Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτήση στις αποδόσεις για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Τίτλοι ισχυρών εισηγμένων ομίλων τελούν υπό διαπραγμάτευση κοντά στο «90», οδηγώντας τους αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών σε μέσες επιτοκιακές αποδόσεις έως 5,5%.

Πτήση στις αποδόσεις για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Οι αξιοσημείωτες αποδόσεις που προσφέρουν πλέον τα ομόλογα επιχειρηματικών ομίλων με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, σε συνδυασμό με την έναρξη των συζητήσεων για το πόσο ακόμη καιρό θα συνεχιστεί η αύξηση των διεθνών επιτοκίων δημιουργεί και πάλι ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν κατά την τελευταία διετία έχουν υποχωρήσει δραστικά, λόγω των σχετικά χαμηλών «κουπονιών» που προσφέρουν και της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε φέτος και είναι άγνωστο το πότε θα τερματιστεί και σε ποιο σημείο θα φτάσει.

Για παράδειγμα, τίτλοι ισχυρών ομίλων που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύονται είτε κοντά στο «90», είτε και κάτω από αυτό, οδηγώντας τους αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών σε μέσες επιτοκιακές αποδόσεις (yields) που συνήθως κυμαίνονται μεταξύ του 4,5% και του 5,5%.

Για παράδειγμα, με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης (10/11), η τιμή του ομολόγου της ElvalHalcor διαμορφώθηκε στο 89,9, της Motor Oil στο 88,18, της Noval στο 86,97, του ΟΠΑΠ στο 92,5, της Premia Properties στο 93,98, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο 92,68 και των δύο ομολόγων της ναυτιλιακής εταιρείας CPLP του Βαγγέλη Μαρινάκη στο 90,91 και στο 93,5 αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές τέτοιων ομολόγων στις τρέχουσες τιμές, αφ’ ενός θα καρπωθούν στη λήξη της έκδοσης (συνήθως σε τέσσερα έως έξι χρόνια από σήμερα, ανάλογα με την περίπτωση) κεφαλαιακά κέρδη έως το «100», αφ’ ετέρου θα εισπράττουν κάθε εξάμηνο από τις εταιρείες τα «κουπόνια».

Οι συνολικές αποδόσεις που προκύπτουν από το προαναφερθέν άθροισμα οδηγούν συχνά σε ένα ετήσιο μέσο «επιτόκιο» (yield) που όχι μόνο είναι πολλαπλάσιο από αυτό των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τους τίτλους ίδιας διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου.

Για παράδειγμα, υπάρχουν yields που προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 4,5% (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development, ElvalHalcor, Motor Oil) και άλλα που υπερβαίνουν το 5% (πχ Noval, Premia, Prodea, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, CPLP, Attica Group).

Το πώς θα κινηθούν βέβαια οι τιμές των εταιρικών ομολόγων στο μέλλον συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη των διεθνών επιτοκίων, δηλαδή μέχρι πού θα σταματήσει η άνοδός τους και πότε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι προφανές, ότι όσο πιο χαμηλό είναι το ανώτατο σημείο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια και όσο πιο σύντομα γίνει κάτι τέτοιο, τόσο πιο καλά θα είναι τα πράγματα για τους κατόχους των εταιρικών ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο από -0,50% στο +2%, με την αγορά να βλέπει ότι αυτό θα σκαρφαλώσει στο 3% μέσα στο 2023. Όλοι επίσης συμφωνούν, ότι η ανοδική τάση των επιτοκίων θα συνεχιστεί και στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, έχουν αυξηθεί οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων πρόκειται να ανακοπεί.

Ήδη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως αν γίνουν και άλλες υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι απόψεις αξιωματούχων της FED, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πορεία των επιτοκίων επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Έτσι, η δραστική υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου οδήγησε τον ελληνικό πληθωρισμό από το 12,1% του Σεπτεμβρίου στο 9,1% του Οκτωβρίου, με την τάση να αναμένεται πτωτική το επόμενο οκτάμηνο, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται ότι το έντονο κλίμα αβεβαιότητας μπορεί να διαψεύσει οποιεσδήποτε προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v