Deutsche Bank: Εμεινε με τον «μουτζούρη» το Χρηματιστήριο τον Αύγουστο

Το ΧΑ, με απόδοση -3,1% τον προηγούμενο μήνα, ήταν στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των αγορών. Πώς κινήθηκαν τα ομόλογα.

Deutsche Bank: Εμεινε με τον «μουτζούρη» το Χρηματιστήριο τον Αύγουστο

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank στη μηνιαία ανάλυσή της για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων εξηγεί ότι ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το ΧΑ, με απόδοση -3,1% τον προηγούμενο μήνα, ήταν στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των αγορών. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αντίθετα με την πλειονότητα των μετοχικών αγορών στον κόσμο, που όχι μόνο μπόρεσαν να καλύψουν τις απώλειες της 5ης Αυγούστου αλλά πέρασαν και σε θετικό έδαφος.

Παρότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX στις ΗΠΑ έφτασε για λίγο σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μετοχές κατάφεραν να ανακάμψουν τον Αύγουστο. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο 2,4% σε όρους συνολικής απόδοσης, σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική μηνιαία άνοδο, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτη STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,6%.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε ήπια πτώση 1,1% παρότι έχασε 12% σε μία μέρα, ενώ ο δείκτης MSCI EM σημείωσε άνοδο 1,6%.

Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν επίσης κέρδη, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, έχοντας κέρδη 1,3% σε όρους συνολικής απόδοσης, ενώ τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο 0,4%. Ο χρυσός έφτασε για πρώτη φορά τις 2.500 δολάρια ανά ουγκιά.

Οι προσδοκίες πλέον για μείωση των επιτοκίων από τη Fed πήραν περισσότερη στήριξη από την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έδειξε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού υποχώρησε στο 3,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Αυτό, όμως, που εδραίωσε τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, με το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες κινήσεις 50 μ.β., αν απαιτηθεί ως απάντηση στην οικονομική αδυναμία, ήταν η ομιλία του Powell στο Jackson Hall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v