Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τιμές-στόχοι, στηρίξεις και αντιστάσεις για τις τράπεζες

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των τεσσάρων τίτλων. Τι δείχνουν τα θεμελιώδη μεγέθη, η πορεία το 2023 και το α' τρίμηνο του 2024. Η εικόνα που δίνει για την επόμενη ημέρα η τεχνική ανάλυση.

Χρηματιστήριο: Τιμές-στόχοι, στηρίξεις και αντιστάσεις για τις τράπεζες

Oι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι οι πρωταγωνίστριες στη χρημτιστριακή αγορά και φέτος. Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσαν, οι αναλυτές αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για τις προβλέψεις τους.

Αναφορικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διοικητικών ομάδων για φέτος, διαφαίνεται ότι στο επόμενο τρίμηνο μπορεί να υποχρεωθούν να  αναβαθμίσουν το guidance, μιας και το πρώτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά το πιο αδύναμο.

Οι τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών έχουν αποδώσει από τις αρχές του έτους: Eurobank +26%, Εθνική Τράπεζα +29%, Τράπεζα Πειραιώς +13% και τέλος Alpha Bank +3%. Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, οι αποδόσεις είναι αρνητικές με την Alpha Βank χαμηλότερα κατά 8%, Τράπεζα Πειραιώς -4%, Eurobank -3% και Εθνική Τράπεζα -2%.

Παρά τη μεταβλητότητα από τις Ευρωεκλογές αλλά κυρίως τις ξένες αγορές και εν αναμονή της πρώτης μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αποτίμηση περίπου 6,5 φορές τον δείκτη P/E και από 0,52 έως 0,95 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει περαιτέρω άνοδος, καθώς στις τρέχουσες αποτιμήσεις οι τιμές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να ενσωματώνουν υψηλό κόστος κεφαλαίου σε διψήφια επίπεδα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτές οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα των εσόδων, τις σημαντικές επιλογές για επιστροφή απόδοσης στους μετόχους με πάνω από 4 δισ. ευρώ πλεονάζοντα κεφάλαια και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού. Οι ελκυστικές αποτιμήσεις, η επιστροφή σε πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους και οι περαιτέρω αναβαθμίσεις των κερδών, είναι οι επόμενοι καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες.

Βάσει της Factset, οι μέσες τιμές στόχοι των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι:

  • Alpha Βank, μέση τιμή στόχος από 10 αναλυτές στα 2,25 ευρώ ή 43% ανοδικό περιθώριο και μέση σύσταση αγοράς (buy).
  • Τράπεζα Πειραιώς, μέση τιμή στόχος από 11 αναλυτές στα 5,00 ευρώ ή 38% ανοδικό περιθώριο και μέση σύσταση αγοράς (buy).
  • Eurobank, μέση τιμή στόχος από 13 αναλυτές στα 2,45 ευρώ ή 20% ανοδικό περιθώριο και μέση σύσταση αγοράς (buy).
  • Εθνική Τράπεζα, μέση τιμή στόχος από 13 αναλυτές στα 9,20 ευρώ ή 13% ανοδικό περιθώριο και μέση σύσταση αγοράς (buy).

Η τεχνική εικόνα

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα του τραπεζιού δείκτη, στο ημερήσιο διάγραμμα, η ημερήσια τάση παραμένει ξεκάθαρα θετική. Η τιμή του δείκτη είναι αρκετά υψηλότερα από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών (EKMO 200 ημερών) και οι τιμές είναι σχεδόν έτοιμες να αγγίζουν υπερπωλημένες ζώνες βάσει των ταλαντωτών.

Από τις αρχές του Οκτωβρίου πέρυσι που η αγορά πήρε σήμα ανόδου, δεν το έχει ακυρώσει σε καμία από τις διορθώσεις της και το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην τρέχουσα διόρθωση της αγοράς.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η τρέχουσα τιμή του δείκτη των τραπεζών είναι πάνω σε μια σημαντική στήριξη στις 1.250 μονάδες περίπου και η διατήρηση της οποίας θα έχει σημαντική αξία.

Η επόμενη περιοχή με σημαντική στήριξη για τις μετοχές των τραπεζών οριοθετείται από μια ζώνη Fibonacci στις 1.100 μονάδες και τον ΕΚΜΟ 200 ημερών στις 1.125 μονάδες. Στον αντίποδα, ο ανοδικός στόχος είναι τα προηγούμενα υψηλά του δείκτη στις 1.340 μονάδες ή λίγο υψηλότερα στις 1.380 μονάδες.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v