Εφτασαν τα 4,5 δισ. τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο

Σημαντικά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν με placements, εισαγωγές, αυξήσεις κεφαλαίου και εταιρικά ομόλογα. Οι κινήσεις που έγιναν και αυτές που αναμένονται μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Εφτασαν τα 4,5 δισ. τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο

Ενδεχομένως να φτάσει και στα πέντε δισ. ευρώ το ποσό που θα «σηκώσει» φέτος το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς μετά το placement της Εθνικής Τράπεζας και τις δρομολογούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Attica Bank, Cenergy και Premia Properties αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες σχετικές κινήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Ειδικότερα, (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) από την αρχή του έτους έως σήμερα:

  • Έχουν εκδοθεί δύο εταιρικά ομόλογα μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (Autohellas και Intralot) συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.
  • Μέσα από τη διαδικασία νέων εισαγωγών στο ΧΑ (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Noval ΑΕΕΑΠ) αντλήθηκαν 838 εκατ. ευρώ.
  • Έχουν ολοκληρωθεί (Interwood-Ξυλεμπορία) ή έχουν αναγγελθεί (Attica Bank, Cenergy, Premia Properties) αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,085 δισ. ευρώ.
  • Μέσα από τη διαδικασία των placements (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Τράπεζα Πειραιώς, Austriacard, Jumbo, Metlen, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Εθνική Τράπεζα) τοποθετήθηκαν στην εγχώρια κεφαλαιαγορά άλλα 2,529 δισ. ευρώ, με σημαντικό τμήμα αυτού του ποσού να καταλήγει τελικά στο ταμείο του ελληνικού δημοσίου.

Αν στη μέχρι τώρα φετινή επίδοση προσθέσουμε και την περυσινή (2,457 δισ. ευρώ), τότε το συνολικό ποσό που «σήκωσε» το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπερβαίνει τα επτά δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών όμως, και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει στην αγορά, χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις κατά το τελευταίο φετινό τρίμηνο, μέσω των οποίων θα μπει «φρέσκο χρήμα» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πιθανά νέα placements

Για παράδειγμα, πιθανολογείται βάσιμα η διεξαγωγή placements στις περιπτώσεις των Hellenic Energy (ταυτόχρονη μείωση ποσοστών από τον όμιλο Λάτση και το Ελληνικό Δημόσιο) καθώς της Attica Group (μείωση της θέσης της Strix Holding, η οποία ανέρχεται σε 86,704%).

Η Fourlis έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να μειώσει το ποσοστό της στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ κάτω από το 50%, προκειμένου να σταματήσει να την ενοποιεί πλήρως στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης/12/2024.

Πέραν όλων των άλλων όμως, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν και αρκετά placements λόγω της επικείμενης εφαρμογής του νέου κανονισμού του ΧΑ. Ειδικότερα, ορθάνοιχτο παραμένει το ζήτημα της προσαρμογής δεκάδων εισηγμένων εταιρειών στις διατάξεις του νέου κανονισμού του ΧΑ -και ειδικότερα στο ζήτημα της ελάχιστης απαιτούμενης ελεύθερης διασποράς- ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Το ζήτημα είναι πως αν και ο νέος κανονισμός έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 και έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον φετινό Μάιο, μέχρι σήμερα καμία από τις εισηγμένες που αντιμετωπίζουν ζήτημα χαμηλού free float δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες διατάξεις.

Οι διοικήσεις ορισμένων εταιρειών θεωρούν πως το χρονοδιάγραμμα προσαρμογής θα είναι ο Ιούλιος του 2025. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, καθώς μπορεί η μέτρηση να λάβει χώρα τον επόμενο Ιούλιο, πλην όμως θα αφορά τον μέσο σταθμικό free float του πρώτου εξαμήνου του 2025. Άρα, όποια εισηγμένη δεν διευρύνει το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς της έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα κληθεί να προχωρήσει σε μια «γενναιότερη» κίνηση την επόμενη χρονιά.

Το όλο θέμα γίνεται πιο σύνθετο, καθώς έχει διαμηνυθεί αρμοδίως (και από την ίδια την ΕΧΑΕ) πως θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει τη μετάταξη εισηγμένων εταιρειών από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να έχει δράσει ανασταλτικά στις κινήσεις κάποιων εισηγμένων οι οποίες περιμένουν να δουν το νέο θεσμικό πλαίσιο και να αποφασίσουν στη συνέχεια για το θέμα της ελεύθερης διασποράς τους.

Βέβαια, και ενώ μένουν λιγότερο από τρεις μήνες για την εκπνοή του 2024 (τα χρονικά περιθώρια στενεύουν), τέτοια νομοθετική ρύθμιση ούτε έχει ψηφιστεί, ούτε έχει δημοσιοποιηθεί προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες θα μπορεί μια εισηγμένη να μεταταχθεί από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v