SEC της Ευρώπης στοχεύει να γίνει η ESMA

Ευρωπαϊκή έκδοση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επιδιώκει να γίνει η αρχή. Η προσέγγιση βήμα προς βήμα και η πρόταση του Μάριο Ντράγκι που φαίνεται πως... εισακούστηκε.

SEC της Ευρώπης στοχεύει να γίνει η ESMA

Ο επόπτης των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ θέλει διευρυμένες εξουσίες για την επίβλεψη μεγάλων χρηματιστηρίων και άλλων κρίσιμων τμημάτων της χρηματοοικονομικής υποδομής του μπλοκ, καθώς προσπαθεί να γίνει μια ευρωπαϊκή έκδοση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Η Verena Ross, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), δήλωσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρα πολιτική όρεξη» στη νεοδιορισθείσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει περισσότερο την εποπτεία της χρηματοπιστωτικής αγοράς της ΕΕ ως μέρος μιας νέας ώθησης για την αναζωογόνηση των ταλαιπωρημένων κεφαλαιαγορών της περιοχής.

«Ας αξιολογήσουμε σε ποιους τομείς θα ήταν λογικό να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα στην κεντρική εποπτεία της ΕΕ. Πρέπει να εξετάσουμε ιδιαίτερα όλους τους διασυνοριακούς συστημικά σημαντικούς παίκτες», είπε η Ross στους Financial Times, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιλαμβάνει χρηματιστήρια, οίκους εκκαθάρισης και συστήματα διακανονισμού.

Η ESMA ξεκίνησε το 2011 για να βελτιώσει την εναρμόνιση των κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά οι περισσότερες από τις δραστηριότητες στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να τελούν υπό την εποπτεία των 27 εθνικών αρχών του μπλοκ.

Η ESMA με έδρα το Παρίσι εποπτεύει άμεσα σχετικά λίγες οντότητες, όπως οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, κεντρικούς αντισυμβαλλομένους εκτός ΕΕ και αποθετήρια τιτλοποιήσεων.

Η ιδέα της μεταφοράς περισσότερων εξουσιών από τις εθνικές αρχές στην ESMA έχει αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες καθώς οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τη δραστηριότητα των κεφαλαιαγορών για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδυτικών αναγκών περίπου 800 δισ. ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον περασμένο μήνα προσδιόρισε τη μετατροπή της ESMA σε έκδοση της SEC ως «βασικό πυλώνα» για την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης σε μια έκθεση ορόσημο για τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας της ΕΕ.

Ο Ντράγκι είπε: «Η ESMA θα πρέπει να μεταβεί από ένα όργανο που συντονίζει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην ενιαία κοινή ρυθμιστική αρχή για όλες τις αγορές τίτλων της ΕΕ» δίνοντάς της εξουσία να εποπτεύει μεγάλους πολυεθνικούς εκδότες, διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές αγορές και όλους τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους.

Ορισμένες μικρότερες χώρες της ΕΕ, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, αντιτάχθηκαν στην ιδέα, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ακμάζουσες χρηματοπιστωτικούς τους αγορές.

Όμως η Ross είναι πεπεισμένη ότι η αλλαγή θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους εκδότες.

«Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου έχει μεγάλο αντίκτυπο στο να λειτουργήσει μια ενιαία κεφαλαιαγορά, και αυτό δεν το έχουμε στην Ευρώπη. Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε», είπε η Ρος.

Σε ένα νεύμα απέναντι στην κριτική από μικρότερες χώρες, είπε ότι μια «βήμα-βήμα» διαδικασία οικοδόμησης των εξουσιών της ESMA είναι προτιμότερη από την προσπάθεια μετατροπής της σε μια παντοδύναμη ευρωπαϊκή SEC μέσα σε μια νύχτα.

«Εχει να κάνει με το να σκεφτόμαστε πρακτικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές της ΕΕ διαφέρουν αρκετά από τις αγορές των ΗΠΑ όσον αφορά την ποικιλομορφία των νομικών συστημάτων», είπε. 

Η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει δίνοντας στην ESMA περισσότερες εξουσίες για την επίβλεψη των «μεγαλύτερων, διασυνοριακών παικτών» όπως το Euronext και το Deutsche Börse που «συχνά εξυπηρετούν όχι μόνο μία χώρα ή δύο από αυτές, αλλά επενδυτές σε όλη την ΕΕ». είπε, προσθέτοντας ότι μικρότερες αγορές και εταιρείες θα συνεχίσουν να εποπτεύονται σε τοπικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v