Παζάρι ΕΧΑΕ-Κεφαλαιαγοράς για το νέο κανονισμό ενόψει αναβάθμισης

Γιατί αυξάνουν οι προσδοκίες ότι τουλάχιστον ένας διεθνής οίκος θα θέσει το ΧΑ σε «watching list» το 2ο τρίμηνο. Πώς προχωρά η συζήτηση ΕΧΑΕ-Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το νέο κανονισμό.

Παζάρι ΕΧΑΕ-Κεφαλαιαγοράς για το νέο κανονισμό ενόψει αναβάθμισης

Η ουσία του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που πρότεινε η διοίκηση της ΕΧΑΕ θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκτιμούν κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρεία, προσθέτοντας πως «το πεδίο των συζητήσεων που διεξάγονται αυτή την περίοδο δεν αφορά τον κορμό των προτάσεων, αλλά τις λεπτομέρειες» (μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και το τι θα γίνει με όσες εταιρείες δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υπό συζήτηση νέου κανονισμού).

Στο ίδιο μήκος είχαν κινηθεί και οι εκτιμήσεις παραγόντων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τις οποίες είχε καταγράψει το Euro2day.gr κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

«Είμαστε στο στάδιο των δημιουργικών συζητήσεων με το ΧΑ, όπως συμβαίνει κάθε φορά που προτείνονται κάποιες αλλαγές και εκτιμώ πως μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε καταλήξει. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από την πλευρά της, θα εστιάσει στο να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενδεχόμενες συγκρούσεις προκύψουν με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, όπως κάνει πάντοτε. Θα εξεταστούν επίσης και οι διεθνείς πρακτικές», είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά.

«Εκτιμάται ότι στο τέλος της ημέρας θα προκύψει από τον διάλογο ένας νέος κανονισμός, που θα συνάδει με τη φιλοσοφία την οποία επιθυμεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να διαβεβαιώσει ότι η πρόταση της EΧΑΕ θα υιοθετηθεί πλήρως. Ενδεχομένως να προκύψουν κάποιες αλλαγές».

Η βασικότερη αλλαγή του προτεινόμενου νέου κανονισμού αφορά το ελάχιστο ποσοστό μετοχικής διασποράς που θα πρέπει να διαθέτει μια εισηγμένη εταιρεία προκειμένου να συνεχίσει να διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα υπάρχει διψήφιος αριθμός εταιρειών στις οποίες οι βασικοί τους μέτοχοι θα κληθούν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- να περιορίσουν τα ποσοστά συμμετοχής τους.

Βέβαια, όσοι προέβλεπαν επικείμενες ραγδαίες εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους και αυτό γιατί ο νέος κανονισμός προβλέπεται να ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και πέραν αυτού, αναμένεται να δοθεί πολύμηνη περίοδος στους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Άρα δηλαδή μέχρι την τελική ημερομηνία προσαρμογής, εκτιμάται ότι θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 16 μήνες από σήμερα.

Ένα άλλο πεδίο στο οποίο επικρατεί έντονη κινητικότητα αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΧΑΕ προκειμένου το Χρηματιστήριο της Αθήνας να επιστρέψει στις ανεπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τουλάχιστον ένας διεθνής οίκος θα θέσει σε λίστα παρακολούθησης-αξιολόγησης (watching list) το ΧΑ μέσα στο δεύτερο φετινό τρίμηνο. Εφόσον αυτό γίνει, θα απαιτηθούν δώδεκα μήνες καταγραφής των απόψεων των θεσμικών επενδυτών και αν περάσουμε με επιτυχία και αυτή τη δοκιμασία, θα ανακοινωθεί τότε η ένταξη του ΧΑ στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές, γεγονός που θα υλοποιηθεί στην πράξη οκτώ μήνες αργότερα.

Πώς θα μπορούσαν να μεταφραστούν όλα αυτά; Ότι με βάση το καλύτερο δυνατό σενάριο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα ανακοινωθεί η μετάταξη στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές, η οποία θα γίνει πράξη μέσα στο πρώτο μισό του 2026.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια θα ξεκινήσουν τότε (το 2026) να τοποθετούνται σε ελληνικές μετοχές, καθώς με εξαίρεση τα index funds, υπάρχουν θεσμικοί που προεξοφλούν τις εξελίξεις και θα μπορούσαν να επενδύσουν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, ένα σημαντικό κύμα «φρέσκου χρήματος» προερχόμενο από μεγάλα funds του εξωτερικού έχει ήδη τοποθετηθεί στο ΧΑ μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ξεκίνησε το ελληνικό Δημόσιο να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v