Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων 2023, έχουν κέρδη 10,5 δισ.

Ποιοι ήταν οι θετικοί καταλύτες και ποιες εταιρείες ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους. Ποιες έκλεισαν με θετικό καθαρό ταμείο, πόσες έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων 2023, έχουν κέρδη 10,5 δισ.

Εντυπωσιακά ήταν σε γενικές γραμμές τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του 2023, καθώς: α) Ξεπέρασαν κατά πολύ τα αντίστοιχα του 2022 (καταγράφονται 10,5 δισ. ευρώ έναντι 8,95 δισ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι κατά το έτος σύγκρισης πολλές εισηγμένες είχαν εμφανίσει «ουρανοκατέβατα» κέρδη και β) Κατά το δεύτερο μισό του 2023 εμφάνισαν πολύ καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο, όταν η αθροιστική κερδοφορία κατέγραφε πτώση της τάξεως του 15%.

Οι θετικοί παράγοντες

Οι κυριότεροι θετικοί παράγοντες που επηρέασαν τα περυσινά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών ήταν:

  1. Η έντονη διεύρυνση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων που ενίσχυσε δραστικά την κερδοφορία των τραπεζών, στις οποίες ωστόσο δεν επαναλήφθηκαν τα έκτακτα κέρδη που είχαν προκύψει το 2022 από πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.
  2. Οι αυξήσεις τιμολογίων στις οποίες προχώρησαν πολλές εταιρείες, όταν κατά την ίδια περίοδο αποκλιμακώθηκε σε γενικές γραμμές το ενεργειακό κόστος και σε πολλές περιπτώσεις υποχώρησαν οι τιμές των πρώτων υλών τους.
  3. Η πολύ μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε τόσο στον εισερχόμενο τουρισμό (π.χ. ξενοδοχεία, μεταφορές), όπως επίσης στους κλάδους των κατασκευών, της οικοδομής και της πληροφορικής.
  4. Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες απέφεραν στις εταιρείες του κλάδου (και όχι μόνο) μη λειτουργικά κέρδη από την αποτίμηση των εύλογων αξιών, κέρδη ωστόσο που συχνά ήταν μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022.
  5. H αύξηση που σημείωσαν πέρυσι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας έτσι το αποτέλεσμα όσων εισηγμένων εταιρειών διαθέτουν αξιοσημείωτο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο (π.χ. Καρέλιας, Interlife, AS Company, Centric).

Οι αρνητικοί παράγοντες

Αντίθετα, αρνητικά επέδρασαν παράγοντες όπως η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης εξαιτίας της εκτίναξης του Euribor, η δραστική υποχώρηση στις τιμές των commodities και των πρώτων υλών που έπληξε τα λογιστικά κέρδη των περισσότερων μεταλλουργικών εταιρειών (π,χ. Όμιλος Viohalco, ElvalHalcor, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν) αλλά και της ΕΛΤΟΝ Χημικά.

Επηρέασε η υποχώρηση της ευρωπαϊκής ζήτησης σε πολλές κατηγορίες προϊόντων (π.χ. κλωστοϋφαντουργία-ένδυση, ενώ αντίθετα ισχυρές αντοχές επέδειξε ο κλάδος των πλαστικών, με παραδείγματα τα Πλαστικά Θράκης, τα Πλαστικά Κρήτης και τη Flexopack, καθώς και η καπνοβιομηχανία Καρέλιας). Τέλος, στον κλάδο των πετρελαιοειδών ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαν συνεχιστούν τα τόσο υψηλά περιθώρια διύλισης του 2022.

Έτσι, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις 144 εισηγμένων εταιρειών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), η αθροιστική καθαρή τους κερδοφορία αυξήθηκε κατά 17,4%. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις 138 μη τραπεζικές εισηγμένες (δεν περιλαμβάνονται επίσης η μία ΑΕΕΧ και οι Mezz) εμφάνισαν αθροιστικά μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,4% (δεν οφείλεται σε μικρότερους όγκους πωλήσεων, αλλά στις μειώσεις τιμών που παρατηρήθηκαν στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, του αλουμινίου, του χάλυβα και άλλων εμπορευμάτων), διεύρυνση του EBITDA κατά 3,8% και αύξηση των καθαρών κερδών μετά από δικαιώματα μειοψηφίας κατά 21%.

Κερδοφόρες και ζημιογόνες 

Από τις 138 μη τραπεζικές εταιρείες του παρατιθέμενου πίνακα:

  • Οι 111 εμφάνισαν κέρδη και οι 27 υποχρεώθηκαν σε ζημία.
  • Οι 86 βελτίωσαν την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων τους σε σύγκριση με το 2022 (αυξημένα κέρδη ή μικρότερη ζημία) και οι 52 την επιδείνωσαν (μικρότερα κέρδη ή μεγαλύτερες ζημίες).
  • 34 εταιρείες έκλεισαν τη χρονιά με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικά προϊόντα μεγαλύτερα από το σύνολο των δανείων τους και των υποχρεώσεών τους από μισθώσεις). Πρόκειται για τις Centric, DotSoft, Entersoft, Epsilon Net, Jumbo, Mermeren Kombinat, Performance, Profile, Reads, Real Consulting, Sarantis, ΑΔΜΗΕ, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ΕΚΤΕΡ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Interlife Ευρωσύμβουλοι, Καρέλιας, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Μπλε Κέδρος, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Οριλίνα, Πλαστικά Κρήτης, Τεχνική Ολυμπιακή, Ίλυδα, Mevaco, AS Company, Intracom, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Frigoglass, Optronics και Vidavo.
  • Έξι υποχρεώθηκαν σε αρνητικά ίδια κεφάλαια, συγκεκριμένα οι Επίλεκτος, Sato, Βιοτέρ, Yalco, Μπήτρος, Ave (προχώρησε το 2024 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου).
  • Δέκα εισηγμένες μετέτρεψαν τις ζημίες του 2022 σε κέρδη το 2023. Πρόκειται για τα λεγόμενα turn around stories, που είναι οι Intrakat, Dimand, Lamda Development, MIG, Interlife, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, Μουζάκης, Foodlink και Vidavo.

Αθροιστκή κερδοφορία 10,51 δισ.

Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ των 100 δισ. ευρώ και την αθροιστική κερδοφορία των 144 εισηγμένων στα 10,51 δισ. ευρώ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), προκύπτει ένας μέσος δείκτης P/E 9,52. Αν δεν συμπεριλάβουμε τις τράπεζες, η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ υπολογίζεται στα 75,5 δισ. ευρώ, η αθροιστική καθαρή κερδοφορία στα 6,73 δισ. ευρώ και ο δείκτης P/E στο 11,1 (αρκετά χαμηλότερος, αν υπολογιστεί μόνο για τις κερδοφόρες εισηγμένες).

Ποιες ξεχώρισαν

Στις εισηγμένες εταιρείες που ξεχώρισαν, πέρα από τις «παραδοσιακές» δυνάμεις όπως Μυτιληναίος, Coca-Cola HBC, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Cenergy, ΟΛΠ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Quest Holdings, κ.λπ., είχαμε επίσης πολλές άλλες όπως η ΔΕΗ, η Αεροπορία Αιγαίου, η Sarantis, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η ΕΧΑΕ, η Autohellas, η Μοτοδυναμική, η Intrakat, η EXAE, η Lavipharm, η ΕΚΤΕΡ, η Interlife, o Παπουτσάνης, η Euroxx, ο Πετρόπουλος, η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, η Mevaco, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Εβροφάρμα και φυσικά οι εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας όπως (πέρα από τις Entersoft και Epsilon Net που οδεύουν προς αποχώρηση από το ΧΑ), η Austriacard, η Profile, η Performance, η Real Consulting και η «νεοφώτιστη» DotSoft.

Τέλος, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι αρκετών εταιρειών τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν -άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά- από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια. Στις εισηγμένες που εμφάνισαν θετικά έκτακτα κονδύλια συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι Ακρίτας, Μύλοι Λούλη, Λανακάμ, Έλαστρον, Βιοκαρπέτ, Λεβεντέρης και Μουζάκης. Αντίθετα, υπήρξαν εισηγμένες οι οποίες είτε είχαν εγγράψει έκτακτα κέρδη το 2022 (π.χ. Ίλυδα), είτε υποχρεώθηκαν σε έκτακτες ζημίες το 2023 (π.χ. Προοδευτική).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v