H UBS, σε ένα νέο μηνιαίο tracker, αναλύει τα στοιχεία του κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδος (με τα τελευταία διαθέσιμα για τον Νοέμβριο πέρυσι).
Η τράπεζα επικεντρώνεται στις τάσεις των δανείων και των καταθέσεων, στις αποδόσεις των δανείων και στο κόστος των χρηματοδότησης. Η αύξηση των επιχειρηματικών πιστώσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα κέρδη του κλάδου και βασικό στοιχείο της επενδυτικής υπόθεσης του οίκου.
Οι συστάσεις για τις τέσσερις μετοχές διατηρούνται σε αγορά (buy) και οι τιμές-στόχοι στα 2,42 ευρώ για την Alpha Bank, τα 11,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και τα 3 ευρώ για τη Eurobank.
«Έχοντας ξεκινήσει την αξιολόγηση του τομέα τον Ιούλιο του περασμένου έτους με αξιολογήσεις Buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, βλέπουμε περαιτέρω δυνατότητες επαναξιολόγησης, με τις αποτιμήσεις να παραμένουν ελκυστικές, κατά την άποψή μας.
Πιστεύουμε ότι τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά σχέδια που θα αποκαλυφθούν στα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν περαιτέρω καταλύτη. Η δυνατότητα για υψηλότερες διανομές είναι σημαντική, συμπεριλαμβανομένων των επαναγορών μετοχών που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα κέρδη ανά μετοχή στο μέλλον.
Είμαστε θετικοί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς πιστεύουμε ότι τιμολογούνται για την κυκλικότητα. Η Εθνική Τράπεζα είναι στη λίστα των κορυφαίων επιλογών μας. Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν χαμηλότερο κίνδυνο και ελκυστικές αποτιμήσεις, κατά την άποψή μας. Το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων είναι πολύ υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των δεκαετών ομολόγων στο 3,5% περίπου», εξηγεί ο οίκος.
Ισχυρή η εταιρική πίστωση, η λιανική εξακολουθεί να συρρικνώνεται, ευνοϊκό το μείγμα καταθέσεων
«Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 16,5% σε ετήσια βάση (+2,2% σε μηνιαίο επίπεδο), γεγονός που ξεχωρίζει ιδιαίτερα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ξεκίνημα προς τα τριετή σχέδια των τραπεζών και μπροστά από τις προβλέψεις μας για το 2024 (UBSe +11% σε ετήσια βάση). Η μακροοικονομική ομάδα παραμένει θετική για την Ελλάδα, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% για το 2025 και αναμένοντας ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου θα συμπιεστεί κατά 75 μονάδες βάσης φέτος, στο 2,8%», εξηγεί ο οίκος.
Η συνολική πιστωτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε σε 9,1%, με την εταιρική πίστωση να φτάνει το 16,5%, ενώ η πίστωση των νοικοκυριών εξακολουθεί να συρρικνώνεται (-3,8% σε ετήσια βάση), αν και αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του μήνα. Παρακολουθούμε επίσης τις καθαρές πιστωτικές ροές, που δείχνουν ισχυρή καθαρή προσθήκη εταιρικών δανείων από τον Σεπτέμβριο, καθώς και μειούμενη συρρίκνωση των ενυπόθηκων δανείων τον Νοέμβριο. Το μείγμα καταθέσεων δεν έχει μετατοπιστεί προς τις προθεσμιακές καταθέσεις όπως αναμενόταν αρχικά από τις τράπεζες, με τις καταθέσεις όψεως να παραμένουν στο 75% περίπου, υποστηρίζοντας τα περιθώρια NIMs μεσοπρόθεσμα.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δυναμική των δανειακών αποδόσεων και του κόστους χρηματοδότησης. Όπως αναμενόταν, η συνολική απόδοση των επιχειρηματικών δανείων έχει αρχίσει να συμπιέζεται από την κορύφωσή της τον Ιανουάριο, μειωμένη κατά 12 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις των δανείων των νοικοκυριών παρέμειναν πιο σταθερές στο 6,1%. Το συνολικό περιθώριο των δανείων έναντι του κόστους των καταθέσεων μειώθηκε μόνο κατά 7 μ.β. τον Νοέμβριο, σε 5,25%. Το συνολικό κόστος χρηματοδότησης παραμένει χαμηλό στις 50 μ.β., δεδομένου του υψηλού ποσοστού των καταθέσεων όψεως των νοικοκυριών που κοστίζουν μόνο 3 μ.β. Το κόστος των καταθέσεων έχει επίσης αρχίσει να μειώνεται καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ιδίως οι εταιρικές καταθέσεις προθεσμίας».