Ποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ΧΑ περιμένει η ΕΧΑΕ

Ποιες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά. Προσδοκίες για μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς. Οι εκτιμήσεις του Γιάννου Κοντόπουλου για τον νέο κανονισμό.

Ποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ΧΑ περιμένει η ΕΧΑΕ

Την εκτίμησή του ότι μέσα στο 2024 θα υπάρξει πακέτο κυβερνητικών μέτρων θετικών για την εγχώρια κεφαλαιαγορά εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑE Γιάννος Κοντόπουλος, στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Αν και φυσικά η ΕΧΑΕ δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, εκτίμησε -προφανώς με βάση τις διαβουλεύσεις που γίνονται με κυβερνητικούς παράγοντες- ότι μεταξύ των μέτρων που θα ψηφιστούν, θα περιλαμβάνονται η εγγραφή υπεραποσβέσεων στα έξοδα εισαγωγής μιας εταιρείας στο ΧΑ (το μέτρο δεν θα αφορά μόνο την Εναλλακτική Αγορά), η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές που θα συμμετέχουν σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών της ΕΝΑ ΣΤΕΠ, ενώ παράλληλα επισήμανε πως υπάρχουν σε εκκρεμότητα γνωστά αιτήματα της αγοράς όπως για παράδειγμα η κατάργηση της φορολόγησης των τόκων στα εταιρικά ομόλογα.

Μέσα στη φετινή χρονιά επίσης, αναμένεται ότι θα ψηφιστεί και η δυνατότητα -πολύ πιθανόν κάτω από προϋποθέσεις- μετάταξης εταιρειών από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

Ο νέος κανονισμός

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου κανονισμού και τις εταιρείες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμη ζήτημα με το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς των μετοχών τους, ο Γιάννος Κοντόπουλος τόνισε πως «δώσαμε μεγάλο χρονικό περιθώριο στις εταιρείες να προσαρμοστούν και δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Θα πρέπει οι εταιρείες να κατανοήσουν πως η αύξηση του free float είναι προς το συμφέρον τόσο των ίδιων όσο και των επενδυτών μειοψηφίας. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, η αποτίμηση μιας εταιρείας θα επηρεαστεί θετικά, ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας θα γνωρίζουν πως αν τοποθετηθούν σε μια εταιρεία που δεν συγκαταλέγεται στα blue chips, θα έχουν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν τη θέση τους και να μην είναι εγκλωβισμένοι, όπως συχνά συμβαίνει μέχρι και σήμερα».

Το εγχείρημα της αναβάθμισης

Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης, ο COO της ΕΧΑΕ Νίκος Πορφύρης αναφέρθηκε στο στάδιο το οποίο βρίσκονται οι προσπάθειες για μετάταξη του ΧΑ από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ειδικότερα, τον φετινό Αύγουστο ο οίκος S&P Dow Jones ενέταξε το ΧΑ στη σχετική λίστα παρακολούθησης (watching list) και αναμένεται να δούμε αν το καλοκαίρι του 2025 θα δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ως το χρονικό σημείο μετάταξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες.

Με βάση τις απαιτήσεις των άλλων μεγάλων οίκων υπάρχουν ακόμη κριτήρια που θα πρέπει να εκπληρωθούν, ενώ παράλληλα τίθεται σε αρκετές περιπτώσεις και σύγκριση με το πώς θα πάνε οι άλλες ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές (το ποια κριτήρια κάθε οίκου πληρούνται και το ποια απομένουν παρουσιάζονται στον σχετικό παρατιθέμενο πίνακα).

Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις, είναι πιθανόν ο οίκος Stoxx Europe να μας εντάξει στη λίστα παρακολούθησής (watching list) του τον Απρίλιο του 2025, ενώ πιο δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τον MSCI και ακόμη δυσκολότερα για τον FTSE.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, ο Γιάννος Κοντόπουλος υποστήριξε πως μόνο καλό μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα η μετάταξη του ΧΑ στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, καθώς απευθύνεται σε πολύ περισσότερους και μεγαλύτερους επενδυτές. «Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει με ασφάλεια το ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες βραχυπρόθεσμα. Δεν νομίζω πάντως ότι θα υπάρξει μεγάλο dislocation».

Γενικότερα, ο CEO της ΕΧAΕ ανέφερε πως μπορεί ενδεχομένως οι θέσεις των παθητικών (passive) funds να περιοριστούν λόγω του μικρού αριθμού των ελληνικών μετοχών που θα συμμετέχουν στους δείκτες των ανεπτυγμένων κεφαλαιαγορών, ωστόσο υπάρχουν και τα active funds που είναι πολύ περισσότερα.

«Γενικότερα το branding της ανεπτυγμένης κεφαλαιαγοράς σού προσφέρει premium. Βέβαια, μεγάλη σημασία θα παίξουν και άλλοι παράγοντες και κυρίως η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και των ίδιων των εισηγμένων εταιρειών. Αν τα θεμελιώδη δεδομένα είναι υπέρ σου, τότε τα active funds θα σε βρουν και θα επενδύσουν. Πάντως, σημασία έχουν και οι κινήσεις εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών, με παράδειγμα τη συμμετοχή τους στα road shows στο εξωτερικό».

«Επιχείρηση» εξωστρέφεια

Σειρά road shows και άλλων προωθητικών ενεργειών ετοιμάζονται από την ΕΧAΕ για το τελευταίο τετράμηνο του 2024. Ειδικότερα, πρόκειται να διεξαχθούν δύο ακόμη road shows για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Φρανκφούρτη τον Οκτώβριο και Γενεύη τον Δεκέμβριο) και άλλα δύο για εκείνες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Παρίσι τον Οκτώβριο και Λονδίνο το Δεκέμβριο).

Στο εσωτερικό, μετά την εκδήλωση του ΧΑ που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Ελλάδος, αντίστοιχες εκδηλώσεις ετοιμάζονται και για άλλες περιφέρειες της χώρας, με πρώτη την Κρήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v