Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Πέντε λόγοι που οι αγορές δείχνουν χαλαρές με τις βρετανικές εκλογές

Πώς και γιατί η στερλίνα θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον «θόρυβο» στις κάλπες του Ιουλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Οι πιθανοί «θόρυβοι»...

ING: Πέντε λόγοι που οι αγορές δείχνουν χαλαρές με τις βρετανικές εκλογές

Πώς αποτιμούν οι αγορές την «αιφνιδιαστική» προκήρυξη γενικών εκλογών στη Βρετανία από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ύστερα από πιέσεις διαρκείας το τελευταίο διάστημα από τους Εργατικούς, επιχειρεί να σκιαγραφήσει ανάλυση της ING.

Η βρετανική στερλίνα κινείται σχετικά σταθεροποιημένη στα 1,272 δολάρια, ενώ ο δείκτης blue-chip FTSE 100 είναι μόλις 3 μονάδες χαμηλότερα κατά 0,04%, στις 8367.

Οι αναλυτές της ING λένε ότι οι επενδυτές στη Βρετανία «έχουν συνηθίσει στο πολιτικό δράμα» τα τελευταία χρόνια.

Η ING αναφέρει πέντε λόγους για τους οποίους αυτές οι εκλογές έχουν τη δυνατότητα να μην προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις και νευρικότητα στις αγορές κάνοντας λόγο για «λιγότερο συναρπαστικές και ασταθείς» πριν και μετά τις κάλπες καθώς κάποια δεδομένα δείχνουν προεξοφλημένα:

«Οι Εργατικοί προηγούνται χιλιόμετρα μακριά στις δημοσκοπήσεις. Σε αντίθεση με το 2019, το Brexit δεν είναι πλέον ένα σημαντικό άγνωστο. Το δημοψήφισμα στη Σκωτία παραμένει απίθανο. Κανένα κόμμα δεν υπόσχεται ριζικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική και οι εκλογές δεν αλλάζουν τις προοπτικές που χαράζει της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE )».

Προσθέτουν, ωστόσο, οι αναλυτές της ING ότι η λίρα θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον «θόρυβο» στις κάλπες του Ιουλίου.

«Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από τις προεκλογικές πολιτικές δεσμεύσεις των Εργατικών. Οποιαδήποτε είδηση σχετικά με σχέδια για μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει θόρυβο με αντίκτυπο στο νόμισμα . Τα πιο σημαντικά νέα θα ήταν πιθανώς ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία, το οποίο, όπως σημειώνουμε παραπάνω, φαίνεται απίθανο», αναφέρει η ING.

«Ωστόσο, αυτό πιθανότατα θα ήταν απλώς θόρυβος και η κατεύθυνση θα εξακολουθεί να υπαγορεύεται από τη νομισματική πολιτική Βρετανίας και ΗΠΑ. Καθώς δεν βλέπουμε την BoE να αλλάζει τα σχέδια νομισματικής πολιτικής λόγω των εκλογών, οι συνολικές επιπτώσεις για τη στερλίνα θα πρέπει να είναι περιορισμένες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v