Η ανάπτυξη που σημείωσε η ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό προκειμένου αρκετές εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο να έχουν επανέλθει σήμερα στην «κανονικότητα», αλλά και να προσβλέπουν σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.
Έτσι, μόνο μέσα στη φετινή χρονιά είδαμε να αντιμετωπίζονται με επιτυχία και να επιλύονται προβλήματα που ταλαιπωρούσαν επί μακρά σειρά ετών αρκετές εισηγμένες εταιρείες.
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι αυτά της Lavipharm (έξοδος από την κατηγορία της επιτήρησης, μεγάλη άνοδος κερδών και κέρδη 72% σε 12μηνη βάση) της Intralot (έξοδος από την επιτήρηση, επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας και τίναγμα της χρηματιστηριακής της αποτίμησης κοντά στα 625-630 εκατ. ευρώ με άνοδο 90% στο 12μηνο), της ΑΝΕΚ (απορρόφηση από την Attica Group και ράλι 171% στο έτος), της Attica Bank (αποκατάσταση ζητημάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και απόδοση 12% στο 12μηνο), όπως επίσης της MIG (πώληση Attica Group και κούρεμα υποχρεώσεων από τον όμιλο Πειραιώς με την αξία της μετοχής να πολλαπλασιάζεται) και της βιομηχανίας ξύλου Ακρίτας (κούρεμα δανειακών υποχρεώσεων και απόδοση 152% στο 6μηνο).
Ζητούμενο βέβαια για το επενδυτικό κοινό είναι να συνεχιστεί η προαναφερθείσα κινητικότητα και το 2024, προκειμένου και άλλες εισηγμένες εταιρείες να επανέλθουν στην «κανονικότητα», με συμμάχους:
- Την προβλεπόμενη πορεία της οικονομίας (οι αναλυτές μιλούν για ανοδικό ΑΕΠ που εκτιμάται μεταξύ του +2% και του +2,7%).
- Την ικανοποιητική πορεία των τιμών στα ακίνητα, ιδίως όταν από το επόμενο έτος υπάρχει προσδοκία μερικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και
- Την ανάγκη που έχουν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι servicers να βάλουν μια τάξη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διαχειρίζονται.
Για παράδειγμά, στην περίπτωση της Μπήτρος Συμμετοχών οι πιστώτριες τράπεζες είχαν υπογράψει συμφωνία κουρέματος δανείων στον εισηγμένο όμιλο το 2020, όταν η εισηγμένη είχε εισφέρει τη λειτουργική δραστηριότητα της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική στη ΣΙΔΜΑ. Έκτοτε, τα δάνεια πέρασαν σε fund και το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε ένα πολυετές σίριαλ, με την όλη καθυστέρηση να εμποδίζει τη διοίκηση του ομίλου να εισφέρει στην εισηγμένη και άλλες δραστηριότητες του βασικού της μετόχου (π.χ. Big Solar).
H νηματουργία Βαρβαρέσος βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή εδώ και αρκετά χρόνια, με το χρόνο να λειτουργεί σε βάρος της εταιρείας, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας εντείνονται και τα χρέη αυξάνονται. Πέραν των τραπεζών, η εισηγμένη έχει μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και προς τη ΔΕΗ. Είναι προφανές, ότι οποιαδήποτε κίνηση διάσωσης της εταιρείας έχει ως προϋπόθεση ένα «γενναίο» κούρεμα υποχρεώσεων.
Στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που της έχει απομείνει λέγεται ότι αναζητείται η «επόμενη μέρα» της Yalco, η οποία καλείται να επιλύσει τα ζητήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει.
Οι δανειακές υποχρεώσεις και οι πενιχρές οικονομικές επιδόσεις της Λεβεντέρης αποτελούν τις βασικές προκλήσεις για τη διοίκηση της εισηγμένης. Η πώληση του ακινήτου στον Πειραιά έδωσε βέβαια κάποιες ανάσες ρευστότητας και τώρα σχεδιάζεται η εκμετάλλευση και των υπόλοιπων ακινήτων της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ζήτημα ρευστότητας και παράλληλα να επιχειρηθεί η ανάκαμψη των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας.
Στην περίπτωση της Sato αναμένεται η δικαστική απόφαση για το πρόγραμμα διάσωσης της εταιρείας, το οποίο προβλέπει μεν τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά όχι και τη διάσωση του εισηγμένου «οχήματος» το οποίο προορίζεται για πτώχευση. Υπάρχουν φυσικά και άλλες εισηγμένες εταιρείες που αυτή την περίοδο συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους και προσδοκούν σε αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών τους.