Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”βλέπει” η S&P για EFG Eurobank - Εμπορική

Τις θετικές επισημάνσεις του οίκου Standard & Poor’s για τις EFG Eurobank και Εμπορική περιέχουν δύο reports με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου. Για τη Eurobank, το rating είναι BBB+/Stable/A-2, ενώ για την Εμπορική, BBB+/positive/A-3.

Τι ”βλέπει” η S&P για EFG Eurobank - Εμπορική
Θετικές είναι σε γενικές γραμμές οι παρατηρήσεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για τις Eurobank και Εμπορική, όπως αναφέρονται σε δύο reports του, με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου.

Για την EFG Eurobank, το rating του οίκου είναι BBB+/Stable/A-2, κάτι που κατά τη γνώμη του S&P αντανακλά τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό profile της τράπεζας, την ξεκάθαρη στρατηγική της, και την εμβάθυνση του franchise στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η απορρόφηση της Telesis κατά το α΄ τρίμηνο του 2002, αναφέρει ο οίκος, βελτίωσε, μεταξύ άλλων, την παρουσία και τον βαθμό εξειδίκευσης στη χονδρική τραπεζική και τη διαχείριση ενεργητικού.

Για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αναφέρεται ότι ”διαφοροποιείται σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους”, μειώνοντας την ”έκθεση” του ιδρύματος.

Με την υποστήριξη της εσωτερικής δομής της, η Eurobank είναι τοποθετημένη σωστά, ώστε να κερδίσει από τις προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία. Αναφορικά με την εταιρική κουλτούρα, αυτή χαρακτηρίζεται ”πελατοκεντρική”, κάτι που ”δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της”.

Για την Εμπορική Τράπεζα, το rating είναι BBB+/positive/A-3. Αυτό, όπως αναφέρει το report, σχετίζεται με τη σταθερή θέση που εμφανίζει στην αγορά το ίδρυμα, καθώς και με τη σχετική ”βαρύτητά” του στον τραπεζικό κλάδο. Αναφορά γίνεται και στο σημαντικό μερίδιο που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο (έμμεσα) στο ίδρυμα, αν και αυτό ”βαίνει συρρικνούμενο”.

Παρά την αύξηση του ανταγωνισμού και την εσωτερική αναδιοργάνωση, τα μερίδια αγοράς της Εμπορικής σε δάνεια και καταθέσεις παρέμειναν σταθερά, με μικρή αύξηση να παρατηρείται στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια. Για το 2003, η Εμπορική, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αναπτύξει τη διαχείριση κινδύνου, αν και πρόκληση αποτελεί η ”στροφή προς τον πελάτη”.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της Εμπορικής, αν και εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα, αντιστοιχούν, σύμφωνα με τον S&P, στις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών συνολικά. Οι θετικές προοπτικές του ιδρύματος, αναφέρεται, λαμβάνουν υπόψη τους τη διατήρηση της σημερινής θέσης στην αγορά, καθώς και τα προσδοκώμενα οφέλη από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού.

Σημαντική κρίνεται εξάλλου η συνεργασία με τη γαλλική Credit Agricole, τα πλεονεκτήματα της οποίας η Εμπορική θα συνειδητοποιεί ”σταδιακά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v