Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει θέση υπέρ των ελληνικών ομολόγων η Citi

Εχοντας προσδοκία ότι η Fitch μπορεί να αναβαθμίσει σήμερα το outlook, ο αμερικανικός οίκος προτείνει νέο στοίχημα στα ελληνικά ομόλογα. Επισημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος του προγράμματος δανεισμού.

Ανοίγει θέση υπέρ των ελληνικών ομολόγων η Citi

Η Citi, σε συνέχεια προηγούμενης έκθεσής της, στην οποία εκτιμούσε ότι η Fitch θα επανεξετάσει την αξιολόγηση και τις προοπτικές της χώρας μας σήμερα (BBB- σταθερό), ανοίγει θέση υπέρ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων.

Ο αμερικανικός οίκος είχε εκτιμήσει προ ημερών ότι η Fitch φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητη στην πορεία του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των άλλων οίκων αξιολόγησης. Με την πορεία του ελληνικού δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ να παραμένει καθοδική, οι τελευταίες προβλέψεις της για την αξιολόγηση προβλέπουν περαιτέρω αναβάθμιση, ειδικά για την Ελλάδα.

«Τυχόν αναβάθμιση σε θετικές προοπτικές του ελληνικού οutlook σήμερα θα μπορούσε να βοηθήσει το 10ετές spread μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου (GGB-Bund spread) από το όριο των 100 μ.β. και να μειωθεί και να καλύψει τη σύσφιξη των spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας σε σχέση με τη φετινή πορεία.

»Το νέο trade που προτείνουμε είναι η σύσφιξη του spread ελληνικού δεκαετούς με το γερμανικό δεκαετές από τις 101,5 μ.β. στις 86 μ.β. και στοπ στις 108 μ.β. Η αιτιολόγηση για το νέο trade είναι η έλλειψη πιέσεων από την προσφορά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σύγκλιση με την υπόλοιπη περιφέρεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η αργή πρόοδος του Ταμείου Ανάκαμψης, που ενδέχεται να επιβαρύνει τη δυναμική της αξιολόγησης», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

«Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs) έχουν υποαποδώσει εντός του συμπλέγματος της περιφέρειας στη σύσφιξη των spreads τη φετινή χρονιά, μειώνοντας μέρος της υπεραπόδοσης από το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Αυτό ίσως οφείλεται στην επίμονη πίεση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κοινοπρακτικής έκδοσης 30 ετών του Απριλίου, που αποτέλεσε έκπληξη για εμάς. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει το 82% του στόχου της για την προσφορά ομολόγων για φέτος με βάση τους υπολογισμούς μας, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εντός της EE και περισσότερο από τον προηγούμενο μέσο όρο της τριετίας. Αναμένουμε τώρα ότι δεν θα υπάρξουν άλλες κοινοπρακτικές εκδόσεις για το υπόλοιπο του 2024 και μόνο 1,8 δισ. ευρώ προσφορά μέσω δημοπρασιών, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει στήριξη», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Citi.

«Αυτή η τεχνική στήριξη θα πρέπει να υποστηρίζεται από τα επίμονα ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, με τo consensus για την αύξηση του ΑΕΠ να είναι από τις υψηλότερες εντός της ΕΕ στο 1,55%. Πράγματι, μετά την απόκτηση αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade - IG) πέρυσι, τόσο από την S&P όσο και από τη Fitch, η Ελλάδα παραμένει σε θετικές προοπτικές από την S&P και ενδέχεται να λάβει το ίδιο από τη Fitch για το υπόλοιπο του 2024. Ενδεχομένως από σήμερα, κατά την επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης. Η Fitch είχε ήδη σημειώσει την 1η Δεκεμβρίου τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική εξυγίανση με μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, προβλεπόμενη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωση της πανδημίας έως το 2027, ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και βελτίωση του τραπεζικού τομέα», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.

Συνολικά, ο οίκος πιστεύει ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πλησιάζοντας τα ισπανικά ομόλογα (Bonos). Η τράπεζα εκφράζει αυτή την πεποίθηση μέσω μιας σύσφιξης των spreads των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στα 10ετή, λόγω της ανώτερης ρευστότητάς τους και δεδομένου ότι αυτό το spread είναι το φθηνότερο στην καμπύλη των ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v