Σκεπτικισμό προκάλεσε η απόφαση του MSCI να μην εντάξει το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε «καθεστώς παρακολούθησης» (watching list) για αναβάθμιση, ωστόσο όλοι συμφωνούν πως δεν πρόκειται για κάποια καταστροφική απόφαση.
Απλά, οι περισσότερο αισιόδοξοι διαψεύσθηκαν και το χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μεταφέρεται ακόμη πιο μακριά (τουλάχιστον για λίγους μήνες) στο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος είχε θέσει ως στόχο να βρεθεί κάποιος διεθνής Οίκος, ο οποίος θα εντάξει το ΧΑ στο «watching list» μέσα στο 2024, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε από τώρα για διάψευση του στόχου, ιδίως όταν η MSCI θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ παράλληλα εκκρεμούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις από Dow Jones και FTSE. Σε κάθε περίπτωση όμως, φάνηκε πως η επιστροφή στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές ούτε σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται, ούτε και… υπόθεση περιπάτου.
Η ΕΧΑE πάντως θα συνεχίσει τις κινήσεις της προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επιπλέον υπάρχει η προσδοκία πως μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν προς ψήφιση νόμοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Φορολογικά κίνητρα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πορεία προς τη Βουλή βρίσκονται φορολογικά μέτρα που θα ευνοούν την προσέλκυση επιχειρήσεων στο ΧΑ, όπως, για παράδειγμα, η υπεραπόσβεση των δαπανών εισαγωγής μιας επιχείρησης στο χρηματιστήριο και η θέσπιση κινήτρων για εκείνους τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές εταιρειών που θα διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς επίσης, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι προσκείμενοι στην ΕΧΑE, θα έρθει προς ψήφιση και η δυνατότητα μετάταξης μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, κάτι που -λέγεται ότι- θα εξυπηρετήσει ορισμένες από τις μικρές εισηγμένες που δεν μπορούν να αντέξουν τις ολοένα και αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου (π.χ. ESG κριτήρια), ή ενδεχομένως και εκείνες που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ζήτημα χαμηλής μετοχικής διασποράς.
Πέραν αυτού ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα η πρωθυπουργική εξαγγελία για μηδενισμό του φόρου (από 15% που είναι σήμερα) στα εταιρικά ομόλογα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Τέλος, στις προθέσεις της ΕΧΑΕ είναι να προχωρήσει σε κινήσεις εξωστρέφειας με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (π.χ. βλέπε πρόσφατη εκδήλωση στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη), ενώ θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο εκδηλώσεων που θα αποσκοπούν στην ενημέρωση του εγχώριου επενδυτικού κοινού γύρω από το ΧΑ, καθώς μέχρι σήμερα οι σχετικές ενέργειες αφορούν μόνο τα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού (πχ διεθνή road shows).