Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πού βάζουν τώρα τον πήχη Goldman Sachs και JP Morgan

Ποια στοιχεία από τα αποτελέσματα τριμήνου της Επιχείρησης τραβούν το ενδιαφέρον των δύο αμερικανικών οίκων. Η διαφορετική γραμμή στη σύσταση και οι τιμές-στόχοι.

ΔΕΗ: Πού βάζουν τώρα τον πήχη Goldman Sachs και JP Morgan

Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και JP Morgan επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή και την ανθεκτικότητα του περιθωρίου κέρδους.

Εντούτοις, η Goldman Sachs προτείνει ουδέτερη σύσταση με τιμή-στόχο τα 14,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η JP Morgan σύσταση υπεραπόδοσης με τιμή-στόχο τα 15 ευρώ ανά μετοχή.

Η JPM επισημαίνει ότι η ΔEΗ ξεκίνησε δυναμικά το έτος καταγράφοντας 459 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενων EBITDA το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις της. Η ίδια προχώρησε σε αναβάθμιση στις φετινές εκτιμήσεις για τα EBITDA κατά +6% σε 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ προηγουμένως, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγής, των επενδύσεων, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο και τα οφέλη που συνδέονται με τη χαμηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

O δείκτης μόχλευσης παρέμεινε υπό έλεγχο στις 2,3 φορές το καθαρό χρέος του ομίλου ως προς τα EBITDA. Ο στόχος μόχλευσης του ομίλου βάσει του guidance είναι στις 3,5 φορές τον δείκτη. Aπό την άλλη, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της ΔEΗ ήταν αρνητικές για το πρώτο τρίμηνο, γεγονός όμως που η JPM το χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενο». Η διοίκηση σχολίασε επίσης ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως 10% των μετοχών της εταιρείας στο ΧΑ μπορεί ουσιαστικά να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει όλες τις σχετικές εγκρίσεις.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, εξηγεί ότι η ΔEΗ ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή, παρά τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσθήκη δραστηριοτήτων στη Ρουμανία ήταν επίσης θετική. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA για το τρίμηνο ανήλθαν σε 459 εκατ. ευρώ.

Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες διαμορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ, προσαρμόζοντας τα αρνητικά εφάπαξ του πρώτου τριμήνου. Το καθαρό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου θα ήταν 88 εκατ. ευρώ χωρίς τα εφάπαξ έξοδα. Το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ΔEΗ αύξησε την πρόβλεψη για τα φετινά επαναλαμβανόμενα EBITDA σε 1,8 δισ. ευρώ ή 100 εκατ. ευρώ υψηλότερα, που σηματοδοτεί περιθώρια ανόδου στο consensus των αναλυτών. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη χρήσης προ μειοψηφίας θα κινηθούν στο ανώτερο άκρο των 300 με 400 εκατ. ευρώ, που είναι το guidance για φέτος.

Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης την πρόθεσή της να ανανεώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο θα ανέλθει στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου, καταλήγουν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v