Ερχονται μετοχικές ανακατατάξεις και αναδιαρθρώσεις στις ΑΕΕΑΠ

Πάνω από €5,5 δισ. η συνολική αξία ακινήτων των εισηγμένων. Συγχωνεύσεις, placements, AMK στο μενού των επόμενων μηνών. Πωλήσεις πακέτων αλλά και ισχυρό pipeline επενδύσεων.

Ερχονται μετοχικές ανακατατάξεις και αναδιαρθρώσεις στις ΑΕΕΑΠ

Διαρκή αύξηση της αξίας χαρτοφυλακίου τους στο α’ εξάμηνο του 2024 εμφάνισαν οι εγχώριες εισηγμένες εταιρείες αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων, οι οποίες συνεχίζουν να τρέχουν σημαντικές επενδύσεις που θα αποδώσουν νέα μεγέθη τα επόμενα εξάμηνα, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται για στρατηγικές κινήσεις και μετοχικές αλλαγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η συνολική αξία των χαρτοφυλακίων των Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στο πρώτο εξάμηνο 2024 ενισχύθηκε κατά 14,7%, έναντι του τέλους του 2023.

Οι 9 ΑΕΕΑΠ διαχειρίζονται επενδύσεις συνολικής αξίας 5,514 δισ. ευρώ, έναντι 4,805 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023. Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισε το χαρτοφυλάκια της Prodea Investments (23,5%), που είναι και η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, ενώ ακολούθησαν η Trastor (14,4%) και η Premia Properties (12,2%). Στο τέλος του πρώτου 6μήνου 2024 το συνολικό ενεργητικό των ΑΕΕΑΠ ανήλθε στα 6,202 δισ. ευρώ, αυξημένο 9,9% σε σχέση με τα 5,639 δισ. στο τέλος του περασμένου έτους.

Στο β’ εξάμηνο της χρονιάς πλέον οι εξελίξεις αφορούν τόσο στην προώθηση νέων επενδύσεων, όσο και σε αναδιαρθρώσεις, ενώ έως το τέλος του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πρώτη συγχώνευση της περιόδου στον κλάδο, μεταξύ της BriQ Properties και της ICI, που θα οδηγήσει το νέο σχήμα σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξης των 280 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα που κάποιες εταιρείες σπεύδουν να αυξήσουν το μέγεθος τους, η Prodea Investments προχωρά σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, στο πλαίσιο της στρατηγικής της επικέντρωσης σε ακίνητα από τους υποκλάδους του τουρισμού, των «πράσινων» γραφείων και των logistics. Η εταιρεία συζητά την πώληση τριών πακέτων υφιστάμενων ακινήτων σε διαφορετικούς φορείς.

Εφόσον οι παραπάνω κινήσεις ευοδωθούν η ΑΕΕΑΠ θα κατευθύνει πόρους προς τη μείωση της δανειακής της μόχλευσης (σ.σ. στο τέλος εξαμήνου το net LTV του ομίλου είχε διαμορφωθεί στο 43,2%) αλλά και στην εξυπηρέτηση των νέων επενδύσεων της. Αυτές αθροίζονται σε 17 projects προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2027 στις βασικές κατηγορίες των «πράσινων» σύγχρονων γραφειακών χώρων, των αποθηκευτικών χώρων, των οικιστικών projects και των ξενοδοχείων.

Επενδυτικές αλλά και μετοχικές κινήσεις προετοιμάζει και η Trastor η οποία αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές του 2025 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 140 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί κατά το ήμισυ από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να αυξήσει τη διασπορά της, συμμορφούμενη με το νέο κανονισμό του ΧΑ. Πέραν αυτού η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο με έμφαση πλέον και στην αγορά της Κύπρου, όπου εστιάζει σε ξενοδοχειακές και γραφειακές αναπτύξεις. Υπενθυμίζεται ότι προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025 και κατά πληροφορίες αναμένεται να
προβεί σε νέα επένδυση στην Ελλάδα πριν το τέλος του 2024.

Η Noval Property, που σχετίζεται με τον όμιλο Viohalco, έχει σε εξέλιξη πέντε projects, εκ των οποίων δύο ολοκληρώνονται φέτος και θα ξεκινήσουν να παράγουν έσοδα από το 2025. Ειδικότερα, πρόκειται για ακίνητο επί της Αρδηττού 40-42, με χρήσεις γραφείων και κατοικιών, για γραφειακό συγκρότημα στις οδούς Χειμάρας 16 και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, ένα ακόμα κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας 199, το γραφειακό
συγκρότημα The Grid στην οδό Χειμάρρας 10- 12, αλλά και το έργο ανάπλασης των πρώην βιομηχανικών χώρων της Viohalco στην οδό Πειραιώς.

Μετοχικές αλλαγές αναμένονται και στην Trade Estates, καθώς ο βασικός μέτοχος όμιλος Φουρλή προετοιμάζει τη μερική απόεπένδυση (13%-14%) από την ΑΕΕΑΠ, ώστε πλέον να μην ενοποιεί τα μεγέθη της και να εμφανίσει μια ξεκάθαρη δομή.

Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει ήδη διαμορφώσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων εύλογης αξίας ύψους 499 εκατ. ευρώ και εκτελεί επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 207 εκατ. ευρώ έως το 2028, γεγονός που θα την οδηγήσει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξης των 720-740 εκατ. ευρώ στο τέλος του συγκεκριμένου επενδυτικού κύκλου το 2028. Έως το τέλος Νοεμβρίου δε ολοκληρώνει και εγκαινιάζει το project δημιουργίας εμπορικού πάρκου στην Πάτρα, το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο και θα αρχίσει να αποδίδει ουσιωδώς από το 2025.

Η Premia Properties, πέραν του τομέα Logistics, των γραφείων κ.α., έχει επεκταθεί και στον τουριστικό τομέα. Πρόσφατα ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση στον τουριστικό κλάδο μέσω συμφωνίας sale and leaseback με τον όμιλο Nordic Leisure Travel Group (NLTG). Αφορά δύο ξενοδοχεία 4 αστέρων σε Ρόδο και Κρήτη συνολικής δυναμικότητας 800 κλειδιών. Η συνεργασία της Premia με τον όμιλο NLTG χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση της στρατηγική καθώς ενισχύεται και με συμφωνία για τη συμμετοχή του σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλάζοντας τη μετοχική της βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v