Τραπεζικές μετοχές: Το καλό, τo καλύτερο και το κακό σενάριο της Citi

Τα σενάρια των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Γιατί είναι φθηνότερες από τις ευρωπαϊκές. Οι τιμές των μετοχών και τα discount.

Τραπεζικές μετοχές: Το καλό, τo καλύτερο και το κακό σενάριο της Citi

Ο αμερικανικός οίκος Citi, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποκλεισμού που είχε για τη μετοχή της Eurobank, επανήλθε με νέα έκθεση για τον κλάδο στην οποία εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνικών τραπεζών. Προτιμά Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, με την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται από κοντά, καθώς οι συστάσεις είναι «αγορά» και για τις τέσσερις μετοχές.

Η αμερικανική Citi αναλύει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών μέχρι και το 2026 και παρότι δεν βλέπει άνοδο στα κέρδη ανά μετοχή λόγω της αλλαγής της πολιτικής στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνολικά για το κλάδο, επιμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τόσο σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) σε σχέση με την αποδοτικότητα ενσώματων κεφαλαίων (RoTE) που θα επιτυγχάνουν τα επόμενα έτη, όσο και σε σχέση με την αποτίμηση σε όρους κερδών (P/E), οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε discount έναντι των ομολόγων τους.

Αναφορικά με τις πληρωμές των μετόχων, η Citi αναμένει υγιείς αποδόσεις για όλες τις ελληνικές τράπεζες έως το 2026. Οι πληρωμές θα αυξηθούν σταδιακά στο 50% έως το 2026 στην Alpha Βank και την Τράπεζα Πειραιώς και σε υψηλότερο ποσοστό της τάξεως του 60% στη Eurobank και 70% στην Εθνική Τράπεζα.

Η ΕΤΕ προβλέπεται να έχει τα περισσότερα πλεονάζοντα κεφάλαια στο τέλος του ορίζοντα των προβλέψεών της Citi το 2026, με εκτιμώμενο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 σε 19% ή 500 μ.β. υψηλότερο από τον εσωτερικό στόχο CET1 της τράπεζας για 14%. Αυτό τοποθετεί την τράπεζα σε καλή θέση για να της επιτραπεί, ενδεχομένως, να καταβάλει υψηλότερα μερίσματα από αυτά που προβλέπονται σήμερα ή και να επαναγοράσει τις μετοχές της από το ΤΧΣ, το οποίο μετά την πρόσφατη πώληση ποσοστού 10% στην τράπεζα, κατέχει μερίδιο 8,39% στην τράπεζα.

Ολα τα σενάρια για τις τιμές στόχους

Μεγάλη σημασία πέραν από τις τιμές στόχους που προτείνει η αμερικανική τράπεζα στο βασικό σενάριό της, έχουν και τα bull/bear (αισιόδοξα/απαισιόδοξα) σενάρια που εξυφαίνει για κάθε μια από αυτές. Εν πολλοίς, η Citi περιγράφει συνολικά τον επενδυτικό κίνδυνο που διατρέχουν οι επενδυτές από την έκθεση τους στις ελληνικές μετοχές.

Στην Alpha Bank, στο βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, η τιμή στόχος είναι τα 2,4 ευρώ και το περιθώριο ανόδου στο 62%. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία όμως, ίσως έχει, ότι στο bear (κακό) σενάριο της Citi, η τιμή στόχος είναι τα 1,35 ευρώ και έχει περιθώριο πτώσης από τα τρέχοντα επίπεδα μόλις 8,8% ή ότι η μετοχή της Alpha Βank φαίνεται να έχει προεξοφλήσει τα όποια άσχημα σενάρια στα τρέχοντα επίπεδα.

Αντίθετα, στο bull (θετικό ή ευνοϊκό) σενάριο, η τιμή στόχος θα είναι τα 2,9 ευρώ ή +96% από τα τρέχοντα επίπεδα. Οπότε στο καλό σενάριο της Citi, η τιμή της Alpha Bank θα μπορούσε να αξίζει τα διπλά από την τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό του Χ.Α..

Στην Εθνική Τράπεζα, στο βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, η τιμή στόχος είναι τα 9,45 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι στο 27%. Στο αρνητικό σενάριο της Citi, η τιμή στόχος είναι τα 6,8 ευρώ και έχει περιθώριο πτώσης από τα τρέχοντα επίπεδα μόλις 8,6%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει, σύμφωνα με τη Citi, πολλά περιθώρια πτώσης από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αντίθετα, το θετικό σενάριο αφήνει «ανοιχτό το δρόμο» για πολύ υψηλότερα. Η τιμή στόχος στο "καλό" σενάριο είναι τα 11,3 ευρώ ή +52% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Για τη μετοχή της Eurobank, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Στο βασικό σενάριο του οίκου, που επανέρχεται στην κάλυψη της μετοχής, η τιμή στόχος είναι τα 2,3 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι στο 18%, το χαμηλότερο μεταξύ των τεσσάρων μετοχών.

Στο αρνητικό σενάριο της Citi, η τιμή στόχος είναι τα 1,55 ευρώ και έχει περιθώριο πτώσης 21%. Το περιθώριο πτώσης της Eurobank στο κακό σενάριο είναι υψηλότερο από ότι σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα ή Τράπεζα Πειραιώς. Η μετοχή της τράπεζας με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ, στο θετικό σενάριο, εμφανίζει τιμή στόχο 41% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή στόχος της Citigroup είναι τα 5,2 ευρώ και το ανοδικό περιθώριο στο 41%. Ωστόσο, η μετοχή της φαίνεται να είναι η πιο «άδικα» αποτιμημένη στο ΧΑ, βάσει των υπολογισμών του οίκου.

Στο "κακό" σενάριο για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή στόχος των 3,5 ευρώ απέχει μόλις 5,4% από την τρέχουσα αποτίμηση, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. Παράλληλα, στο «καλό» σενάριο για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή στόχος έχει το δεύτερο υψηλότερο upside potential, καθώς πρώτη είναι η Alpha Bank, με στόχο στα 6,3 ευρώ και περιθώριο ανόδου 70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v