H Moody’s εκτιμά ότι στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί η διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων, τα οποία θα στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών και την πιστωτική ισχύ.
«Στις 4 Μαρτίου, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι η διαφορά επιτοκίου μεταξύ σταθμισμένου μέσου επιτοκίου δανείων και του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου καταθέσεων για τις τράπεζες παρέμεινε αυξημένη σε επίπεδα άνω του 5,6% τον Ιανουάριο. Το υψηλό περιθώριο υποδηλώνει ότι τα beta καταθέσεων -η μεταβολή του κόστους καταθέσεων σε σύγκριση με τη μεταβολή των επιτοκίων σε ευρώ- παραμένουν σχετικά χαμηλά, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) και την κερδοφορία των τραπεζών το 2024», εξηγεί ο επενδυτικός οίκος.
«Οι προσδοκίες μας για διατηρήσιμα ισχυρά κέρδη το 2024 είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές μας για τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών για τις καταθέσεις και τις ανώτερες μη εξασφαλισμένες αξιολογήσεις».
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που χρεώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες για νέα δάνεια τον Ιανουάριο ήταν 6,15%, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που κατέβαλαν για τις νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, με αποτέλεσμα το σταθμισμένο μέσο περιθώριο επιτοκίου 5,62%. Το περιθώριο αυτό είναι σύμφωνο με τον μέσο όρο του 5,63%, λόγω της αύξησης του επιτοκίου Euribor τριών μηνών.
Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ανεξόφλητα δάνεια και τις καταθέσεις, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις επιδόσεις των τραπεζών, ήταν 6,36% για τα δάνεια και 0,53% για τις καταθέσεις, δίνοντας ένα ομοιόμορφο υψηλότερο μέσο σταθμισμένο περιθώριο επιτοκίου 5,83% σε σύγκριση με μέσο όρο 5,67% το 2023.
«Ενώ αναμένουμε ότι το περιθώριο επιτοκίου για τους εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των νέων και υφιστάμενων χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, θα γίνει πιο ήπιο φέτος, πιστεύουμε ότι οι επιδόσεις των τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρές, υποστηρίζοντας το πιστωτικό τους προφίλ και τις αξιολογήσεις τους», επισημαίνει ο Νώντας Νικολαΐδης της Moody’s.
«Η προσδοκία αυτή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές μας για τις αξιολογήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών, μετά την ισχυρή αναφερόμενη κερδοφορία το 2023».
H αύξηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, ο περιορισμός του κόστους από το κλείσιμο υποκαταστημάτων και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού και μείωση των ζημιών από δάνεια στήριξαν τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών το 2023.
Επίσης, η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου αντανακλά την εξυγίανση του ισολογισμού μετά από σημαντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, καταλήγει ο οίκος.