αθροιστική επίδοση άνω των 10,5 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ διαμορφώθηκε με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 115,76 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει ένας μέσος δείκτης P/E χαμηλότερος του 11, με τις τράπεζες ωστόσο να βρίσκονται σε μονοψήφιο έδαφος.

Οι φετινές προοπτικές
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι το πώς προβλέπεται να εξελιχθεί η φετινή πορεία των εταιρικών κερδών, ιδίως όταν το τρέχον οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα.
Με βάση πάντως τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των αναλυτών, οι προσδοκίες αναφέρονται σε μειωμένες επιδόσεις για τις τράπεζες και σε αυξήσεις κερδών για την Coca-Cola HBC, τα διυλιστήρια (Hellenic Energy, Motor Oil), τη ΔΕΗ, τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (π.χ. Aktor Group, AvaxΑΒΑΞ -2,16%), την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τη Cenergy, τη Sarantis, την Quest Holdings, την γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ, την Austriacard, τις περισσότερες εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Profile, Performance Technologies, Real Consulting) και τις εταιρείες ακινήτων τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το λειτουργικό τους κομμάτι (π.χ. Noval, Trastor, Premia, BriQ Properties, Trade Estates).
Μια αθροιστική επίδοση αρκετά κοντά στα αποτελέσματα του 2024 ή και λίγο υψηλότερα από αυτά, δεν θα εξέπληττε την πλειονότητα των αναλυτών.