Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Ποιες ξεχώρισαν σε ανοδικές επιδόσεις, ποιες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις που θα διαμορφωθούν για τις μετοχές. Αναλυτικός πίνακας με έσοδα και κέρδη.

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Με σαφή ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι επενδυτές τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν 38 εισηγμένες εταιρείες (απομένει μόνο η Attica Bank). Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα:

  • Η αθροιστική καθαρή κερδοφορία των εταιρειών διατηρήθηκε σταθερή, παρά το γεγονός ότι η περυσινή επίδοση είχε χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα υψηλή. Από τις 38 εταιρείες, οι τριάντα εμφάνισαν βελτιωμένα αποτελέσματα (μεταξύ των οποίων και οι έξι τράπεζες) και οι οκτώ είδαν τα κέρδη τους να περιορίζονται.
  • Στις μη τραπεζικές εισηγμένες η αθροιστική κερδοφορία υποχώρησε κατά 22,6%, ωστόσο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις επιδόσεις τριών εταιρειών (ΔΕΗ, Hellenic Energy και Motor Oil). Άλλωστε, από τις 32 μη τραπεζικές εισηγμένες οι 24 βελτίωσαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους.
  • Θα υπάρξει μεγάλος αριθμός εισηγμένων εταιρειών (των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων) που εκτός απροόπτου θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με μονοψήφιο δείκτη P/E . Άλλωστε 16 εταιρείες έχουν επιτύχει μονοψήφιο P/E με βάση τα κέρδη μόνο του πρώτου εννεαμήνου 

Σε κλαδικό επίπεδο:

  • Οι τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Κύπρου, Optima) διέψευσαν τις περυσινές εκτιμήσεις των αναλυτών για μειωμένα κέρδη, εμφανίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις και πολύ υψηλές αποδοτικότητες επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τους. Οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2025 αναφέρονται σε μια ήπια υποχώρηση κερδών σε σχέση με φέτος.
  • Τα δύο διυλιστήρια επηρεάστηκαν αρνητικά από την έκτακτη φορολογική εισφορά που τους επιβλήθηκε, αλλά και από το γεγονός ότι δεν επαναλήφθηκαν τα τόσο υψηλά περιθώρια διύλισης του 2023.
  • Autohellas και Μοτοδυναμική κατάφεραν να υπερβούν τις περυσινές τους επιδόσεις, παρά το ότι λειτουργούν σε περιβάλλον χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους (η αποκατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα επανέφερε τα περιθώρια κέρδους σε «κανονικά» επίπεδα).
  • Καλύτερες κερδοφορίες σημείωσε το σύνολο σχεδόν των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (π.χ. τράπεζες, Metlen, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Cenergy, ΟΛΠ, ElvalHalcor, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), αλλά και πολλές σημαντικές εισηγμένες από τη μεσαία και τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση (π. χ. Quest Holdings, Ideal, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Sarantis, ΕΧΑΕ, Austriacard, Fourlis, Ideal, Lavipharm, Παπουτσάνης).
  • H Coca-Cola HBC, η μεγαλύτερη σε αποτίμηση εισηγμένη εταιρεία του ΧΑ, εμφάνισε στο εννεάμηνο αύξηση εσόδων κατά 13,7%, ενώ η Jumbo (με μια τρέχουσα αποτίμηση κοντά στα 3,35 δισ. ευρώ) αντίστοιχη άνοδο 7%. Και οι δύο εταιρείες δεν παρείχαν πληροφορίες για την καθαρή τους κερδοφορία στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με το 2023 παρουσίασαν επίσης οι κλάδοι των κατασκευών, της πληροφορικής και των ΑΕΕΑΠ, τουλάχιστον σε ότι αφορά το λειτουργικό τους επίπεδο.
  • Η Ελινόιλ σημείωσε αυξημένο EBITDA κατά 36% και καθαρά κέρδη 7,73 εκατ. έναντι 8,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v