Εκτινάχθηκε στο 1,7 εκατ. ευρώ η μέση αμοιβή των CEOs του Χρηματιστηρίου

Υψηλά μπόνους από τις κερδοφόρες εταιρείες χορηγήθηκαν στους διευθύνοντες συμβούλους, σύμφωνα με την έκθεση Better Future. Στο 32,8% η μέση αύξηση. Στους χαμένους οι πρόεδροι που δεν έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Εκτινάχθηκε στο 1,7 εκατ. ευρώ η μέση αμοιβή των CEOs του Χρηματιστηρίου

Η βελτίωση κερδοφορίας των μεγάλων και μεσαίων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αξιοποιήθηκε πλήρως από τους επικεφαλής των εταιρειών που ενίσχυσαν εντυπωσιακά τις αποδοχές τους.

Η ετήσια έρευνα αμοιβών της Better Future αποκαλύπτει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών ενίσχυσαν τις συνολικές αμοιβές τους με ενίσχυση των μεταβλητών αμοιβών (μπόνους κι άλλες παροχές), ενώ οι πρόεδροι των εταιρειών διατήρησαν τις αποδοχές, σε ορισμένες περιπτώσεις και με ελαφρά μείωση γιατί δεν λαμβάνουν μπόνους ως μη εκτελεστικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Better Future που προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών που εγκρίθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις μετόχων του 2024, οι συνολικές αποδοχές Διευθυνόντων Συμβούλων στις 25 μεγάλες εταιρείες του ΧΑ ξεπέρασαν το 2023 τα 1,7 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο σημειώνοντας αύξηση 32,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Καταγράφεται δε αύξηση συνολικών αποδοχών 45,9% τη διετία 2021-2023.

Βέβαια η αμοιβή των επικεφαλής των εταιρειών δεν είναι ίδια σε όλες τις εταιρείες. Στο τεταρτημόριο με τις χαμηλότερες αποδοχές (Q1) οι συνολικές αποδοχές μετά μέσον όρο ήταν 573.429 ευρώ, αυξημένες 54,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στο τεταρτημόριο με τις καλύτερες αποδοχές (Q3) είναι πάνω από 1,98 εκατ. ευρώ, αυξημένες 31,8% από την προηγούμενη χρονιά.

Αντίθετα, οι συνολικές αποδοχές των προέδρων των μεγάλων εταιρειών έχουν μειωθεί 13,8% σε 729.562 ευρώ. Στο τεταρτημόριο με τις χαμηλότερες αποδοχές (Q1) οι συνολικές αποδοχές των προέδρων κατά μέσο όρο είναι στις 150.000, ευρώ σημαντικά μειωμένες από την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι αποδοχές όσων βρίσκονται στο τεταρτημόριο με τις καλύτερες αποδοχές (Q3) είναι 810.569, από 792.102 που ήταν το 2022.

Στις μεγάλες εταιρείες με χαμηλές αμοιβές μη εκτελεστικών μελών ΔΣ (Q1) καταβάλλονται 25.000 ευρώ ενώ στις εταιρείες με υψηλές αμοιβές (Q3) τα μη εκτελεστικά μέλη ΔΣ λαμβάνουν 61.500 ευρώ το χρόνο.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι, οι πρόεδροι των εταιρειών ElvalHalcor και Βιοχάλκο Μιχάλης Στασινόπουλος και Νικόλαος Στασινόπουλος διατήρησαν εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ετήσιων αμοιβών για τους συγκεκριμένους ρόλους, δηλαδή 20.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Αν εξαιρεθούν από την κατάταξη, ο μέσος όρος αμοιβών για τους προέδρους των εισηγμένων εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώνονται σε 791.045 ευρώ.

Στο τεταρτημόριο με τις χαμηλότερες αποδοχές (Q1) οι συνολικές αποδοχές των προέδρων (χωρίς ElvalHalcor και Βιοχάλκο) μετά μέσον όρο είναι 286.669 ευρώ ενώ στο τεταρτημόριο με τις καλύτερες αποδοχές (Q3) είναι 830.284 ευρώ.

Στις εταιρείες μεσαίου μεγέθους (Mid Cap) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο μέσος όρος των συνολικών αμοιβών των Διευθυνόντων Συμβούλων είναι 483.055 ευρώ αυξημένος κατά 14,3%. Στο τεταρτημόριο με τις χαμηλότερες αποδοχές (Q1) οι συνολικές αποδοχές φθάνουν τις 263.312 αυξημένες 11,6% ενώ στο τεταρτημόριο με τις καλύτερες αποδοχές (Q3) αυξήθηκαν 16,9% και είναι 571.485.

Στις εταιρείες του νέου δείκτη ESG του ΧΑ οι συνολικές αμοιβές των Διευθυνόντων Συμβούλων κυμαίνονται από 289 χιλιάδες έως 1,2 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο ενώ των Προέδρων είναι από 96 χιλιάδες έως και πάνω από 612 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια, από το σύνολο 300 μελών ΔΣ στις εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης μόνο 86 είναι γυναίκες, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία στις εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης από 169 σύνολο μελών με 47 μόνο γυναίκες. Οι εισηγμένες εταιρείες γενικά, έχουν εκπληρώσει τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η νομοθεσία αλλά στο σύνολο των εταιριών μόνο η JUMBO έχει γυναίκα στην θέση Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ οι εταιρίες INTRAKAT, Autohellas και ΑΔΜΗΕ έχουν γυναίκα στην θέση Προέδρου ΔΣ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας η Έλλη Αμιράλη, Board Remuneration Analyst της Better Future, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Η βελτίωση της κερδοφορίας των περισσότερων εισηγμένων είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση μεταβλητών αποδοχών εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων. Είναι μια εύλογη εξέλιξη καθώς ενθαρρύνεται η προσπάθεια να βελτιωθεί η κερδοφορία αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνονται συστήματα αμοιβών που επιβραβεύουν τις καλές επιδόσεις. Πιστεύουμε ότι η αντίληψη αυτή μπορεί να ενσωματωθεί στην πολιτική αμοιβών των εταιρειών και να βελτιώσει τα εισοδήματα όλων των εργαζόμενων ώστε να συμβάλλει στο τρίπτυχο επιτυχίας των εταιρειών με Ανάπτυξη, Αποτελεσματικότητα και Αποδοτικότητα».

* Δείτε τον πίνακα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v