Νέο «τιμοκατάλογο» που θα οδηγεί σε αυξημένες χρεώσεις προς εισηγμένες εταιρείες, ΑΧΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΑΠ και λοιπούς επενδυτικούς οργανισμούς θα παρουσιάσει αύριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Συμβουλευτική Επιτροπή, όργανο που αποτελείται από μέλη των φορέων της αγοράς.
Το «μενού» των νέων τιμολογήσεων περιλαμβάνει αυξήσεις σε ήδη υπάρχοντα τέλη και εισφορές, αλλά και επιβολή χρεώσεων σε εργασίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που μέχρι σήμερα προσφέρονταν δωρεάν.
Η Επιτροπή από την πλευρά της επικαλείται την αναγκαιότητα των αυξημένων χρεώσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:
- Υπάρχει πλήθος ευρωπαϊκών και εγχώριων νομοθεσιών που έχει αυξήσει τον όγκο και τη συνθετότητα των εργασιών της.
- Παρατηρείται άνοδος στο εποπτικό κόστος (πχ πληροφοριακά συστήματα).
- Υπάρχει ανάγκη για εντονότερη εποπτεία, τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά.
- Οι χρεώσεις είχαν μείνει σταθερές για πολλά χρόνια, κόντρα στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΚ.
Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επικαλείται μελέτη που εκπόνησε η Deloitte Business Solutions, η οποία επεξεργάστηκε στοιχεία κόστους των τελευταίων ετών ανά διοικητική ομάδα και στο σύνολό τους.
Με βάση το ρεπορτάζ, στην αυριανή συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα εκφραστούν αντιρρήσεις στο περιεχόμενο του νέου «τιμοκαταλόγου», καθώς άλλες επιβαρύνσεις έχουν εκληφθεί ως παράλογες και άλλες ως υπερβολικές.
Η ουσία ωστόσο των αντιρρήσεων που αναμένεται να εκφραστούν από ορισμένες τουλάχιστον πλευρές έγκειται στο γεγονός των αυξημένων επιβαρύνσεων σε μια περίοδο που θεωρείται δύσκολη για τις κεφαλαιαγορές, με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στο έπακρο, με πολλές εισηγμένες εταιρείες να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και με τον όγκο των χρηματιστηριακών συναλλαγών να έχει υποχωρήσει σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά.
«Είναι παράλογο με βάση την προτεινόμενη κατάσταση για παράδειγμα μια ΑΧΕΠΕΥ να επιβαρύνεται όχι μόνο όταν ζητά να επεκτείνει τις δραστηριότητές της (δηλαδή να αναπτυχθεί), αλλά και όταν αιτείται να τις περιορίσει, δηλαδή να συρρικνωθεί. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να δούμε και ένα από αυτά είναι ότι στο χώρο της κεφαλαιαγοράς τα πράγματα αλλάζουν τόσο συχνά στο θεσμικό περιβάλλον, που τα έχουμε χάσει» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής.
Τι θα ακολουθήσει; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προχωρήσει σε κάποιες ενδεχόμενες αλλαγές μετά τις παρατηρήσεις των φορέων της Συμβουλευτικής Επιτροπής και στη συνέχεια το όλο «πακέτο» θα κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών με απώτερο σκοπό να εξεταστεί και να κατατεθεί ως νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.