Πέντε μηνύματα από τα placements σε Εθνική και Cenergy

Νέα κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στο Χ.Α. μέσω τεσσάρων μόνο εταιρειών από την αρχή του 2024. Οι εκτιμήσεις για νέα placements και πώς επηρεάζουν την αγορά.

Πέντε μηνύματα από τα placements σε Εθνική και Cenergy

«Με το δεξί» ξεκίνησαν το φετινό φθινόπωρο τα εγχειρήματα άντλησης νέων κεφαλαίων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν έως το τέλος του έτους και άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Ειδικότερα, το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy όχι μόνο κατάφεραν να προσελκύσουν μεγάλο ύψος «φρέσκου χρήματος» στο ΧΑ, αλλά παράλληλα προσέλκυσαν ισχυρά εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα να επιτευχθούν σαφώς ικανοποιητικά τιμήματα, με άνετες υπερκαλύψεις και χαμηλά discount.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, δείχνουν ότι:

  • Πρώτον, παρά το κλίμα έντονης διεθνούς αβεβαιότητας, η αντίληψη των ξένων επενδυτών είναι θετική τόσο για επιλεγμένες ελληνικές μετοχές (προσδοκούν σημαντικές αποδόσεις σε μεσομακροπρόθεσμη βάση), όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα (η τοποθέτηση στην Εθνική Τράπεζα με μακροπρόθεσμη προοπτική δείχνει παράλληλα και εμπιστοσύνη για τη μελλοντική πορεία του τραπεζικού κλάδου και της οικονομίας της χώρας).
  • Δεύτερον, δεν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ορισμένων ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι «φούσκα» και
  • τρίτον, μπορούν και άλλες εισηγμένες εταιρείες να προχωρήσουν σε αντίστοιχα εγχειρήματα μέσα στο 2024, καθώς -όπως λέγεται- η Hellenic Energy και η Attica Group εξετάζουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης placement, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση πολύ πιθανόν να κινηθούν και άλλες, προκειμένου να προσαρμοστούν στο πλαίσιο του νέου κανονισμού περί απαιτούμενης ελεύθερης διασποράς (free float).

H «ακτινογραφία» των δύο placements

Μεγάλα ποσά: Τα 895 εκατ. ευρώ φρέσκου χρήματος που μπήκαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μέσα από τις δύο αυτές εκδόσεις αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από το 1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Αν όμως στο ποσό αυτό, προστεθούν το 1,35 δισ. που «σήκωσε» φέτος η Τράπεζα Πειραιώς και τα 785 εκατ. της δημόσιας εγγραφής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τότε από την αρχή του χρόνου έχει εισρεύσει νέο χρήμα ύψους 3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί κοντά στο 3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.

Άνετες υπερκαλύψεις: Στην περίπτωση της Cenergy το ποσοστό της κάλυψης κινήθηκε λίγο χαμηλότερα από το 300%, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής η υπερκάλυψη ξεπέρασε τις δέκα φορές (10,4 στο σύνολο, 12 φορές για το διεθνές βιβλίο).

Τιμές διάθεσης: Οι μετοχές της Εθνικής διατέθηκαν προς 7,55 ευρώ, δηλαδή στο +42% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό placement, το οποίο είχε θεωρηθεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένο. Το φετινό placement έγινε με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στο 0,87, ενώ η περυσινή στο 0,71.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την περίπτωση της Cenergy, όπου οι νέες μετοχές διατέθηκαν προς 9 ευρώ, όταν η τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ ήταν 7,17 ευρώ στις 2/1/2024 (+25,5% από την αρχή του έτους), 5,76 ευρώ στις 17/10/2023 (+56,2% το τελευταίο δωδεκάμηνο) και 1,352 ευρώ στις 18/10/2019 (+565,7% την τελευταία πενταετία)!

Σύνθεση νέων μετόχων: Στην περίπτωση της Cenergy το 80% της έκδοσης καλύφθηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ στη Εθνική Τράπεζα πάνω από το 50% κατευθύνθηκε σε μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές (στους ισχυρούς διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές το ποσοστό κάλυψης στην τιμή των 7,55 ευρώ ήταν 160%), γύρω στο 35% σε fundamental hedge funds (έχουν και αυτά μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα), ενώ η συμμετοχή των αντισταθμιστικών hedge funds περιορίστηκε κάτω από το 10%. Παρόμοια κατανομή επενδυτών υπήρξε και κατά το περυσινό placement που είχε επιχειρήσει στην Εθνική το ΤΧΣ.

Χαμηλό discount: Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στο ΤΧΣ, η συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε να επιτύχει το χαμηλότερο discount των τελευταίων τριών ετών σε συναλλαγές παρόμοιου μεγέθους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ο τίτλος πάντως στις συνεδριάσεις μετά το placement κινήθηκε κάτω από την τιμή που έγινε (χθεσινό κλείσιμο 7,47 ευρώ έναντι 7,55 ευρώ).

Την ικανοποίησή τους για το χαμηλό discount σε σχέση με το κλείσιμο του τίτλου την τελευταία ημέρα εξέφρασαν και κύκλοι προσκείμενοι στην Cenergy. Η ελαφρά πτώση που είχε παρατηρηθεί στις τιμές των μετοχών κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις θα μπορούσε πιθανόν να αποδοθεί στο ότι υπήρχε εκείνη την περίοδο ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή. Το χθεσινό κλείσιμο βρήκε τον τίτλο στα 8,99 ευρώ (το placement έγινε στα 9 ευρώ)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v