Χρηματιστήριο: Τα τεχνικά σήματα στις μετοχές Πειραιώς και ΔΕΗ

Γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί στο ταμπλό οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις των δυο εισηγμένων. Τα κρίσιμα όρια για τις μετοχές, το σήμα που στέλνουν τώρα οι αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο: Τα τεχνικά σήματα στις μετοχές Πειραιώς και ΔΕΗ

Μεγάλο το ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και της ΔΕΗ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο, έχοντας κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η διοίκηση προχώρησε σε μια ακόμα αναβάθμιση των κατευθυντήριων οδηγιών της προς τους επενδυτές και τους αναλυτές.

Μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, ήδη το consensus των αναλυτών έχει αυξήσει από 3% έως 6% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή φέτος και το 2026 και αρκετοί αναλυτές προχώρησαν σε αύξηση της τιμής στόχου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΔEΗ μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, προχώρησε σε ανακοίνωση για μια νέα σημαντική εξαγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη Ρουμανία, η οποία ανοίγει το δρόμο για να πετύχει η εταιρεία τα σχέδια της για την απόλιγνιτοποίηση και την παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ.

Παρά την εντυπωσιακή πορεία των δύο εταιρειών σε λειτουργικό επίπεδο, η απόδοση των μετοχών τους είναι ασθενής έως τώρα, λόγω της ροής ειδήσεων από το εξωτερικό που επισκίασε τα υποκείμενα αποτελέσματα. H απόδοση εξαμήνου των δύο μετοχών είναι +3% για την Τράπεζα Πειραιώς και -1,4% για τη ΔEΗ, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώνεται 3% υψηλότερα.

Η μετοχή της Πειραιώς αντέδρασε, ωστόσο, άμεσα στις πιέσεις της προηγούμενης Δευτέρας 5/8 με +9% την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ η ΔEΗ είναι στο +6%, ξεπερνώντας, αμφότερες, την αγορά.

Η αποτίμηση και η τεχνική εικόνα των δύο μετοχών

Αναφορικά με τις αποτιμήσεις των δύο μετοχικών τίτλων, η ΔEΗ τοποθετείται σε αποτίμηση της τάξεως των 7,4 φορών σε όρους EV/EBITDA, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές της με την υψηλότερη αποτίμηση, κάτι που μπορεί να δικαιολογηθεί από το ανώτερο αναπτυξιακό προφίλ της ΔEΗ. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις που δίνουν οι αναλυτές στη ΔEΗ δεν έχουν προλάβει να ενσωματώσουν τη νέα συμφωνία για τις ΑΠΕ στη Ρουμανία. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει άλλα 0,6 ευρώ ανά μετοχή.

Διάγραμμα ΔEΗ

Η αποτίμηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς είναι από τις πλέον ελκυστικές μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με δείκτη τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) στις 4,4 φορές και δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στις 0,6 φορές για φέτος, συνδυασμένο με δείκτη αποδοτικότητας RoTE της τάξης του 15%. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα έχει ανέλθει σε 5,35 ευρώ, με τη δυναμική της ανόδου να διαμορφώνεται σε 35%.

Διάγραμμα Πειραιώς

Οι τιμές των δύο μετοχών έχουν αυτή τη χρονική στιγμή ως ψυχολογικά όρια για την επενδυτική κοινότητα τα 4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και τα 12 ευρώ για τη ΔEΗ. Τα 4 ευρώ για την Πειραιώς είναι κομβικά γιατί είναι η τιμή που έκλεισε το placement για το 27% του ποσοστού του ΤΧΣ. Για τη ΔEΗ, τα 12 ευρώ είναι η τιμή που η μετοχή βρίσκει αντίσταση από τις αρχές του έτους και αποτελεί και pivot point σε τεχνικούς όρους.

Σε τεχνικούς όρους, οι τιμές των δύο μετοχών στα ημερήσια διαγράμματα επανήλθαν υψηλότερα από τους εκθετικούς μέσους όρους των 200 ημερών (ΕΚΜΟ 200 ημερών). Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει δύσκολα «μονοπάτια» υψηλότερα στα ανοικτά gap των 4,78 ευρώ και υψηλότερα. Για τη μετοχή της ΔEΗ, τα επίπεδα 12 - 12,10 ευρώ, ανοίγουν το δρόμο για πιο ψηλά.

Σε κάθε πτωτική επιστροφή, θα χρησιμοποιούσαμε τους ΕΚΜΟ 200 ημερών για stop loss.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v