Η UBS δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα (GGB) και βλέπει ότι δεκαετή ελληνικά ομόλογα κοντά στο 3,50% προσφέρουν ελκυστικό σημείο εισόδου.
Εκτός από τους ευρύτερους παράγοντες της Ευρωζώνης, ο οίκος εκτιμά ότι τα GGBs θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται καλά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηριζόμενα από τις ευνοϊκές δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για φέτος και το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας.
Ενώ οι δημοσιονομικές και πληθωριστικές αβεβαιότητες στις ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων βραχυπρόθεσμα, τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων πολιτικής, προσαρμοσμένα για τις κεφαλαιακές ανάγκες και τον πληθωρισμό, παραμένουν αυξημένα στη ζώνη του ευρώ.
«Ο στόχος μας για το 10ετές GGB είναι 2,8% το 2025, σχεδόν 75 μ.β. χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους είμαστε αισιόδοξοι για τα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη. Πρώτον, προβλέπουμε 2,8% του ΑΕΠ ανάπτυξη για το 2025, η οποία δεν είναι μόνο η υψηλότερη σε σύγκριση με τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά είναι επίσης 70 μονάδες βάσης υψηλότερη από το consensus. Η αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να ωφεληθεί από το αναμενόμενο άλμα στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και των δανείων στους τελικούς δικαιούχους. Οι εκταμιεύσεις αυτές θα πρέπει να φθάσουν το 4% του ΑΕΠ το 2025 έναντι 2,3% του ΑΕΠ το 2024.
Δεύτερον, πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί εύκολα στο 2,5% του ΑΕΠ, στόχο του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2025, δεδομένου ότι η Ελλάδα πιθανόν έχει ήδη πετύχει το ίδιο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024, η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών περιορίζεται στο 3,7% -δηλαδή κάτω από τον ρυθμό του ονομαστικού ΑΕΠ- και η Ελλάδα είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει άλλο ένα κέρδος 500 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τρίτον, η επίμονη προσπάθεια της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το ακριβότερο μέρος του αποθέματος χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή 17,8 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) το 2024, της επιτρέπει επίσης να διατηρήσει το συνολικό χρέος και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πιο ευνοϊκό και να επιτρέψει την ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους.
Τέταρτον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σαφή περιθώρια επαναχρηματοδότησης, δεδομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 4,6%, το χαμηλότερο από την έναρξη των στοιχείων το 2002 και την ορατή επιτάχυνση του δανεισμού των επιχειρήσεων (εν μέρει λόγω των κεφαλαίων RRF) σε 16% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2024. Η σπανιότητα αποτελεί παράγοντα υποστήριξης για τα GGBs.
Η Ελλάδα έχει περιορισμένες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2025. Σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησής της για το 2025, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αναμένεται να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2025, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από ό,τι πέρυσι. Η μείωση αυτή αντανακλά τα χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα (-0,1% του ΑΕΠ το 2025 έναντι -0,6% του ΑΕΠ το 2023, σύμφωνα με το φθινοπωρινό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέψεις) και λιγότερες εξαγορές κατά 1 δισ. ευρώ το 2025.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody's το 2025 είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο
Η επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας και η συμπερίληψη των GGBs στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας σηματοδότησε μια σημαντική θετική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα πέρυσι. Από τον Ιανουάριο του 2024, τα GGBs αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index.
Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2024, τόσο η Moody's όσο και η S&P αναθεώρησαν τις προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετικές. Η Moody's παραμένει η μόνη από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που εξακολουθεί να κατατάσσει την Ελλάδα στο Ba1, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.
Πέρυσι, η Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ, δηλαδή δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας. Η Moody's έχει προγραμματίσει να επανεξετάσει την Ελλάδα στις 14 Μαρτίου και στις 19 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
«Ενώ μια πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τον Μάρτιο φαίνεται λιγότερο πιθανή, κατά την άποψή μας, η επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody's είναι πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η Moody's αναγνώρισε τους ανοδικούς κινδύνους για τις δημοσιονομικές επιδόσεις λόγω της δημοσιονομικής σύνεσης της Ελλάδας και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων», καταλήγει η UBS.