Αξιοσημείωτη δυναμική δίνουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, και ιδιαίτερα στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εισηγμένες εταιρείες που ενδυναμώνουν την μετοχική τους παρουσία μέσα από εξαγορές, απορροφήσεις άλλων επιχειρήσεων και αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, που αναμένεται να έχει και συνέχεια, καλύπτεται ως ένα βαθμό το κενό που έχει δημιουργήσει η αποχώρηση εισηγμένων εταιρειών από το Χρηματιστήριο, καθώς μετοχές που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν στην… περιφέρεια του επενδυτικού ενδιαφέροντος αναβαθμίζουν την παρουσία τους και μπαίνουν στο στόχαστρο απαιτητικότερων χαρτοφυλακίων.
O πρόεδρος του ομίλου Ideal -ένα από τα εμπειρότερα στελέχη στον ευρύτερο επενδυτικό χώρο- Λάμπρος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πρόσφατα ότι «μια μεγάλη κουβέντα που πρέπει να κάνουμε είναι το τι χρηματιστήριο θέλουμε. Επιθυμούμε μια αγορά τριακοσίων μετοχών, ή μια άλλη από εβδομήντα μεγάλες εταιρείες;».
Ο ίδιος βέβαια είναι «υπεύθυνος» για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού επιχειρηματικού πόλου στο ΧΑ, καθώς συνεισέφερε στην Ideal δύο δυναμικές επιχειρήσεις άλλων δραστηριοτήτων και στη συνέχεια προχώρησε επιπλέον σε μια εξαγορά και σε μια απορρόφηση άλλης εισηγμένης εταιρείας (Byte Computers). Το αποτέλεσμα ήταν η μέχρι πρόπερσι «περιφερειακή» μετοχή της Ideal να συγκαταλέγεται σήμερα στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
Ανάλογη είναι η πρόσφατη εξέλιξη που αφορά τη δρομολογούμενη απορρόφηση της Intercontinental από την BriQ Property ΑΕΕΑΠ, η μετοχή της οποίας συγκαταλέγεται στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Μπορεί μέσα από την κίνηση αυτή, ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών να μειώνεται, ωστόσο δημιουργείται ένα ισχυρότερο σχήμα που έχει τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των μετόχων του.
Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η πρόσφατη απάντηση του CEO της Prodea Investments Αριστοτέλη Καρυτινού σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr: «οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν πολύ καλή επενδυτική επιλογή θεσμικών χαρτοφυλακίων για μια σειρά από λόγους, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα οι εταιρείες του κλάδου είναι μικρές σε μέγεθος και έχουν χαμηλή εμπορευσιμότητα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι πολλοί τοποθετούνται σε αυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και στην περιορισμένη μετοχική τους διασπορά. Το ότι δεν επενδύουν σε εμάς τα θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι πρόβλημα δικό μας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Άλλωστε την ανάγκη για αύξηση του μεγέθους των ελληνικών ΑΕΕΑΠ, έχουν αναδείξει πολλές φορές κατά το παρελθόν και άλλοι παράγοντες του κλάδου, όπως ο Θεόδωρος Φέσσας (βασικότερος μέτοχος της BriQ Properties) και ο Κων/νος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, μιας εταιρείας που έχει αναπτυχθεί δραστικά κατά τα τελευταία χρόνια μέσα από αυξήσεις μετοχικού και έκδοση εταιρικού ομολόγου (η εύλογη αξία των ακινήτων της στα 267,2 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022). Ως αποτέλεσμα, από μια μετοχή της «επιτήρησης» η Premia Properties έχει ενταχθεί και αυτή στις εταιρείες του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, προσελκύοντας παράλληλα θεσμικούς επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό.
Στον κλάδο της πληροφορικής, οι Entersoft και Epsilon Net μετατάχθηκαν το 2020 από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και σε διάστημα μόλις δύο ετών μέσα από οργανική αύξηση των λειτουργικών τους επιδόσεων, αλλά και μέσα από μπαράζ εξαγορών κατάφεραν να ενταχθούν στον FTSE-ATHEX Mid Cap. Ειδικότερα, η Entersoft προχώρησε σε εξαγορές τεσσάρων εταιρειών μέσα στο 2022 έως και τις αρχές της φετινής χρονιάς, ενώ η Epsilon Net σε πάνω από δέκα εξαγορές από το 2020 έως σήμερα.
Άλλη εταιρεία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ενισχύθηκε δραστικά κατά την τελευταία τριετία είναι η Intrakat, με την εισηγμένη να έχει ολοκληρώσει πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, ενώ μια ακόμη αντίστοιχη έκδοση ύψους 51,35 εκατ. ευρώ είχε υλοποιήσει το Φεβρουάριο του 2022. Μέσα από αυτές τις κινήσεις (μεσολάβησε και αλλαγή στο σχήμα των βασικών μετόχων) η Ιntrakat επιδιώκει να αναβαθμίσει περαιτέρω το ρόλο της στην αγορά.