Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και οι μετοχές που δίνουν τάση

Που βρίσκονται τα σημεία αντίστασης και στήριξης για τους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς. Η προσοχή σήμερα στο Jackson Hole αλλά και στην αναθεώρηση των δεικτών από τον FTSE.

Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και οι μετοχές που δίνουν τάση

Οι συνθήκες στην αγορά των μετοχών χαρακτηρίζονται από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η τεχνική εικόνα, όπως αυτή απεικονίζεται από τα μικρότερα, αλλά και μεγαλύτερα time frames, είναι πάντως ξεκάθαρα ανοδική (bullish). 

Οι συνθήκες στην αγορά θα επηρεαστούν από την ομιλία του Προέδρου της Fed στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole που ξεκίνησε χθες (22 – 24 Αυγούστου). Τα πρακτικά από την πρόσφατη (30-31 Ιουλίου) σύσκεψη της Fed που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου στη συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου. Η διάμεση εκτίμηση της αγορά είναι ότι η μείωση θα είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.

Οι δείκτες FTSE/Russell έχουν την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών παγκόσμιων μετοχών σήμερα. Οι όποιες αλλαγές θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος ο δείκτης FTSE All-World Index αποτελείται από 28 μετοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, μετά την αφαίρεση της Epsilon Net.

Η παρόμοια τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη αλλά και της «ατμομηχανής» της αγοράς, του δείκτη των τραπεζών, ενισχύουν τη θετική προσέγγιση. Οι μετοχές που έχουν συμβάλει στην ανοδική προσέγγιση των 1.430 μονάδων του Γενικού Δείκτη και την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης τάσης, όπως αυτή ορίζεται π.χ. από κάποιον κινητό μέσο ρο 20 ή 30 ημερών, είναι οι Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ αντίθετα τον τελευταίο μήνα οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν ακόμα πτώση.

Toν τελευταίο μήνα, ο Γενικός Δείκτης χάνει 2,2%, ενώ, για παράδειγμα, οι προαναφερθείσες Τιτάν και ΟΤΕ σημειώνουν άνοδο 7,8% και 6%. Στον αντίποδα με την αγορά, Jumbo, Σαράντης, Aegean Airlines και Motor Oil υποαποδίδουν με -10,5%, -7%, -6,4% και -6% περίπου.

Διάγραμμα του ΓΔ

Πιο αναλυτικά, από τη μία πλευρά, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι έχει μπροστά του τη σημαντική αντίσταση στη ζώνη των 1.460 - 1.470 μονάδων, την οποία προσεγγίζει και στον αντίποδα, η στήριξη είναι στις 1.395 μονάδες και από τον εκθετικό κινητό των 20 ημερών (ΕΚΜΟ 20 ημερών) στις 1.380 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει προσεγγίσει και πάλι το «ψυχολογικό» όριο των 1.450 μονάδων, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αξία των συναλλαγών.

Την ίδια στιγμή, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη, η αντίσταση στη ζώνη των 1.250-1.270 μονάδων έχει καμφθεί και ο δείκτης έχει ήδη ανοίξει το «βλέμμα» του προς τις 1.350 μονάδες. Ειδικά για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη, το εβδομαδιαίο τεχνικό διάγραμμα δεν έχει ισχυρή αντίσταση μέχρι το 78,6% Fibonacci επίπεδο στις 1.500 μονάδες περίπου.

Το βασικό σενάριο για τις τραπεζικές μετοχές, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου και τις ανοδικές αναθεωρήσεις των διοικήσεων επί των guidances, αλλά και των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα μεγέθη και τις τιμές στόχους, είναι η αγορά να συνεχίσει ανοδικά προς τα προηγούμενα υψηλά και έπειτα άνοδο σε νέα υψηλά.

Η επιστροφή των επενδυτών στις επάλξεις από το Σεπτέμβριο και με αφορμή τα καλύτερα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου θα είναι μάλλον θετική για τις μετοχές των τραπεζών. Αντίθετα, το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο δεν είναι το βασικό, δείχνει κίνηση μέχρι τα προηγούμενα υψηλά και έπειτα αναμονή και πλάγια κίνηση ή και πίεση για χαμηλότερα.

Διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

*Το παραπάνω άρθρο δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο άρθρο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v