Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διάβασαν οι αναλυτές τις δηλώσεις Μυτιληναίου για τη Metlen

Η πορεία προς το χρηματιστήριο του Λονδίνου και τι σηματοδοτεί η αλλαγή της επωνυμίας. Η αποτίμηση του guidance για την κερδοφορία και η απάντηση στο ερώτημα για τη Hellenic Energy.

Πώς διάβασαν οι αναλυτές τις δηλώσεις Μυτιληναίου για τη Metlen

Θετική αντίδραση των αναλυτών προκάλεσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις της Metlen (Mytilineos) στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. 

Η Morgan Stanley επισημαίνει την πρόβλεψη για ετήσια EBITDA €1,0-1,2 δισ. και κερδοφορία €700 εκατ. το 2024, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν απρόβλεπτα γεγονότα. Επιπλέον, η διοίκηση βλέπει την προοπτική περαιτέρω αύξησης των κερδών καθώς ωριμάζουν τα οργανικά έργα ενώ δεν αποκλείονται συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η Παντελάκης επισημαίνει τα σχέδια του ομίλου για dual listing στο LSE, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους. Επισημαίνει δε και τη δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίoυ αναφορικά με τη Helleniq Energy και το ότι θα εξεταστεί το θέμα αν υπάρξει πρόθεση πώλησης.

Η Πειραιώς αναφέρεται στο ότι η εισηγμένη θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την επένδυση στην παραγωγή γαλλίου, ανεξάρτητα από την εκκρεμή απόφαση της ΕΕ για το εάν θα την υποστηρίξει καθώς και στον σχεδιασμό να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η θυγατρική ΜΕΤΚΑ.

Η Axia σημειώνει ότι ο κλάδος Κατασκευών και Παραχωρήσεων του ομίλου αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Optima σχολιάζει ότι η Metlen αναμένει άνοδο της κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα, όταν ωριμάσουν οι τρέχουσες επενδύσεις (π.χ. ΑΠΕ σε Ιταλία και Καναδά) καθώς και ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές και για τον κλάδο των μετάλλων, λόγω της ανόδου των τιμών του αλουμινίου και επίσης της σταδιακής έλλειψης προσφοράς βωξίτη.

Η Euroxx στην ανάλυσή της σημειώνει ότι η εισηγμένη εκτιμά ότι τα EBITDA θα πρέπει να κυμαίνονται από 1,0 έως 1,2 δισ. ευρώ, με καθαρά κέρδη πάνω από 600 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ το 2024.

Στην ανάλυσή της η Alpha καταγράφει ότι η ισχυρή οργανική ανάπτυξη βρίσκεται μπροστά, υποστηριζόμενη από μεγάλα έργα σε εξέλιξη, με οποιαδήποτε πιθανή σημαντική δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών να δημιουργεί το επόμενο play, ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v