Με το εισαγόμενο αρνητικό κλίμα να επηρεάζει την εγχώρια αγορά, το βλέμμα επιστρέφει στις στηρίξεις, βραχυπρόθεσμα.
Η πλειονότητα της αγοράς εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το επόμενο διάστημα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί κοντά στα επίπεδα των 1.250 - 1.300 μονάδων, μέχρι την πλήρη αφομοίωση των αλλαγών από το rebalancing των δεικτών του οίκου MSCI.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις επικείμενες ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης, με την DBRS να είναι η πρώτη στη σειρά από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες αξιολογήσεων που πρόκειται σήμερα να πάρει θέση.
Υπό την προϋπόθεση ότι η ετυμηγορία της DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο δεν είναι θετική, η επόμενη στήριξη στις 1.220 μονάδες μπορεί να είναι το «κλειδί». Από την άλλη, ωστόσο, μεγάλο μέρος του «έξυπνου χρήματος» της αγοράς δεν ποντάρει στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο της DBRS, μιας και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία από τον εν λόγω οίκο είναι σταθερές.
Τεχνικά τα επόμενα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη βρίσκονται στα επίπεδα των 1.240 μονάδων που είναι το κάτω όριο των Bollinger Bands και των 1.178 μονάδων. Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει «χρεωθεί» έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, και να δοκιμάζει τα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/6 και τις 1.247,2 μονάδες.
Η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στον εκθετικό κινητό μέσο των 30 ημερών (ΕΚΜΟ 30 ημερών) στις 1.200 μονάδες. Η ζώνη των 1.210 - 1.230 μονάδων, με τη ζώνη Fibοnacci 38,2% της τελευταίας ανοδικής κίνησης (από το χαμηλό των 998 μονάδων του Μαρτίου μέχρι το υψηλό στις 1.352 μονάδες του Ιουλίου) να συγκλίνει στις 1.217 μονάδες.
Παρά την πτωτική πορεία στο Χ.Α. των προηγούμενων εβδομάδων και την εύκολη επικράτηση των πωλητών, η πορεία δεν ανησυχεί τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές, παρά μόνο τους καθημερινούς εγχώριους traders. Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, η «μεγάλη» εικόνα για τον Γενικό Δείκτη παραμένει εξαιρετικά θετική. Τα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1.294 και 1.306 μονάδες.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η επιβεβαιωμένη κίνηση άνω των 1.325 μονάδων θα επαναφέρει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα σε θετική για όλη την επενδυτική κοινότητα. Ακόμα και με την πτωτική κίνηση σε χαμηλά τριμήνου, η μεσοπρόθεσμη πορεία προς τα υψηλότερα επίπεδα των 1.350 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τις 3.280 μονάδων για την υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι το βασικό σενάριο.
Αντίστοιχα, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται πλέον χαμηλότερα από τη σημαντική ζώνη των 3.100 μονάδων και η διάσπαση του επιπέδου οδήγησε γρήγορα χαμηλότερα από τις 3.040 μονάδες.
Η τρέχουσα δυναμική δεν αποκλείει και την προσέγγιση της σημαντικής ζώνης στήριξης 2.920 - 2.950 μονάδων, που εδράζει στο Fibonacci επίπεδο του 38,2% (στις 2.953 μονάδες). Ανοδική κίνηση άνω των 3.200 μονάδων επαναφέρει την ανοδική κυρίαρχη τάση σε πλήρη ισχύ.