Χρηματιστήριο: Οι 31 εισηγμένες με 2,2 δισ. «καθαρά» στο ταμείο

Ποιες είναι οι εταιρείες που έχουν περισσότερα «μετρητά» από υποχρεώσεις. Πού σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητά τους. Αναλυτικός πίνακας με τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου.

Χρηματιστήριο: Οι 31 εισηγμένες με 2,2 δισ. «καθαρά» στο ταμείο

Μετά και την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων, βρέθηκαν 31 εισηγμένες εταιρείες που διέθεταν θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία είναι υψηλότερα από το άθροισμα του δανεισμού και τις υποχρεώσεις μισθώσεων) συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες, μάλιστα, θα ήταν περισσότερες, αν στο μέτωπο των δανείων δεν συμπεριλαμβάναμε τις υποχρεώσεις από μελλοντικά μισθώματα ακινήτων.

Με εξαίρεση κάποιες πολύ μικρού μεγέθους εταιρείες, η ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου αποτελεί απόδειξη ιδιαίτερα ισχυρής ρευστότητας, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα στις διοικήσεις των εισηγμένων αυτών να υλοποιούν απρόσκοπτα επενδύσεις, να προχωρούν σε εξαγορές και σε διανομές μετρητών προς τους μετόχους τους, να είναι σε θέση να αμύνονται σε περιόδους κρίσεων και να μπορούν να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις πολέμου τιμών από τον ανταγωνισμό.

Το αξιοπρόσεκτο είναι πως οι περισσότερες εταιρείες που περιλαμβάνονται στον παρατιθέμενο πίνακα διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή επιτυγχάνουν τόσο υψηλές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, έτσι ώστε να υπερεπαρκούν για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους και την πολιτική χρηματικών διανομών τους προς τους μετόχους τους.

Οι 31 αυτές εισηγμένες που διέθεταν θετικό καθαρό ταμείο στις 30/6/2024 ήταν όλες κερδοφόρες και μάλιστα βελτίωσαν σε αθροιστική βάση τις επιδόσεις τους από τα 326,7 στα 384,2 εκατ. ευρώ (+17,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

  • Jumbo: Πλημμυρισμένη από ρευστότητα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει κατά τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.
  • Καρέλιας: Η αγορά δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η εισηγμένη έχει συσσωρεύσει σε μετρητά και επενδύσεις (σταθερού εισοδήματος) 742 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει πρόθεση να τα επενδύσει.
  • Πλαστικά Κρήτης: Στα 120 εκατ. ευρώ σκαρφάλωσε το θετικό καθαρό ταμείο του Ομίλου, παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις και παρά τη διανομή μερισμάτων κάθε χρόνο. Αν και εξετάζονται κάποιες άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις (π.χ. σε ακίνητα), εκτιμάται ότι οι ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές θα υπερκαλύπτουν τα μερίσματα και πως το καθαρό ταμείο θα διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου, αν η εισηγμένη δεν προχωρήσει σε κάποια γενναία επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της.
  • Intracom-Τεχνική Ολυμπιακή: Τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε επικείμενες επιθετικές κινήσεις.
  • ΟΛΠ-ΟΛΘ-ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Οι εταιρείες έχουν μεν μπροστά τους σημαντικά επενδυτικά προγράμματα να υλοποιήσουν, πλην όμως παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς (ιδίως στην περίπτωση του ΟΛΠ, αλλά και στις υπόλοιπες εισηγμένες) θεωρούν πως η ρευστότητα είναι υπεραρκετή και θα μπορούσαν να δοθούν επιστροφές κεφαλαίου.
  • Ideal, Profile, AS Cοmpany: Στόχος και των τριών αυτών εταιρειών είναι να υλοποιήσουν τουλάχιστον μία εξαγορά έως το τέλος του 2025.
  • ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Η εταιρεία εισπράττει μερίσματα από τον ΑΔΜΗΕ, τα οποία στη συνέχεια διανέμει στους μετόχους της.
  • ΕΧΑΕ: Τα διαθέσιμα της εισηγμένης χρησιμοποιούνται ως εποπτικά κεφάλαια και πολιτική της εταιρείας να μοιράζει κάθε χρόνο στους μετόχους τους το σύνολο των ετήσιων κερδών της.
  • ΚΡΙ-ΚΡΙ: Η εταιρεία καταφέρνει μέσα από τις υψηλές της ελεύθερες ταμειακές ροές να χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια τις επενδύσεις της και να ανεβάζει συνεχώς τις οικονομικές της επιδόσεις.
  • Interlife: Η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία χρησιμοποιεί τα διαθέσιμά της προκειμένου να διατηρεί υψηλούς εποπτικούς δείκτες.
  • Centric: Τα διαθέσιμα είναι κατά κύριο λόγο τοποθετημένα σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις, οι οποίες ενισχύουν τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης, έως ότου κατευθυνθούν σε άλλες αναπτυξιακές επιλογές της εταιρείας.
  • Performance-Ίλυδα-DotSoft: Εταιρείες πληροφορικής με πλεονάζουσα ρευστότητα, παρά τις υλοποιούμενες επενδύσεις. Η πρώτη έχει κάποιες βλέψεις στο μέτωπο των εξαγορών.
  • Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας-ΕΛΒΕ Ενδυμάτων: Εταιρείες με πολύ υγιείς οικονομικές επιδόσεις που μέσα από την υψηλή τους ρευστότητα αποκτούν ασφάλεια, έσοδα από τόκους και δυνατότητα διανομής μερισμάτων στους μετόχους.
  • Mevaco: Δρομολογεί επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, ιδιαίτερα στο κομμάτι των αμυντικών εξοπλισμών.
  • Ευρωσύμβουλοι: Η εισηγμένη έχει μιλήσει για σχέδια εξαγορών (πέραν του θετικού καθαρού ταμείου διαθέτει και ακίνητο προς πώληση), πλην όμως τα σενάρια για την επόμενη μέρα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το ενδεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v