Οι συμμετοχές θεσμικών σε Epsilon Net, Entersoft και Profile

Τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των τιμών για τις μετοχές των τριών εισηγμένων τεχνολογικών επιχειρήσεων έχουν Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Οι συμμετοχές θεσμικών σε Epsilon Net, Entersoft και Profile

Οι Έλληνες και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών στις τρεις βασικότερες μετοχές του κλάδου πληροφορικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς ελέγχουν μεγάλα ποσοστά των συγκεκριμένων εταιρειών, την ώρα που η συμμετοχή των Ελλήνων ιδιωτών είναι σχετικά περιορισμένη.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Entersoft, η οποία στην παρουσίαση των εννεαμηνιαίων αποτελεσμάτων της αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στη μετοχική διάρθρωση της εταιρείας, με τους βασικούς της μετόχους να κατέχουν το 54%, τους ξένους θεσμικούς το 25%, τους Έλληνες συναδέλφους τους το 11% και το ευρύ ελληνικό επενδυτικό κοινό μόλις το 10%.

Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στη μετοχική διάρθρωση της Epsilon Net, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να ελέγχουν γύρω στο 23% της εισηγμένης (μεγαλύτερη θέση για τους Αμερικανούς της Barca) και με τους Έλληνες θεσμικούς το 13% (συμπεριλαμβανομένου και του 7,5% που απέκτησε φέτος η Εθνική Tράπεζα).

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net Γιάννης Μίχος δηλώνει κάτοχος του 55,41%, είναι προφανές ότι η συμμετοχή των Ελλήνων μικροεπενδυτών είναι αρκετά περιορισμένη, ιδίως αν συνεκτιμηθούν και ενδεχόμενες θέσεις (χαμηλότερες του 5% η καθεμία) που μπορεί να κατέχουν μέλη του Δ.Σ. και υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου.

Στην περίπτωση της Profile, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Χαράλαμπος Στασινόπουλος εμφανίζεται με το 42,758% της εταιρείας, ενώ θέση στο μετοχικό κεφάλαιο κατέχουν πιθανότατα και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του γνωστού ομίλου πληροφορικής. Πέραν αυτών, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στο 19%, με τους Έλληνες συναδέλφους τους να κατέχουν ένα επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 9%.

Η κατοχή μεγάλων ποσοστών από επαγγελματικά χαρτοφυλάκια υποχρεώνει τις διοικήσεις των εταιρειών σε συχνές και αναλυτικές παρουσιάσεις προς υπάρχοντες αλλά και προς ενδιαφερόμενους θεσμικούς επενδυτές, καθώς και ενεργή παρουσία στα διάφορα road shows που οργανώνονται.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση υψηλόβαθμου στελέχους ελληνικής εταιρείας: «Πολλοί ξένοι αναλυτές γνωρίζουν καλά πλέον τις ελληνικές εταιρείες, τις προοπτικές του κλάδου, την πορεία της οικονομίας και κάθε τόσο ζητούν να κάνουν μια επικαιροποίηση των πραγμάτων, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Υπάρχουν όμως και πολλοί νέοι ενδιαφερόμενοι. Εκτιμώ ότι μεγάλη σημασία για τον κλάδο σε χρηματιστηριακό επίπεδο θα έχει να ενταθούν οι παρουσιάσεις σε μεγάλα funds του εξωτερικού, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν επενδύσει όχι μόνο σε εμάς αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, λόγω της απουσίας επενδυτικής βαθμίδας. Τώρα που ελπίζουμε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα ανακτηθεί, θα μπορέσει να υπάρξει στενότερη επικοινωνία και με αναλυτές από αυτή την κατηγορία των funds».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι θεσμικοί επενδυτές είναι περισσότερο εξειδικευμένοι και ενημερωμένοι σε σχέση με τους Έλληνες μικρομετόχους, οπότε -με δεδομένο ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα του free float-, οι κατά καιρούς αποτιμήσεις των εταιρειών είναι «σωστότερες».

Δεν συμφωνούν όμως όλοι με τη συγκεκριμένη άποψη, υποστηρίζοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είτε ενισχύουν είτε ρευστοποιούν θέσεις σε μια ελληνική εταιρεία, με βάση εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα, ή επίσης με βάση δικές τους ισορροπίες και προτεραιότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v