Morgan Stanley: Παραμένουμε αγοραστές στη μετοχή της Metlen

Πώς αποτιμά την κίνηση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη εισφορά στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο. Η εκτίμηση για την επίπτωση στην εισηγμένη και οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο.

Morgan Stanley: Παραμένουμε αγοραστές στη μετοχή της Metlen

Ανάλυση για τη μετοχή της Metlen με αφορμή την έκτακτη φορολόγηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέδωσε η Morgan Stanley η οποία θέτει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 46 ευρώ με σύσταση overweight.

Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε εφάπαξ εισφορά 10 ευρώ/MWh στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο για τον Αύγουστο. Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί έως και τρεις μήνες (δηλαδή Αύγουστο-Οκτώβριο) ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η αβεβαιότητα πολιτικής και τα έκτακτα μέτρα δεν είναι χρήσιμα για τις μετοχές. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο Ιούλιος δεν επηρεάζεται από την εισφορά, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Περαιτέρω, υπολογίζει μια πολύ μέτρια επίπτωση 5-10 εκατ. ευρώ στο EBITDA του τρίτου τριμήνου του 2024 της Metlen (<1% του EBITDA της χρήσης), το οποίο εξαρτάται από (1) το μέγεθος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και (2) τη διάρκεια του μέτρου.

Δεδομένων των ισχυρών περιθωρίων στην παραγωγή ενέργειας μέχρι στιγμής το 3ο τρίμηνο του 2024, αναμένουμε ότι η εισφορά θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη κερδοφορία. Ο προσωρινός χαρακτήρας των νέων μέτρων και οι ισχυρές προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο μας οδηγούν να παραμείνουμε θετικοί και αγοραστές στις πιέσεις της μετοχής, επισημαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v