Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ωφελούνται από την άνοδο επιτοκίων και αγορών

Εταιρείες που εμφάνισαν πέρυσι αρνητικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, αναμένεται φέτος να γυρίσουν σε κέρδη. Ποιες έχουν μεγάλο ταμείο και ποιες ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Ποιες εισηγμένες ωφελούνται από την άνοδο επιτοκίων και αγορών

Αξιοσημείωτη ενίσχυση της κερδοφορίας του πρώτου φετινού εξαμήνου αρκετών εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να προέλθει από το μέτωπο των χρηματοοικονομικών τους αποτελεσμάτων, είτε λόγω της ανόδου που έχουν σημειώσει οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων είτε ακόμη και εξαιτίας της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων.

Πρόκειται κυρίως για εταιρείες με μηδενικές ή χαμηλές τραπεζικές υποχρεώσεις, οι οποίες ταυτόχρονα διαθέτουν υψηλές καταθέσεις ή επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και αυτό γιατί:

  1. Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σημειώνουν φέτος άνοδο σε αντίθεση με την πτωτική περυσινή τους πορεία.
  2. Τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2022, ιδίως για τα μεγάλα ποσά προθεσμιακών τοποθετήσεων, με μεγαλύτερους ωφελημένους να είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, παρά τα νοικοκυριά.

Έτσι, αρκετές εταιρείες που εμφάνισαν πέρυσι αρνητικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα αναμένεται στις φετινές εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις να παρουσιάσουν επίδοση που θα ξεκινάει από «συν», επηρεάζοντας τη γενικότερη εικόνα των λογιστικών καταστάσεων.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Η Jumbo έκλεισε το 2022 με διαθέσιμα 600 εκατ. ευρώ, προθεσμιακές καταθέσεις 200 εκατ. ευρώ, αλλά και δανειακές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και ένα ομολογιακό δάνειο επίσης 200 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, «έγραψε» έσοδα από τόκους 10,2 εκατ. και έξοδα τόκων γύρω στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Φέτος, χρησιμοποιώντας τμήμα της ρευστότητάς της αποπλήρωσε πρόωρα το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο, μηδενίζοντας σχεδόν τις τραπεζικές της υποχρεώσεις και αποφεύγοντας επιβαρύνσεις από την αύξηση των επιτοκίων. Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αποκομίσει κάποια οφέλη από την άνοδο των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας διαθέτει χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και είναι τοποθετημένο σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ήταν πέρυσι αρνητικά (-1,39 εκατ. ευρώ) ενώ φαίνεται πως θα επιστρέψουν στο εξάμηνο του 2023 σε θετικό πρόσημο.

Λόγω της ανόδου των επιτοκίων, οφέλη αναμένεται να αποκομίσουν εισηγμένες με υψηλές τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες παράλληλα δεν είναι εκτεθειμένες σε δανεισμό, όπως για παράδειγμα η ΕΧΑΕ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Επίσης, η Alpha Αστικά Ακίνητα διέθετε στις 31/12/2022 53,8 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις όψεως και προθεσμίας, με τα επιτόκια καταθέσεων να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον στις προθεσμιακές τοποθετήσεις.

Η ασφαλιστική εταιρεία Interlife διαθέτει λόγω του αντικειμένου της μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Το 2022 η βορειοελλαδίτικη εισηγμένη εμφάνισε μεν σημαντικά λειτουργικά κέρδη, αλλά αρνητικό τελικό αποτέλεσμα λόγω της πορείας του χαρτοφυλακίου της. Η κατάσταση όμως αυτή φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά μέσα στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Η Centric διαθέτει ένα μεγάλο -για το μέγεθός της- χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο είναι τοποθετημένο σε ομόλογα και μετοχές (ελληνικές και ξένες) σημαντικής μερισματικής απόδοσης. Η αποτίμηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου κινείται φέτος θετικά και αυτό θα έρθει να προστεθεί στη γενικότερη εκτίμηση για βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της εισηγμένης.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για την AS Company, η οποία διαθέτει ένα χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο τοποθετημένο κατά κύριο λόγο (άμεσα ή έμμεσα) σε ομολογιακούς τίτλους. Όλα δείχνουν πως πέρα από την αύξηση των λειτουργικών επιδόσεων, θα δούμε και μια περαιτέρω διόγκωση των αποτελεσμάτων, που θα προέρχεται από τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

Τέλος, είναι προφανές πως από μια άνοδο των τιμών των μετοχών και των ομολόγων ωφελούνται και οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο επενδυτικό χώρο, όπως η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και η Alpha Trust Ανδρομέδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v